Jakiej muzyki słuchasz?

Zaczęty przez jarrrro, 28 Styczeń 2021, 20:26:07

Przeczytano 17 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

zyziu

Cytat: Jednoryb w 04 Maj 2026, 15:57:08Max Richter - Spring
Vivaldi Remastered
https://youtu.be/s9L-zbbC8kQ?is=7gDv5kbENRm5AWLn

Dzięki za przypomnienie świetnego albumu, dla mnie rewelacyjna reinterpretacja Vivaldiego obok "The New Four Seasons" Nigel'a Kennedy. Zrewanżuję się inną moją ulubioną reinterpretacją klasyka:

Pozdrawiam.
  •  

Martinesku

Zawsze mnie męczyło czego konkretnie słuchał na słuchawkach Williams na Wejściu Smoka, ktoś wie?

maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

loppek

Martinesku

Nie miałem tego na soundtracku z filmu. Czyli to kompozycja Schifrina. Liczyłem, że to może kawałek jakiejś całej płyty funk-jazzowej...
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

Robur

@Jednoryb emocjonująca to jest prawie każda dobra muzyka - Schumann,Chopin, Rachmaninoff, muzyka romantyczna, czy wcześniejsza barokowa, pełne są emocji, bo bazują na zróżnicowaniu dynamicznym, to przede wszystkim, artykulacyjnym, harmonicznym, ta przeróbka Vivaldiego jest po prostu ciekawa i z gustem zrobiona, ale tu nie za bardzo są emocje, raczej kolorystyka, gra barw. Ale jeżeli słyszysz emocje to tylko ciesz się tą muzyką.  :beer2:
  •  

Bednaar

Cytat: Robur w 04 Maj 2026, 23:54:01@Jednoryb emocjonująca to jest prawie każda dobra muzyka - Schumann,Chopin, Rachmaninoff, muzyka romantyczna, czy wcześniejsza barokowa, pełne są emocji, bo bazują na zróżnicowaniu dynamicznym, to przede wszystkim, artykulacyjnym, harmonicznym, ta przeróbka Vivaldiego jest po prostu ciekawa i z gustem zrobiona, ale tu nie za bardzo są emocje, raczej kolorystyka, gra barw. Ale jeżeli słyszysz emocje to tylko ciesz się tą muzyką.  :beer2:

Dokładnie, każdy odbiera muzykę inaczej. Dla jednego w tej interpretacji są emocje, dla drugiego - tylko gra barw. Swego czasu byłem fanem rocka progresywnego, ale nie wszystkie kapele z tego nurtu mi pasowały. King Crimson, Van Der Graaf Generator, Jethro Tull, Pink Floyd - te akceptowałem w całości. Genesis oraz Emerson, Lake & Palmer - tylko niektóre płyty. A muzyka grupy Yes przyprawiała mnie zawsze (i nadal przyprawia) o mdłości. Z tego wszystkiego tylko do King Crimson wracam regularnie.
888
  •  

T800

https://youtu.be/xWIO_ibvRuI?is=h6bxpGDLpiqX72W3 Dzisiejszy hit rybnickiej psychuszki  :D Z nogami u mnie coraz lepiej na leczenie głowy już chyba za późno  8)
  •  

Mokasyn86

Cytat: T800 w 05 Maj 2026, 22:22:24Dzisiejszy hit rybnickiej psychuszki
Ja bym tam DOPIERO zwariował po takiej muzyce :o
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

zennhorst

Kilka tygodni temu znalazłem informację, że na liście najchętniej słuchanych utworów na spotify aż 8/10 było wygenerowanych przez AI.
Oczywiście były to muzyczna paździerz o waginosceptykach w starożytnej Grecji i tego typu "tfurczość" odsłuchiwana głównie przez dzieciaki, ale poszedłem tym tropem i zacząłem szukać czegoś ambitniejszego, bardziej w moich klimatach i znalazłem min. takiego twórcę.

https://www.youtube.com/watch?v=SZI5tCgExN4&list=RDSZI5tCgExN4&start_radio=1

Niesamowicie są tu wokale zrobione, przestrzeń, oddech przy frazowaniu.
Muzycznie i tekstowo też jest nieźle.
Posłuchajcie ...

Moim zdaniem za 2-3 lata większość muzyki będzie tak generowana.
Wytwórnie nie będą płacić artystom wystarczy, że wykupią prawa do wizerunku/głosu i będą tworzyć za pomocą promptów nowe płyty.
Ale i dla artystów to jest szansa, szczególnie tych w kryzysie twórczym.
Co o tym sądzicie?

"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

Martinesku

@T800 polecam raczej taką muzę  ;)

•  

Mokasyn86

Cytat: zennhorst w 06 Maj 2026, 10:23:43Co o tym sądzicie?
Ja słucham czasem muzyki z AI, ale podoba mi się z tego mały ułamek. Nie wiem jak inni, ale uważam, że większość drgań to jeszcze nie jest ten poziom, dla mojego wybrednego gustu :D
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Mokasyn86

Gdzie te słońce, gdzie te lato ?

•  
    Za ten post podziękował: Armaros

Armaros

Cytat: Mokasyn86 w 09 Maj 2026, 14:27:55Gdzie te słońce, gdzie te lato ?

A gdzie te naturalne dziewczyny bez tatuaży  ::)
Nie ma cwaniaka nad Warszawiaka :-)

Mokasyn86

Cytat: Armaros w 09 Maj 2026, 14:53:05A gdzie te naturalne dziewczyny bez tatuaży  ::)

U teściowej @T800 , na wsi. Ale tam może być za naturalnie (atawizm) ;)
  •  

T800

Tak drogi Goroliku w Golejowie jak pada deszcz to Gorole wysokopienne wdrapują się na drzewa  :D Laski po 120 kg dają ciała za pasztet  :D (Najlepsze branie jest na wątrobiankę smarowną)
  •