Golenie głowy ręczną maszynką do strzyżenia

Zaczęty przez Polsilver, 30 Maj 2021, 10:50:57

Przeczytano 976 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polsilver

Witam
Od listopada zrezygnowałem z resztek owłosienia głowy które mam i strzygę się prawie na zero maszynką Philips. Chciałbym się przesiąść na coś bardziej retro - na maszynkę ręczną. Pytanie czy da się nią ostrzyc na te 2-3 milimetry? I jak długie trzeba mieć włosy, aby maszynka "chwyciła"?
Pozdrawiam.
  •  

Monocero

@Polsilver witaj na forum Golarze.pl W kwestii twojego zapytania, to ciężko się odnieść, bo mamy tu raczej zwolenników golenia głowy  ;)
(D.D)
  •  

bigmaciek

@Polsilver

Maszynką ręczną tzn jaką? Taką, która ma silnik i trzymasz ją ręcznie czy taką która nie ma silnika i używasz ją podobnie jak nożyczek? W obu przypadkach golisz się na 2-3 mm choć elektryczną jest łatwiej, tą drugą to wątpię czy dałbyś radę sam się ostrzyc. Jak masz maszynkę profesjonalną np. Moser Primat to nawet ostrzyżesz się w przedziale 0,1-0,5 mm. A na zero to już golenie - albo MNŻ, albo brzytwa albo wyspecjalizowane wynalazki typu HeadBlade.
  •  

Polsilver

Chodzi mi o maszynkę tradycyjną, taką jak golono dawniej np. w wojsku. O taką, którą posługuje się tak jak nożyczkami. Czy taka "chwyciłaby" włosy o długości ok. 2 cm i skróciła je do 2 mm? Nie muszę być ogolony zupełnie na zero.
  •  

bigmaciek

Na 2-3mm taka maszynka ogoli tylko pytanie, czy samemu dasz radę?  :) To jest raczej sprzęt do użycia przez osobę która kogoś strzyże.
  •