Maszynkę sam robię

Zaczęty przez Monocero, 13 Grudzień 2019, 10:48:08

Przeczytano 19 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monocero

W związku z etapem końcowym projektu Brzytwę sam robię, który mieliście okazje śledzić od marca 2019 r. w wątku tematycznym. Powziąłem nowe bardziej komercyjne wyzwanie.

MASZYNKĘ "SAM" ROBIĘ

W 2020 r. zamierzam wskrzesić polskie maszynki do golenia. Jestem już po konsultacjach z potencjalnym wykonawcą, który na bazie mojego projektu wdroży do produkcji na maszynach CNC maszynkę 3 częściowa ze stali nierdzewnej.

Maszynka nie jest kopią i klonem jakiejkolwiek innej. Projekt, który zrobiłem bazuje na moich i waszych doświadczeniach. Po testach z prototypem będzie wdrożona produkcja partii ok 100 szt.

Każda maszynka będzie miała indywidualny numer. W związku ze znacznymi kosztami przedsięwzięcia, jest ono komercyjne i maszynka będzie w sprzedaży jak powstanie.

Od nowego roku zapraszam do śledzenia wątku, gdyż będę go opisywał na każdym etapie.
(D.D)
  •  

zennhorst

... projekt będzie do wglądu?
Mam kilka przemyśleń w kwestii maszynek ... nawet sobie kilka rzeczy wstępnie rozrysowałem
Wstępnie poproszę o nr 1 lub 100   8)))
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

dardo2002

Ja nie mam szczególnych wymagań ale dla mnie może być numer z pierwszej 10. Miał być koniec z kupowaniem ale zrobie jeden wyjątek. Powodzenia w realizacji projektu

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

•  

Monocero

@zennhorst projekt będzie pokazany po zatwierdzeniu przez wykonawcę, bo są pewne ograniczenia. Numery 1-10 pozostaną u mnie, a nr 100 będzie na aukcji charytatywnej.  :)

ps. Zamiarem nie jest zarobek ale wskrzeszenie polskiej maszynki, więc cena będzie pokrywała wszelkie koszty i podatki z bardzo małą marżą za czas poświęcony na realizacje, który będę w jakiś sposób musiał wynagrodzić żonie  ;)
(D.D)
  •  

dardo2002

No ok. Zmieniam na 99

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

•  

zennhorst

Kto jest wykonawcą?
Jakiego rodzaju ograniczenia masz na myśli?
Ogólnie temat dla mnie interesujący .... jeśli nie 1 i 100 ... to rezerwuję nr 50.
No chyba, że projekt zupełnie nie będzie mi leżał ... np. ze względu na kształt głowicy, GAP etc.

zennhorst
  •  

Monocero

Wszystko w swoim czasie. Na bieżąco będę opisywał etapy i informował o pracach od około połowy stycznia 2020 r.
(D.D)
  •  

zennhorst

zennhorst
  •  

JAkub

Fajny pomysł, jest możliwy wymaga trochę czasu
Szczególnie, przy zwymiarowaniu elementów
A najdłużej schodzi przy głowicy, wzór ,wymiary dopasowaniu wymiarowo bardzo duża dokładność, z rączkami troszke łatwiej

U mnie " projekt głowicy " leży głęboko w szafce, natomiast projektowanie rączek pod swój indywidualny gust to fajna sprawa ,  dużo czasu z sówmiarką
Trzeba posiedzieć , po wykonaniu kilka poprawek w realu i jest frajda z posiadania własnej jedynej (narazie tylko rączki) ale może i ja dokończe swoje zabawy z głowicą, dzięki @Monocero
  •  

abahaczi

Super pomysł. Poproszę numer 77.
  •  

tomaszeq

•  

Progres

•  

Monocero

Bardzo mi miło, że macie tyle wiary w ten projekt ale to się rozciągnie w czasie i nie wiadomo jaki będzie efekt. Myślę, że pierwsze gdybania będzie można rozpocząć po powstaniu prototypu testowego. Opisze go wtedy, wy zobaczycie jak to będzie wyglądać, będziemy znać już okolice ceny i wtedy sporządzimy jakieś listy chętnych na numery  ;) Oczywiście forumowicze, będą w korzystniejszej sytuacji na każdej płaszczyźnie.
(D.D)
  •  

tombar

Ius est ars boni et aequi
  •  

bigmaciek

No, no...ciekawa inicjatywa. No to już wiemy na czym ma polegać drugi projekt i to trzęsienie ziemi  8)) Mam nadzieję, że wszystko wypali i będzie to rarytas nie tylko w rodzimej społeczności TG ale też na skalę światową.  8)))

Osobiście powstrzymam się z rezerwacją numerka, przeżyłem już to kilka razy gdzie indziej, więc lepiej nie dzielić skóry na niedźwiedziu  :)) Żywię nadzieję, że aktywni uczestnicy tego forum będą mieli niejako pierwszeństwo. Nie tylko w zakupie maszynki ale też w wyborze swojego ulubionego numeru.  8))
  •