Jakiej muzyki słuchasz?

Zaczęty przez jarrrro, 28 Styczeń 2021, 20:26:07

Przeczytano 20 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bednaar

Znam Huun-Huur-Tu :) Kiedyś to włączyłem sobie w pracy jako muzyka tła i akurat przyszedł student - pracuję m.in. ze studentami zagranicznymi, studiują u nas medycynę w języku angielskim, ten akurat był z Chin i był mocno zaskoczony, że słucham tradycyjnej muzyki z jego rodzinnych okolic :) Mówił mi, że nie spodziewał się, że w Polsce gdzieś usłyszy te muzykę, a tu trafił na takiego nawiedzonego melomana jak ja - i ten meloman uczył go biofizyki  :D

Scalony post: 26 Maj 2026, 14:41:23
Wczoraj w wieku 95 lat zmarł jeden z największych jazzmanów w historii - Sonny Rollins. Pozostaje tylko Jego wspaniała muzyka:

888
  •  
    Za ten post podziękował: loppek

loppek

Sonny Rollins i słynna noc w Village Vanguard (bylem w tym przesławnym klubie podczas wizyty w NY i nie chciałem wychodzić) pod inżynierią Rudy'ego van Geldera wyrwała mnie z kapci jak tego posłuchałem po raz pierwszy na winylu u Jarka z Plakatonu ze 30 lat temu. Wtedy przy Poznańskiej 5 w suterenie mial sklepik. Wow
  •  

Martinesku

@loppek nie byłem w Village Vanguard ale znam akustykę tego miejsca z Yamahy DSP-A2070 tryb Jazz Club. Pamiętam gdy pierwszy raz włączyłem ten tryb na Jazzie to muzycy wraz z instrumentami "zmaterializowali" mi się w pokoju  :)
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS
  •  

loppek

Akustyka akustyką, ale zapach tego miejsca -  woń rozlanego po posadzce alkoholu, podest sceniczny przesiąknięty potem, dymem tytoniowym i sciany, które chlonely oddechy Coltrane'a, Dolphy'ego, Rollinsa i wszystkich tych wielkich ludzi muzyki. Co za klimat, mówię Ci.
  •  

Martinesku

Tak, rzeczy i miejsca pamiętają ludzi i historie, jak to jest w "Przejrzystości rzeczy" Nabokova... 
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS
  •  

Bednaar

Cytat: loppek w 26 Maj 2026, 19:14:36Sonny Rollins i słynna noc w Village Vanguard (bylem w tym przesławnym klubie podczas wizyty w NY i nie chciałem wychodzić) pod inżynierią Rudy'ego van Geldera wyrwała mnie z kapci jak tego posłuchałem po raz pierwszy na winylu u Jarka z Plakatonu ze 30 lat temu. Wtedy przy Poznańskiej 5 w suterenie mial sklepik. Wow

Też chciałbym być w Village Vanguard, niestety nigdy nie byłem w ogóle poza Europą, najdalsze moje wojaże to Grecja i Włochy. Wiele osob uważa zapis występów na żywo Johna Coltrane'a w Village Vanguard w dniach 1-5 listopada 1961 roku za najlepszy album koncertowy w ogóle, obecnie dostepny w wersji rozszerzonej "The Complete 1961 Village Vanguard Recordings", ja na razie mam na CD tylko album "Impressions", na którym są dwa kawałki z tych koncertów: "India" i  "Impressions". Szkoda, ze Eric Dolphy nie grał dłużej z Coltranem, ale dwie takie mocne osobowości często generują konflikty. Przykładowo trzech wielkich jazzmanów: Duke Ellington, Charles Mingus i Max Roach nagrało tylko jeden album razem, podczas sesji było sporo awantur głównie dlatego, że Mingus czepiał się sposobu gry Roacha. Sam album "Money Jungle" jest genialny, Ellington jest na okładce jako lider, Mingus i Roach to "tylko" sekcja rytmiczna  ;)

888
  •  
    Za ten post podziękował: loppek

loppek

Cytat: Bednaar w 27 Maj 2026, 10:08:34zapis występów na żywo Johna Coltrane'a w Village Vanguard w dniach 1-5 listopada 1961

Ta rezydencja'61 jest legendarna, natomiast ja referowałem do Twojego wcześniejszego wpisu ad. Sonny Rollins - "magiczna noc" 4 lata wcześniej (11.1957), też w inżynierii Rudy'ego van Geldera, z Pete LaRoca na garach. Dwaj tacy tenorzy jak JC i SR nie zmieściliby się na 1 scenie ze swoim ego:) Chociaż był taki album pt. Tenor Madness z nimi dwoma - takie saxo-tenorowe just the two of us  O0  8) Ale tylko jeden utwór wspólnie tam zagrali na tym LP.
  •  

Bednaar

Cytat: loppek w 27 Maj 2026, 12:27:29Ta rezydencja'61 jest legendarna, natomiast ja referowałem do Twojego wcześniejszego wpisu ad. Sonny Rollins - "magiczna noc" 4 lata wcześniej (11.1957), też w inżynierii Rudy'ego van Geldera, z Pete LaRoca na garach. Dwaj tacy tenorzy jak JC i SR nie zmieściliby się na 1 scenie ze swoim ego:) Chociaż był taki album pt. Tenor Madness z nimi dwoma - takie saxo-tenorowe just the two of us  O0  8) Ale tylko jeden utwór wspólnie tam zagrali na tym LP.

Tak, zrozumiałem - po prostu niedawno słuchałem album Coltrane'a w VV kilka razy pod rząd i byłem w ciągu (muzycznym  :D ) do momentu, gdy przeczytałem o śmierci Rollinsa (wtedy od razu zapodałem sobie Saxophone Colossus). Tenor Madness dawno nie słuchałem, niedługo sobie odświeżę.
888
  •  

loppek

•  

Bednaar

Cytat: loppek w 28 Maj 2026, 12:21:05Ach ten jazz :))
Ano, wsiąkłem w niego jakieś ćwierć wieku temu i chyba na dobre  ;D
A wczoraj wieczorem słuchałem z CD Sun Ra "Lanquidity " czyli nietypowa płyta jak na niego bo fusion a nie free
888
  •  

Calisia1

Szczenięce lata...ech.. ;D

Muhle R41, Rockwell 6S, Merkur 34 C.
Kamisori - era Edo ( Tou-ryu / sai-toukyuuu-hagane )
Kamisori - era Showa ( Mochimo Nagamitsu )
Kamisori - era Showa
Gold Moonkey
  •  
    Za ten post podziękował: Bednaar

Martinesku

@Calisia1 jako dziecko umiałem Słońce Jamajki nawet grać na flecie...   :)
  •  

Mokasyn86

Piękna pogoda, chce się żyć :sunny:

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Martinesku

•  

Marko99

IRA , Polska klasyka

Wysłane z mojego CPH2747 przy użyciu Tapatalka

•  
    Za ten post podziękował: gawrosz