Co ostatnio kupiłem do golenia

Zaczęty przez Monocero, 25 Listopad 2018, 22:25:27

Przeczytano 854 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

qucharr i 2 Gości przegląda ten wątek.

Maniacz

Konrad

Jedyne co odróżnia chłopców od mężczyzn to ceny ich zabawek.

loppek

raczej amaretti z dodatkiem whisky  O0

Maniacz

Cytat: Konrad w 04 Maj 2026, 18:38:21Wrzućcie jakieś recki tych produktów.
[/quote :hello3:
A co chciałbyś wiedzieć?

Mydło, a w zasadzie krem do golenia. Zapach migdałów, ale nie za mocny. Ja takie zapachy lubię. Wydajność taka sobie. Cena za wysoka, bo pojemność tylko 100 ml.
Sam krem dobry/bardzo dobry. Łatwo się pieni. Dobry poślizg(brzytwa). Dobre właściwości po.
Jeśli używałeś mydła Aqua do Parma, to są na podobnym poziomie, tylko ABC nie ma tak silnego zapachu.
Nie uczula.
Ale jeszcze mu brakuje do MDC czy CSS.

Balsam po goleniu. Ten o zapachu drzewa sandałowego mam pierwszy raz. Ostatnio używałem morelowy. Obecny jest bardziej lejący. Zapach dość słaby, ale o dziwo dość długo się utrzymuje. Bardzo nawilżający. Brak alkoholu. Nie uczula.

Krem przed goleniem. Właśnie dlatego to zamówiłem. Krem dobry. Czy zmiękcza zarost to do końca nie jestem przekonany, ale skóra po goleniu jest w lepszym stanie niż bez. Tylko trzeba trochę tego wmasować w twarz. Na pewno łagodzi podrażnienia.
Niestety ABC idzie już budżetowo i pudełko jest już plastikowe, a było metalowe. Ładne, kolorowe.
  •  

gawrosz

Do golenia raczej nie, ale po goleniu czemu nie :)
Cóż przez chwilę się wahałem bo tanio wcale nie było, ale zdaję się że sprzedający którzy wystawiają takie cuda już doskonale wiedzą że to nie tylko Brutal, ale że to coś więcej stąd ceny brutalne...
Dobrze jako jednak że to chyba jeden z pierwszych wypustów - kształt flakonu nawet i mnie zaskoczył choć Brutali już troszkę widziałem - zakładam że to butelka z lat 80tych, może ich początków ma więc pewnie dobre 40 lat jak nie lepiej.
Bywały takie butelki, ale z płaskim dnem, tutaj jest takie fikuśne, może to jakaś wersja eksportowa.
Zapach zachowany bardzo dobrze, rzec by można że w przypadku Brutala im on starszy tym lepszy.
Wahałem się, ale zakupu nijak nie żałuję, takie Brutale to już rzadkie okazy :hello:
ps. w innym wątku o Brutalu dodatkowo wrzucę to drugie zdjęcie z porównaniem flakonów Brutala na przestrzeni lat, ciekawostka jak zmienił się przez ten czas kolor soku.

Maszynki Vintage - brzytwa mar79 i Wapki

zennhorst

mnie Brutal nie lubi ... nie daje się upolować  :'(
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

Martinesku

A mnie jakoś Brutal nigdy nie pociągał, pamiętam za komuny ten zapach, wydawał mi się nieakceptowalny i "dziaderski".
Dziś dla mnie bardziej brutalny od brutala jest Denim Original i o dziwo cholernie go lubię, ale tak nie cały czas, robię dłuższe przerwy  :D
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

lukassonek

Trochę M.O.W a 😇😁
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold

Robur

@gawrosz a zapach ten sam we wszystkich odmianach?
  •  

zennhorst

staruszek od Morny

zennhorst
  •  

gawrosz

Cytat: Robur w 06 Maj 2026, 16:09:13@gawrosz a zapach ten sam we wszystkich odmianach?
@Robur i tak i nie, tak bo czuć że to Brutal i zapach jest charakterystyczny, nie bo te starsze wypusty głębsze, gładsze...nie są w wyrazie takie ostre, atakujące, one raczej otulają. Mam na mysli tutaj tylko produkcję Miraculum bo te nowe La Rive jednak różnią się dość znacząco od starych.
Maszynki Vintage - brzytwa mar79 i Wapki
  •  
    Za ten post podziękował: Robur

loppek

•  

Faust

Dzisiaj i ja się podzielę swoim zakupem. W moje ręce wpadła włoszka z dodatkowymi pazurkami. Plus kamień do twarzy.

Jutro z rana włoskie golenie, już się nie mogę doczekać  :)

•  

Bednaar

Cytat: Martinesku w 06 Maj 2026, 15:36:01A mnie jakoś Brutal nigdy nie pociągał, pamiętam za komuny ten zapach, wydawał mi się nieakceptowalny i "dziaderski".

O, a ja lubię te zapachy z epoki PRL - dlatego używam Warsa i Brutala. Zapachy dziaderskie, czyli w sam raz dla mnie, starego dziada ;) Wczoraj kupiłem na zapas wodę po goleniu Brutal, teraz używam Wars Classic. Wczoraj też przyszła paczuszka z żyletkami, na szczęście tylko raz goliłem się Isaną - starsznie słabe te żyletki, byłem niedogolony, miałem podrażnienia - ale trzymam je na zapas na sytuacje awaryjne i od razu wyrzucam po jednym goleniu. Wczoraj od razu napocząłem dyspenser Derby Extra i jestem gładziutko ogolony bez podrażnień. Jeszcze nie jestem do końca zdecydowany, jakich żyletek będe używać, dlatego kupiłem po opakowaniu najlepszej moim zdaniem czwórki z zestawu testowego facetaria.pl.

Cytat: Faust w 06 Maj 2026, 21:32:31Jutro z rana włoskie golenie, już się nie mogę doczekać  :)

U mnie po części codziennie jest włoskie golenie, bo mam pędzel Zenith (dzik) - prezent od @jarrrro  i od niedawna krem Proraso - prezent od @Martinesku (jak widać jestem obficie obdarowywany na Forum - czuję potrzebę zrewanżowania się)  :)
@gawrosz Wspaniałe, Brutalne zakupy  :) 

OK, do meritum, moje zakupy żyletkowe (wodzie AS Brutal już zdjęcia nie robiłem):

Scalony post: 07 Maj 2026, 08:52:33
Cytat: zennhorst w 06 Maj 2026, 15:17:00mnie Brutal nie lubi ... nie daje się upolować  :'(

Jak to, przecież w każdym Rossmannie można go kupić?
888
  •  

zennhorst

@loppek
te stare angielskie mydła mają swój urok ...
Morny zapach bardzo pudrowy, elegancki, jak najlepsze YARDLEY z tego okresu.
Pomimo 70 lat zapach wciąż intensywny ...
zennhorst
  •