The ENOCH Razor

Zaczęty przez waldekski, 02 Styczeń 2020, 21:41:19

Przeczytano 7 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

waldekski

@jarrrro

...cytaty z recenzji...

Enoch

.....Maszynka Enoch została wyprodukowana ze stali nierdzewnej 316 w procesie formowania wtryskowego metali (M.I.M.). Co nie stety widać w niektórych miejscach,.......

Havk v3 SS

......Przejdźmy teraz do głowicy, bo to jednak najważniejsza część maszynki, czy to SE, czy też DE.
Obie części są wykonane z jednogo kawałka stali 316l, na frezarce, po czym są poddane trój fazowemu polerowaniu (o ile tak można to nazwać). Dzięki czemu otrzymujemy maszynkę-głowicę o wysokim połysku.....

Mi osobiście obie metody produkcji maszynek SE odpowiadają i raczej nie zwracam aż tak dużą uwagę. No może przy King Cobra Classic, ale tu sporą rolę gra cena owej maszynki
  •  

jarrrro

Odebrałem z poczty paczkę... Ale ulga, że to oczekiwanie się skończyło.
Powiem krótko. Jestem zachwycony wyglądem maszynki. To prawdziwe dzieło sztuki. Owszem, są malutkie niedoróbki, ale nie wpływają na całokształt. Aż wściekłość mnie ogarnia, że nie ma co ogolić. Zamontowany nożyk wygląda groźnie. Normalnie napatrzeć się nie mogę, taka ona cudna. Z czyszczeniem będą kłopoty, to już teraz widać, ten otwór w kształcie trójkąta przysporzy najwięcej problemów. Powstał chyba z oszczędności firmy. Jutro pierwsze golenie i opiszę krótko wrażenia.
Tak więc mnie żałuję przesiadki z RazoRock Hawk V3 A, która jest zwykłym narzędziem do golenia, bardzo precyzyjnie wykonanym. Enoch za to jest piękny, no i zamierzeniem twórcy było uczynienie z niej agresywnego narzędzia, a ja takie właśnie lubię.
Bardzo jestem ciekaw golenia, bo najsłynniejszy polski recenzent goleniowy zmieszał tę maszynkę z błotem

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
  •  

barber

ten jak go nazywasz polski recenzent  :wall3:
ostatnio twierdzi że junior jest dobrą maszynką  ??? chyba dla Niego ( lekki krzywy gówniany odlew )
ręce spadają
ten Pan to autorytet tylko dla początkujących adeptów TG 
tzw. propaganda  ;D
obecnie szuka poklasku na forum - wszystkookawie ( żenująca postać )
☠️ nieprzyjemny w obyciu ☠️ — 🌸🌸🌹 zyskuje przy bliższym poznaniu 🌺🌷🌸
  •  

jarrrro

Teraz się tylko boję reakcji żony na nowy nabytek. Enocha końcówka rączki ma powiększoną średnicę, dlatego nie można zastosować klasycznego stojaka, bo się nie mieści i nie mogę go postawić z tyłu szafki, gdzie widok zakrywa kosmetyczka.
Dlatego dumnie będzie stał na widoku, taki odważny jestem

•  

jarrrro

Na pierwszym zdjęciu widać dwie maszynki, po lewej Enoch, po prawej Merkur 37c. Jak widać, rączka w Enoch nie jest krótka, jest w sam raz. Drugie zdjęcie w sposób niedoskonały pokazuje ekspozycję ostrza.

•  

jarrrro

Dziś miało miejsce drugie golenie. Stwierdzam, że ostrza Feather Super Professional są zbyt agresywne w tej maszynce, znów na brodzie dużo kropek małych krwi. Jednak golenie dawało mnóstwo frajdy i nigdy nie napiszę, że maszynka źle goli, nie dogala, jest nieskuteczna. Maszynka jest piękna, a takim wiele się wybacza.
I mała smutna refleksja na koniec. Mało nas na tym forum, często mam wrażenie, że forum jest martwe, tak mało wpisów się pojawia.
I gdy piszę, to słowa wysyłam w pustkę. Przy czym pustką nazywam brak reakcji.
Nie zamierzam prowokować nikogo do żywych reakcji, to nie polityką, tylko spokojne golenie, więc gorące wymiany zdań zwane kłótniami są mam zupełnie niepotrzebne, a takie widzę na starym forum brzytwa. Ale ja nie o tym. Po prostu boleję nad tym, że jest nas mało. I tyle.
Spokojnej nocy i cudnej niedzieli życzę z miodnym goleniem o poranku

•  

miklo

No cóż. Ja nic nie powiem sensownego, bo nie używam SE. Jakie to w ogóle wrażenia są? Bliżej im do szawetek FAC, czy maszynkom DE?
  •  

jarrrro

Trudne pytanie. Szawetek i brzytew nie używam z zasady, odczucia są bardzo podobne do maszynek DE, tylko ostrze jest grubsze i ostrzejsze chyba?
I chyba zarost wolniej odrasta. Czyli dokładniej golą. No i nożyki są drogie. Żadnych plusów. Klasyczna żyletka tak nie dogoli, ale jest tańsza .

•  

waldekski

@jarrrro

gratki nowej zabawki.
Mam pytanie.....
Czyli przekonałeś się do maszynek SE?  :ok:
Lubię sie golić tą maszynką  :hurrah:
  •  

jarrrro

@waldekski

Czy przekonałem się? Gdy sprzedałem RazoRock Hawk V3, poczułem pustkę i zacząłem żałować transakcji. Maszynki SE inaczej golą, są inne odczucia przy goleniu, których nie sposób zwerbalizować.
Enoch to zupełnie inna maszynka, RR jest łagodny jak baranek, nie można się zaciąć przy goleniu. Z kolei Enoch daje uczucie frajdy, bo trzeba się go nauczyć, by nie było zacięć przy najbardziej agresywnych ostrzach. Nie ma nudy. Łagodna maszynka dla mnie jest nudna
Ale tak, przekonałem się do maszynek SE, jednak to mnie dużo kosztowało, bo za tanio sprzedałem RR.

•  

jarrrro

Dziś pierwsze golenie z nowym ostrzem KAI . To cała nazwa. Feathery super pro to przy nich tępe narzędzie. Ostrze sunie po twarzy jak po maśle. I już w przejściu z włosem pojawiają się kropki krwi. Być może to wina kremu do golenia Lea, który nie zapewnia dobrej ochrony.
Przyjemność golenia znacznie wzrosła, ostrość tego ostrza wywołuje pełen respekt, golenie żyletką  to zabawa dla dziecka w porównaniu z Enoch.

•  

miklo

Kai Captain niebieskie? Lubię w szawetce. Trzeba uważać, bo są rzeczywiście nieco narowiste, ale golą doskonale.
  •  

jarrrro

One nie mają w nazwie kapitana. Po prostu KAI Blades

•  

miklo

•  

jarrrro

@waldekski
Czy łagodne ostrza to będą te mające w nazwie słowa "mild", "soft"?
Innymi słowy , jakie kupić , by było łagodnie?
Enoch to krwiopijca, zdziera skórę odważnie, dlatego zadaję to pytanie, bo chciałbym wiedzieć, co kupić

•