Jak z próbki mydła zrobić pianę?

Zaczęty przez jarrrro, 05 Luty 2020, 18:57:51

Przeczytano 3 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jarrrro

Takie trochę początkujące pytanie, nigdy nie ubijam piany w tygielku, zawsze na twarzy. Jednak przy małym kawałku mydła nie da się na gębie ubić piany. Mam kilka próbek i szczerze mówiąc, po kilku próbach omijam je szerokim łukiem.
Próbowałem scyzorykiem skrobać i dobrze mi dość poszło. Chyba najlepszym sposobem będzie starcie na tarce?
  •  

Marek

Jeśli jest to twarde mydło to ja używam tarki - są różne otwory więc można drobniej lub grubiej. Przy miękkich lub pośrednich mydłach rozsmarowuję na dnie i wystarcza. Wyrabia mi się taka piana znacznie dłużej niż jeśli po prostu nabiję pędzel mydłem więc trzeba trochę cierpliwości.
  •  

bigmaciek

Utrzec na tarce, rozprowadzić na płasko na dnie tygielka, przykryć wiórki na kilka minut mokrym, ciepłym pędzlem. Potem wyrabiać w tyglu, aż się uzyska gęstą śmietanę. Na twarzy tak nie da rady.
  •  

bazyllyck

Jeżeli mowa o mydle twardym D.W.M. M.S.A. to podziel próbkę na 3 kawałki , włóż kawałek do tygla i podgrzej tygiel do 70 stopni następnie poczekaj aż mydło  ostygnie .
Po ostygnięciu na kilka sekund umieść niewielką ilość gorącej wody na powierzchni mydła , namocz pędzel w gorącej wodzie , wyciśnij z niego wodę aby był wilgotny następnie możesz wylać wodę z pojemnika z mydłem lub użyj jej jako pre shave ,możesz też namoczyć w niej pędzel spień mydło prosto w pojemniku, wykonując okrężne ruchy na powierzchni mydła, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody na czubek pędzla do golenia, wykonując okrężne ruchy do czasu powstania piany ,nanoś powstałą pianę prosto na twarz za pomocą pędzla.

Powodzenia
  •  

jarrrro

Będę używać tarki, ten sposób najprostszym się zdaje. Dzięki za pomoc
  •  

bigmaciek

Tak dla przykładu. To jest piana ubita w sposób przeze mnie opisany z małej próbki DWMMSA.

•  

Monocero

Ja mazurskie mydlo odkroilem kawałek, starłem na tarce i osadziłem na dnie tygla. Tak robie z każdym twardym mydłem żeby nie pakować mokrego pędzla do firmowego pojemnika.
(D.D)
  •  

Marston

Idź do sephory i tam maja na damskim dziale gdzie kosmetyki takie szpatułki do nabierania kremu jednorazowe. Weź sobie taką są darmowe. Świetnie sprawdzają się do nabierania mydeł kremów. Próbki najlepiej wyskrobać i do tygla. Inaczej się nie da.
  •  

zennhorst

Próbkę wkładasz do miseczki, by się nie przesuwała możesz ją przykleić na ślinę (piszę serio),
W przypadku miękkich mydeł (konsystencja plasteliny) ugniatasz ją na dnie tygla.
Pędzel moczysz w ciepłej wodzie i nabijasz go mydłem wykonując koliste ruchy na próbce mydła umieszczonej w naczyniu  ...
Pewnie trochę piany przy tym powstanie ale większość przyjmie pędzel ... później już tylko na twarz i klasyczna jazda tak jak lubisz :)

"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

Wectra

Kremy, bardzo miękkie mydła:
nakładam na pędzel i rozrabiam na twarzy bądź w tygielku.

Miękkie i twarde mydła:
wgniatam w dno tygla, przyklejam na wodę i gorącym pędzlem wyrabiam.

Gdy mydło bardzo twarde jak Floris to namaczam wcześniej wodą do zmiękczenia i wtedy wyklejam w dno.
  •  

barber

jak w temacie
Skarpeta robi fajne filmy typu jak nie powinno się golić
jak nie powinno się przygotowywać zarostu do golenia ( na filmach pokazuje wzorowo )
a jak zrobić pianę w misce
też pokazuje bezbłędnie jak nie robić - czyli kręci w koło na zasadzie debila
a pic jest w tym żeby pianę napowietrzyć   - ruchy góra dół ( w pionie pędzel robi robotę, powietrze robi pianę jak złoto ) jak ktoś robił kogel-mogel to wie
kręcenie w koło białko  :? po to są te tzw. trzepaczki   
o trzymaniu maszynki  :facepalm3:
wszystko co pokazuje skarpeta robię odwrotnie
każde golenie jest perfekcyjne
☠️ nieprzyjemny w obyciu ☠️ — 🌸🌸🌹 zyskuje przy bliższym poznaniu 🌺🌷🌸
  •  

Troip

Ja też oprócz kręcenia pędzlem w miseczce w obie strony, również ubijam, góra dół.
Bez tego ruchu góra-dół, piana nie wychodzi tak fajna.
  •  

Skanderbeg

@barber
Jesteś więc antyskarpetą. ;)

Ruchów góra-dół nie stosuję w przypadku próbek, wystarcza delikatne kręcenie po mydle, obojętnie czym - dzikiem, borsukiem, czy syntetykiem.
  •  

Troip

Skanderbeg
Jak ty to robisz mając np próbkę  mydła 2/3 gr?
Bo ja nie bardzo sobie wyobrażam kręcenia pędzlem po takiej próbce.

W moim przypadku miseczka, to jedyny sposób.
  •  

Skanderbeg

@Troip
To przepraszam, bo nie dodałem - w miseczce, zawsze. :)
Ale nie stosuję ruchów góra-dół.
  •