Grupa facebook - czyli jak nieświadomie oddać swoją tożsamość

Zaczęty przez Monocero, 11 Kwiecień 2020, 22:38:17

Przeczytano 4 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JAkub

Hhhmmm..

I to jest dobra odpowiedź.. Zależy tylko od nas tu muszę się z tobą zgodzić @Troip..
Pytanie było retoryczne bo dziwny temat nastał.. A większość z nas ma FB..... @Monocero chyba też masz konto??

•  

Monocero

Cytat: Troip w 30 Marzec 2021, 13:59:53To od ciebie zależy jak go wykorzystasz.

To nie my wykorzystujemy facebooka, ale facebook wykorzystuje nas. Serwis jest jawnym narzędziem inwigilacyjnym, działającym na zasadzie dobrowolnego oświadczenia woli. 
(D.D)
  •  

Troip

Monocero.
Witaj w przyszłości.
Myślisz że tylko Facebook cię inwigiluje?

W twoim telefonie aż się roi od aplikacji które żądają dostępu do zdjęć, filmów książki telefonicznej i do kamerki.
Nie mówiąc już o operatorze, któremu albo wyciekły twoje dane, albo je po prostu sprzedał.
Na każdym skrzyżowaniu i w komunikacji miejskiej jesteś obserwowany przez kamery i satelity.

A Twoje rozmowy telefoniczne są podsłuchiwane przez boty, które mają wyłapywać niebezpieczne słowa.

A ty się martwisz, że na grupie Facebookowej ktoś Ci zaproponuje zakup towaru.
  •  

Monocero

Te kamery, boty nie programują mojej podświadomosci. Obserwują mnie dla bezpieczeństwa.
(D.D)
  •  

bigmaciek

@Monocero

Odpowiem na to pytanie. Miałem Alfę 156 kupioną w 1997 zaraz po premierze we Frankfurcie. Był to jeden z 30 egzemplarzy jaka wtedy dotarła do Polski więc mogłem czuć się wyjątkowo  :) Samochód robił wrażenie, wszyscy za nim się oglądali, tym bardziej, że zdobył tytuł car of the year. Dlaczego kupiłem? Świetny design (ukryte tylne drzwi), świetne zawieszenie, b.dobry silnik (2.0 TS uchodzący za kultowy m.in w UK czy USA). No i fama marki. Aby to zrozumieć trzeba taki samochód mieć i nim pojeżdzić. Jeździłem nim 5 lat. Jako ciekawostkę podam, że jak pojechałem do Włoch w 1998r na narty to dostałem dwie propozycje kupna go ode mnie. Taki był popyt na ten model. Poza tym był kompletnie bezawaryjny. W ciągu 5 lat przejechałem ok. 70 tys km i jedyne co serwisowałem to części eksploatacyjne.
  •  

Monocero

Zszedłem do warsztatu, bo szlifierkę sobie modyfikuję i tak o tej Alfie pomyślałem.

(D.D)
  •  

js

•  

rafalJG

Jakiś czas temu usunąłem wszystkie social media i szpiegujące komunikatory. Oprogramowanie wolę zza wschodniej ściany, bo Władimir Władimirowicz niczego ciekawego w moim telefonie czy kompie nie znajdzie, za to nasz rząd nie dostanie od nich moich danych, gdyby nawet ślicznie poprosił. Oczywiście nie ma 100% zabezpieczeń, ale wolę im utrudniać niż ułatwiać.
  •  

Monocero

Cytat: rafalJG w 05 Październik 2021, 12:39:11Oprogramowanie wolę zza wschodniej ściany, bo Władimir Władimirowicz niczego ciekawego w moim telefonie czy kompie nie znajdzie, za to nasz rząd nie dostanie od nich moich danych, gdyby nawet ślicznie poprosił.

Bardzo ciekawe podejście, w znaczeniu inteligentnie pomyślane. No i nie można odmówić racji.
(D.D)
  •  

Troip

Facebook i inne tego typu twory mają na nas taki wpływ jaki im na to pozwolimy.

Jak ktoś ma wewnętrzny przymus publikowania wszystkiego łączenie ze zdjęciami obiadu który zjadł i klocka którego którego zrobił.
To niech się potem nie dziwi, że wszystko o nim wiedzą i karmią go reklamami i manipulacją.

•  

Marcin Es

@rafalJG, przyjacielu mam takie samo podejście. Wolę Telegrama niz Messengera ale jak na razie malo osób nie chce purzucić Messengera.
@Troip, zgadzam się z Tobą przyjacielu. Ja mam Facebooka ale od 1.5 roku nic nie publikuję. Mam jakieś zdjecia z rowerowych wypraw i to wszystko.
Wczoraj niezla była ta awaria. Kiedy wieczorem problem rozwiązali to apka Messengera zaczeła restartować telefony. Widzialem to na wlasne oczy. Telefony zglaszały problem z Messengerem. Dla mnie Facebook mógłby nie istnieć. Podobnie jak Messenger. Jest dużo innych komunikatorów. Np. czat w telefonie bardzo fajna funkcja, przez sieć. Messenger to kombajn z efektami dla dzieci.
  •  

Troip

Sam korzystam z FB w wersji lite, który, raz że jest lekki w porównaniu do lochy jaką jest wersja standard, a dwa, lite ma wbudowanego messengera.

Używam też whatsapp.

Fakt są bezpieczniejsze apki jak np signal, czy telegram, tylko co mi po nich, jak nikt ze znajomych z nich nie korzysta?

Mam do siebie pisać?
  •  

Monocero

Telegram jest prawdopodobnie najbardziej niebezpiecznym komunikatorem na świecie, jest popularny m.in. wśród przestępców i terrorystów. Kim jest twórca - Paweł Durow? Serwis deklaruje się jako platforma poza zasięgiem państw i władz, na której każdy człowiek może pisać, co chce. To przyciąga maniaków, prawicowych ekstremistów, handlarzy narkotykami i oszustów  :ganja: :commando: :driver: :policeman:
(D.D)
  •  

joxer

ja z mediów społecznościowych to tylko korzystam z youtuba +usługi google :)

do facebooka i im podobnym miałem wstręt odkąd pamiętam :p zresztą jak się nie ma przyjaciół to takie rzeczy są zbyteczne :)
  •