Pas do brzytwy

Zaczęty przez Monocero, 02 Grudzień 2018, 17:00:21

Przeczytano 3 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DawidEs

Może ja się trochę wypowiem 😉 pas z kiepskiej skóry będzie kiepski. Przetestowałem trochę skór i zanim puściłem pierwszy do sprzedaży to trochę czasu upłynęło. Jak skóra jest sztywna od początku to ciężko będzie coś z nią zrobić. Taka skóra przez to, że nie dopasowuje się do ostrza, zaokrągla krawędź tnącą i powoduje szybsze tępienie.

spartis

Pas kupiłem od Jaruh na Allegro. 66x6cm, grubość 4mm. I wydaje mi się że jest dość mocno twardy i nierówny. Wg informacji jakie wyczytałem raczej będzie w tym stanie niszczyć krawędź brzytwy niż ją polerować. Stąd w ogóle pytanie. Wiem, że najlepiej byłoby spotkać się, pokazać komuś kto potrafi ocenić i generalnie pogadać na żywo, ale każda podpowiedź się przyda :)
  •  

n3dvi3d

@spartis
Ja na takich pasach niszczyłem tylko KT, a nie daj Boże do tego jakiś docisk. Nie chce lizać nikogo dupy ale przed pasem od @DawidEs miałem 4 inne pasy Boker, Butcher x2 i coś jeszcze i jedno wiosełko od Bokera - tylko ono nie wymagało ,,dotarcia" U Dawida na dzień dobry widać jakość skóry. Ciekawostka, jeden z pasów Butcher mam ok. 1,5 roku, który według producenta jest do brzytwy. Przez tyle czasu zmiękł o 10% od nowości i dalej go do brzytwy nie używam bo wiem, ze uszkodzę KT
(D.D)
  •  
    Za ten post podziękował: DawidEs

radzyniak

Też kupiłem skórę od Jarucha z olx na pas ale do brzytwy to się nie nadaje. Ostrze ślizga się i do tego skacze- skóra raczej wymaga szlifowania. Kupiłem też dużego bo 8 cm noname i na początku był bardzo sztywny i śliski ale po delikatnym szlifowaniu, butelkowaniu i nacieraniu pianą z Warsa i balsamem Dovo, który mogę polecić, zmiękł i zaczyna odpowiednio pracować. Mam też 6 cm Piometa niemiłosiernie pozacinanego jakby dziecko się uczyło wecować i on jest dobry od początku- miękki i ładnie brzytwa na nim pracuje. Zastosowałem kiedyś balsam do skór z woskiem pszczelim i to była tragedia- brzytwa się ślizgała i szybko utworzyła się skorupa na licu- umiar w nacieraniu jest wskazany. Wg mnie pasy od Dawida są chyba najlepsze dostępne. Jak mi kot zejdzie z kolan do wrzucę fotki tego co mam.

DawidEs

Cytat: spartis w 28 Marzec 2025, 18:47:39Pas kupiłem od Jaruh na Allegro. 66x6cm, grubość 4mm. I wydaje mi się że jest dość mocno twardy i nierówny. Wg informacji jakie wyczytałem raczej będzie w tym stanie niszczyć krawędź brzytwy niż ją polerować. Stąd w ogóle pytanie. Wiem, że najlepiej byłoby spotkać się, pokazać komuś kto potrafi ocenić i generalnie pogadać na żywo, ale każda podpowiedź się przyda :)

Jak napisałeś, że pas jest twardy to miałem taki trop. Każdy robi jak umie i uważa, że jest ok. Pasy od Jaruha są takie jaka mu się trafi skóra. Czasami lepsza, czasami gorsza. Ja każdy płat skóry wybieram osobiście w garbarni i później wycinam tylko fragmenty bez jakichkolwiek skaz czy załamań. Nie chcę tutaj oceniać ani nic, bo jednemu bardziej będą pasować pasy od Jaruha, innemu moje. Jest też kwestia ceny. Jak tnie się cały płat to pasów można zrobić bardzo dużo. Jedne równe, inne nierówne. Do tego zakończenia z wykrojnika i nity maszynowe. Wszystko ma wpływ na cenę 🙂

