Kamienie japońskie

Zaczęty przez pawelpksa, 16 Grudzień 2018, 18:37:34

Przeczytano 6 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelpksa

Jeżeli ktoś ma doświadczenie z kamieniami japońskimi to proszę o pomoc w identyfikacji poniższego. Nitta. Użylem go dziś pierwszy raz z zawiesiną i jestem pod wrażeniem, pozytywnym. Jeśli Mikołaj przyniesie mikroskop to będę mógł to wyrazić wymiernie.

•  

Stah

Chyba kolega używa takiego kamienia. Mam na myśli główną płytę. Czy w opisie było :
オレンジ  ?  To oznaczenie koloru głównej płyty ostrzącej. A swoją drogą piękny zakup. Bardzo odważny. Wiele ludzi twierdzi, że to wyższa szkoła ostrzenia _ japońskie kamienie
  •  

pawelpksa

Sprawdzę napis potem.
Mam tez drugi kamień, pięknie ostemplowany. Bardziej porowaty. Mimo tego, nie mogę nim nic naostrzyć. A na tym, bez stempelków i takim jak z pola, jak widać, idzie pięknie.
  •  

Monocero

@pawelpksa, jak będziesz miał chwile wrzuć jakiś film jak na tym kamieniu ostrzysz. Fajnie by było zobaczyć.
(D.D)
  •  

pawelpksa

Ale jeśli dostanę od św. Mikołaja mikroskop bo same mizianie po kamieniu chyba ciekawe nie jest
  •  

Monocero

(D.D)
  •  

pawelpksa

天然砥石 新田 巣板 オレンジ z Kyoto
Ale to nie jest kamień najtwardszy (super finishing) wiec obstawiam ze 4 klasa w 5 stopniowej skali. Ale to musiałby wypowiedzieć się ktoś wiedzący.
  •  

Monocero

@pawelpksa czy Nitta to na pewno nazwa kamienia? To popularne nazwisko w Japonii, a kamień wygląda jak Shinden Yama Suita.
(D.D)
  •  

pawelpksa

Nie mam więcej informacji. Czy rozpoznajesz to optycznie? Tzn patrząc na zdjęcie?
  •  

Monocero

@pawelpksa  optycznie kamień wygląda jak Shinden Yama Suita. Na drugim twoim zdjęciu widzę, że ostrzyłeś i robiłeś zawiesinę. Cechą charakterystyczną tego pomarańczowego kamienia jest tworzenie się czarnej zawiesiny. To kamień drobnoziarnisty o gradacji 6000-8000 grit.  Nitta odnosi się reguły do ludzi albo nazw od osobowych firm.
(D.D)
  •  

pawelpksa

•  

Monocero

:) tak, oczywiście to kamień naturalny więc  ;)
(D.D)
  •  

pawelpksa

To by się zgadzało z moimi odczuciami i obserwacja KT. Ale potem już nie kończyłem na 10000.
  •  

Monocero

No ty chyba zagadka rozwiązana  ;)
(D.D)
  •  

MJW

Paweł trzeba sobie zadać pytanie czy wykończenie na 10 czy nawet 12 k wniosło by coś jeszcze lepszego. Moim zdaniem znacznie lepszego nie. Obecnie bawię się łupkiem i bbw. Wykańczałem już na tlenku i pasie a także na 10 i 12 k. Jak dla mnie różnice są niewielkie.  Nadal testuje więc może coś jeszcze wycisnę ale przymierzam się do pasty diamentowej, zobaczymy co ona da
  •