Czego używacie po goleniu?

Zaczęty przez Troip, 16 Wrzesień 2021, 09:49:52

Przeczytano 8 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

2jacek2

Cytat: Milas w 04 Wrzesień 2025, 00:40:33:facepalm3:
Szukasz czegoś zdrowego po goleniu, a pomyślałeś jakie niebezpieczeństwa czają się w trakcie samego golenia!?!
Zacięcia, rozcięcia, zdarcia i uszkodzenia naskórka, infekcje, zakażenia, egzemy, krwawienia, wysypki, ropnie...
A to jeszcze pikuś - zdrowie, a nawet życie można stracić już przed goleniem - np. jak się poślizgniesz pod prysznicem, albo wychodząc z wanny (po umyciu szarym mydłem oczywiście).
A to jeszcze nic, przed goleniem, po goleniu, trzeba coś zrobić, wyjść, pojechać, coś zjeść, wypić, ...ZGROZA!!!  :wall3: 

Przepraszam, to było niepoważne z mojej strony. Nie będę szukał już zdrowych rzeczy po goleniu    :(
  •  

Milas

@2jacek2 Nie przepraszaj (nie masz za co), tylko dobierz sobie sprzęt i kosmetyki, które Tobie służą i sprawiają przyjemność w trakcie i po goleniu!!! Tak na poważnie to życzę Tobie samych udanych goleń, a zdrowie fizyczne? Trzeba o nie dbać pamiętając o zdrowiu psychicznym  :beer2:
  •  

rafalJG

Niedawno @Monocero zrobił, na moją prośbę, listę ulubionych AS. To dla większości z nas ścisła czołówka. Wystarczy je przetestować i wybrać swój typ. Poza tym Forum jest pełne naszych starych referencji i rekomendacji.

https://www.golarze.pl/index.php?topic=5579.0
  •  
    Za ten post podziękował: 2jacek2

Mal

- ciepła woda do zmycia mydła
- zimna do zamknięcia porów
- jak krwawię albo widzę, że nie poszło gładko to ałun
- witch hazel (oczar wirginijski)
- balsam pg
  •  

Rebelko

1. Zimna woda do zmycia resztek piany.
2. Żel proraso na zacięcia o ile takie występują.
3. Aftershave z alkoholem.
4. Balsam po goleniu.
  •  

FilipG

1. Lodowata woda.
2.AS alkoholowy
3.Balsam
  •  

Robur

Kiedyś więcej tego używałem, a obecnie to
Zimna woda
After shave

Jak się ciapnę, to bez asa.
  •  

T800

•  

krzsmi11

W zasadzie to niezależnie od tego czy się gdzieś skaleczę czy nie to zawsze używam ałunu. Po tym spłukuję wodą i z reguły wlatuje jakiś AS, rzadziej balsam.
  •  

Hołek

Ja po spłukaniu zimną wodą i AS nakładam wyrobioną pianę która mi zostaje na twarz i głowę i wmasowuje jako balsam używam mydeł Stirling bo mają masło shea pokazał to na filmiku @kwasek071 z mydłem stirlinga potpatrzyłem i stosuje to już długi czas i że skóra dobrze się czuje i jest w dobrej kondycji nic się nie dzieje z nią złego.Dziekuje koledze @kwasek071 ! Czy ktoś tak jeszcze robi albo próbował ?

lukassonek

Cytat: Hołek w 04 Maj 2026, 19:56:21Ja po spłukaniu zimną wodą i AS nakładam wyrobioną pianę która mi zostaje na twarz i głowę i wmasowuje jako balsam używam mydeł Stirling bo mają masło shea pokazał to na filmiku @kwasek071 z mydłem stirlinga potpatrzyłem i stosuje to już długi czas i że skóra dobrze się czuje i jest w dobrej kondycji nic się nie dzieje z nią złego.Dziekuje koledze @kwasek071 ! Czy ktoś tak jeszcze robi albo próbował ?

tak ja też tak robię , choć czasem dopiero po alkoholu  O:-)
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  

kwasek071

@Hołek @lukassonek
Ja tą metodę podpatrzyłem lata temu, ma filmiku z japońskiego zakładu fryzjerskiego . Starszy Pan ostrzygł ładnie klienta , ogolił, a po goleniu użył piany jako balsamu.
Metoda sprawdzona , często także tak robię , a najlepiej gdy w użyciu było dobre mydło .
  •  
    Za ten post podziękował: JAkub

Jednoryb

Metoda ciekawa jednak u mnie akurat Stirling nie zdaje egzaminu z prostego powodu - ma za dużo dodatków perfumeryjnych i chemicznych. Oczywiście jak dla mnie uważam że są lepsze mydła żeby można pianę z nich nakładać zaraz po goleniu jako balsam.
  •  

WiadroPiachu

1. zimna woda,
2. ałun, gdy sytuacja tego wymaga,
3. piana z mydła na czas mycia sprzętu. Potem zmywam,
4. AS alkoholowy,
5. czasem balsam/ krem łagodzący.
  •