Cytat: n3dvi3d w 28 Marzec 2025, 19:09:43@spartis
Ja na takich pasach niszczyłem tylko KT, a nie daj Boże do tego jakiś docisk. Nie chce lizać nikogo dupy ale przed pasem od @DawidEs miałem 4 inne pasy Boker, Butcher x2 i coś jeszcze i jedno wiosełko od Bokera - tylko ono nie wymagało ,,dotarcia" U Dawida na dzień dobry widać jakość skóry. Ciekawostka, jeden z pasów Butcher mam ok. 1,5 roku, który według producenta jest do brzytwy. Przez tyle czasu zmiękł o 10% od nowości i dalej go do brzytwy nie używam bo wiem, ze uszkodzę KT

@n3dvi3d bardzo dziękuję za Twoją opinię 😉💪 takie słowa, pokazują, że to co robię, robię dobrze 😉💪
  •  

Mokasyn86

Zawsze pas materiał lepszy niż nic. Nawet ze spodni jeans.

A poza tym uważam, że i tak najlepsza opcja to pas od @DawidEs . Możesz sobie skonfigurować według swoich kaprysów.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.

Chmura

@DawidEs pasy TOP, mam dwa. Na jednym miałem pastę luxor, TI, potem ją starłem, przejechałem papierem ściernym pas i jest kawałek tam gdzie pasty były ciemniejszy, po papierze ściernym psiknąłem Effax Serum (używam raz w roku do kurtki skórzanej) i przetarłem szmatką, działa świetnie dalej, używam codziennie.

Po ostrzeniu mam skrojone 20cm kawałki 8cm szerokie z pasa kupionego https://mikasklep.eu/pasy-i-rzemienie/1289-3510-pas-dlugosc-180cm-grubosc-ok-45mm.html
Też działają dobrze od nowości, żadnych problemów i tępienia KT nie miałem ale używam tych kawałków zawsze na blacie stołu więc nie wyginam ich.

Normad

Dokładnie jak koledzy pisza pasy od @DawidEs to górna półka jakości i stosunek ceny .
Mam i ja polecam naprawdę nie będziesz żałować
Brzytwy ; Kamisori I Europejskie i Japonskie
Maszynki: Rocnel Sailor I Rex Konsul Prospector I Blackland-Blackbird - Brąz I Gillette Super Speed r1962 I Gillette Fatboy r1959

spartis

Koledzy, dzięki za podpowiedzi. Poszedł prv do @DawidEs
Wszelkie dalsze wskazówki oczywiście oczekiwane :beer2:

Arjuna

Pas od @DawidEs TOP! Jeżeli ktoś się zastanawia to nie musi  :hello:  8)

Marcin39

Potwierdzam.
A zapakowane jak z francuskiego butiku  ;)
  •  

Janusz_Senior

@spartis
Pomyśl nad 2w1 lub 3w1 skóra, bawełna i len.
Mam taki zestaw od  @DawidEs 2 w 1 (skóra+len) i oddzielnie pas bawełniany. Jestem super zadowolony  :beer:
Kamisori: Iwasaki (Ryouichi Mizuochi)  |  Hiyoshimaru (tamahagane)  |  Inoue Tōsuke  |  AZUMA (Yasuki steel)  |  DAIRI  |  Inoue Tōsuke "NOS"
  •  
    Za ten post podziękował: spartis

Mokasyn86

Ogólnie to nie ma nawet co zakładać wątków dotyczących pasów. Tylko od razu kierować się do Dawida. :) Po co szukać, jak jest wytwórca na miejscu. Sprawdzone i bardzo dobre.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna