Zapach mydła Arko

Zaczęty przez rafalJG, 08 Październik 2021, 09:02:26

Przeczytano 17 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mokasyn86

Zapachy:
Wars jest kozak. Wehikuł czasu.
Czerwone Proraso jest bardzo dobre.
Arko jest dobre.
Derby jest tragedia. Ale piana cudo   :shaving:
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

przemo666

Nie miałem derby, ale arko w sztyfcie od tyglowego moim zdaniem różni się zapachowo na korzyść tygielka. w sztyfcie wyczuwam taki rodzaj cytryniaka który mnie bardzo mdli no skunks, to z tygla pachnie świeżej i nie tak inwazyjnie, jakość piana bardzo podobna w zasadzie identyczna
  •  

Retroshaver

Z Derby miałem do czynienia w sztyfcie. To była masakra zapachowa. Tak intensywnie zapachowo mydła nie pamiętam. Cała łazienka mi tym przeszła :) podczas golenia aż dusiło. Wyniosłem do piwnicy, a i tak miałem wrażenie, że czai się gdzieś niedaleko. Co do zapachu... dusząca chemia o zapachu krążka toaletowego.

Gracyan94

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli to luksusy nie dla mnie  :D
  •  

HaSSaN

@Gracyan94 @Mokasyn86 @oxen Mam obydwa mydełka i nie wiem czemu każdy tak narzeka na ich zapach, może nie jest jakiś luksusowy wiadomo, ale mi on się dobrze kojarzy i jak dla mnie ok, jeżeli miałbym porównywać Arko vs Derby Premium czy choćby Cella w tyglu to dla mnie Derby jak na razie jest bezkonkurencyjne, zapach ma mniej intensywny niż Arko, pianę wyrabia na prawdę super z bardzo dobrym poślizgiem, Arko również fajne bo bardzo tłuste natomiast, dość szybko wysycha i wysusz mi skórę, choć może to też kwestia umiejętności jego wyrobienia bo jak ostatnio dodałem więcej wody to właściwości piany były nadal super i nie wysuszało tak skóry. Jak dla mnie najgorsze jest to, że nie ma już w Polsce dostępnego mydełka Derby Premium a jeszcze w październiku kupowałem je za śmieszne 25zł chyba. Jak dla mnie cena/jakość bezkonkurencyjna, choć fakt, może nie mam porównania bo nie używałem mydełek premium (choć już jadą do mnie dwa Stirlingi). Jak ktoś ma Derby Premium nowe albo użyte kilka razy to mogę odkupić ;).
  •  

Gracyan94

A to Derby Premium wycofali już? Czy jeszcze będzie można kupić?
  •  

Airacobra

Mydeł nie będzie ostatnie sztuki w UK na ebayu.
  •  

Gracyan94

Dziękuje za informacje
  •  

HaSSaN

@Airacobra Ciekawe czy podobny los spotka Arko? Na razie są szeroko dostepne ale może skończyć się tak jak z Derby były dostępne tanio i nagle z miesiąca na miesiąc brak.
  •  

Airacobra

Przejrzałem fora anglojęzyczne o goleniu. W maju 2023 zaczęło znikać mydlo derby z półek. U nas dotrwało do października (zapasy magazynowe). Poszli w ślady palmolive - zysk jest Bogiem oto przyczyna. Arko pewnie jeszcze chwilę potrzyma się na rynku, dużo więcej się go sprzedaje.
  •  

HaSSaN

Bardzo żałuję, że wtedy dopiero (czyli w październiku) kupiłem mydełko Derby Premium, jak bym wtedy wiedział, że jest tak dobre w takiej śmiesznej cenie, a w dodatku za chwilę zniknie ze sprzedaży, to bym wziął z 5 a może i 10 opakowań.
  •  

Gracyan94

HaSSaN a próbowałeś jakiegoś Razorocka tallow?
  •  

Airacobra

@HaSSaN jak masz kogoś w Irlandii - to co prawda po wyższej cenie 4€ ale ostatnie 3 sztuki sztyftu są pod tym linkiem dostępne.
https://www.thehairandbeautycompany.ie/product/derby-shaving-soap-stick-75g/
Pewnie za jakiś czas ich cena będzie podobna do obecnych cen sztyftu palmolive. Gdzieś w necie pisali, że przenoszą fabrykę do Indonezji - więc cholera wie.
Napisałem do supportu firmowego Derby, czy przewidują jeszcze produkcję i czy będzie to mydło dostępne. Czekam na odpowiedź.
  •  

Progres

https://allegro.pl/oferta/more-for-you-mydlo-do-golenia-tradycyjne-for-men-dla-mezczyzn-mezczyzn-140g-14758271369

Jak dobrze pamiętam skład mega podobny do Arko, dawno go nie widziałem więc już 2 sztuki klepnięte
  •  

HaSSaN

@Gracyan94 Nie próbowałem, na razie używałem tylko tych tańszych właśnie Arko Cella czy Derby i mi w zupełności wystarczały, teraz czekam na dostawę dwóch Stirlingow kupionych od kolegi z forum.
@Airacobra Niestety nie mam nikogo w Irlandii, ale nawet gdybym miał to jest to inne mydełka niż to które ja mam, moje to Derby Premium w tygielku, twarde mydło, Grafika dokładnie taka sama jak na zyletkach Derby Premium, gdybyś dostał od nich odpowiedź proszę daj mi znać czy to na PW czy w tym temacie.
@Progres Ciekawe czy to mydełka jest na tallow? Tygielek wygląda dokładnie tak samo jak ten z Derby premium tylko grafika inna i waga różna o 10g. Ciekawe, nie znałem tego mydełka.
  •