Jak dbać o mydło?

Zaczęty przez jarrrro, 22 Styczeń 2020, 20:12:44

Przeczytano 5 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

barber

mydło czy to twarde czy miękkie warto wybierać tzw. szpatułką ( listewka płaska drewniana dostępne w aptece w ilości 100 sztuk za przysłowiowe grosze )
z każdego mydła zbieramy tzw. wiórki
gromadzenie mydła w łyżce jest żenujące a tym bardziej przenoszenie mydła z łyżki do miski
warto to przemyśleć jeśli ktoś planuje drogie mydło od sprzedać - wiele mydeł z drugiej ręki wygląda nie ciekawie 
☠️ nieprzyjemny w obyciu ☠️ — 🌸🌸🌹 zyskuje przy bliższym poznaniu 🌺🌷🌸
  •  

jarrrro

Ja nabieram mydło pędzlem, po czym zima wodą płuczę pojemnik z mydłem
  •  

barber

jeśli mydło będzie do sprzedania i miało kontakt z wodą będzie wyglądać słabo ( jednak biały nalot zostaje )
ja jeśli decyduję się na zakup mydła nigdy nie odsprzedaję - takie trudno kupiłem i mam
znawcy  ;D  twierdzą że lepiej wybierać i użyć ile jest potrzebne
ale wiadomo jeśli masz 2/3 mydła może tak ale nie 20/30  ;D
  •  

grabi

Ja sobie przekładam do osobnego pojemnika po już zużytym mydle tak ok 10 g i używam. Jak zużyję to wkładam znowu porcje takiego na jakie mam ochotę. Mam 2 takie pojemniki i daje radę.
  •  

Troip

Jak Dbam o mydło?
Cella i Mr Fine Snake Bite siedzą w lodówce.

Twarde mydło używam jak sztyftu i wcieram w twarz.

Miękkie mydła przekładam do miseczki łyżeczką którą dawno temu zajumałem wnuczce  >:D
Koniec łyżeczki zaostrzyłem i nim jak szpatułką zeskrobuję mydło.
A potem drugim końcem łyżeczki dolewam po odrobinie wody podczas wyrabiania piany.
Dzięki temu wszystkie mydła mam w świetnym stanie, bez żadnego nalotu. 🙂

•  

barber

•  

ShaveManiac

Białego nalotu nie ma jeśli po naładowaniu pędzla mydłem przepłucze się je dobrze zimna wodą. Oczywiście jeśli mydło jest bardzo miękkie trzeba to robić ostrożnie. Przy twardszych mydłach jest to prostsze. Pozdrawiam
  •  

kwasek071

Wszystkie twarde mydła i miekkie kremy które mam w tygielkach trzymam otwarte z lekko uchylonym wieczkiem . Kremy po pewnym czasie wysychają, stają się twarde a ich właściwości się polepszają, to znaczy mniejsza ilość wystarczy do komfortowego ogolenia w trzech przejściach . Takie przechowywanie zaleca nawet LPL. I powiem Wam że to się sprawdza . Przez to szafka często jest otwierana i żona niucha sobie piękne wonie  ha ha.

jarecki

Nie wiem czy to właściwy wątek na takie pytanie. Mam sporą porcję czerwonej Celli z tallow (około 200g). Mydło jest bardzo miękkie. Chciałbym to podzielić na mniejsze części po 30-40g i przechowywać gdzieś przez około dwa lata. Lepiej dać po prostu na półkę, do lodówki czy może nawet zamrozić?
  •  

AdamS

Nie wiem, ale chyba wystarczy hermetycznie zamknąć w słoiczek, jak ogórki kiszone, bez dostępu O2  ;)
  •  

Mokasyn86

Dokładnie. Wyeliminować dostęp do powietrza. Gdyby było to twarde mydło, to zwykły woreczek strunowy by starczył.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Borat

Zanurzone w wodzie nie mają dostępu do powietrza.
  •  

AdamS

Bez dostępu O2 i H2O

Oczywiście zanużone w wodzie najpierw musi wyschnąc i dopiero zamknąć szczelnie
Bo skiśnie jak ogórki kiszone :laugh3:
  •  

Zolkowski_Workshop

Ja robię tak:
Zawsze nabijam pędzel w opakowaniu od mydła. Przed nabiciem wyciskam nadmiar wody z pędzla do mydła, czekam 5/10 sekund, wodę wylewam na dłonie i wmasowuje w zarost. Po tym zabiegu zaczynam nabijanie. Jak już go nabiję to nakładam je na twarz, wyrabiam i robię 3 przejścia golenia. Mydło w tym czasie spokojnie stoi na umywalce. Po ogoleniu biorę mydełko, płukam powstałą pianę pod wodą z kranu, dokładnie wycieram opakowanie i gwint zakrętki. Odstawiam "do góry nogami" do póki nie wyczyszczę reszty sprzętu. Po tym czasie, zakręcam mydło i wrzucam je do szuflady.
Mam różne mydła, nigdy z żadnym nic złego się nie stało, mają cały czas takie same właściwości i zapach  ;D