Henson najbardziej precyzyjna maszynka do wrażliwej cery

Zaczęty przez jarrrro, 03 Marzec 2026, 10:10:15

Przeczytano 867 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jarrrro

Piękna dyskusja, zaiste, to lubię. Tak jak kolega powiedział powyżej, że to nie kwestia lepszości maszynki nad inną, bo taka dyskusja się wywiązała, tylko tego, jak dana maszynka wpływa na skórę, a tę, jak wiecie, każdy ma inną. Większość wyśmiewa preshave, a ja bez niego bym nie pojechał. Jedni opłuczą twarz zimą wodą bez nakładania czegoś na łagodzenie i mają gładkie lica. A inni borykają się z problemami skórnymi i ja do nich należę. A! Zapomniałem o słynnej R41. Także nią się zachwycałem i długi czas była tą jedyną. Przy niej można kąty zmieniać
  •  

barber

Dom wariatow 🤪
Operator się liczy
Jak operator pizda to i R41 się ogoli
Będzie piekło  >:(( będzie czerwono , będzie swędziało
będzie drapało
🤣
  •  
    Za ten post podziękował: jarrrro

Martinesku

@Robcyk a Timeless slant? W końcu to też alu więc bardziej adekwatne zestawienie.

Ktoś kiedyś na tym forum napisał, że golenie Hensonem przypomina golenie plastikową systemówką.
maszynki:  TGS Syntesi,  RazoRock Lupo 95 CC,  RazoRock Game Changer 1.05 CC
blaszki 👍:  Gillette King C,  Polsilver Arab Vintage, Gillette Minora,  Polsilver S. Iridium,  Gillette 7 o'clock  Sharp Edge
  •  

jarrrro

Cytat: barber w 03 Marzec 2026, 21:04:16Dom wariatow 🤪
Operator się liczy
Jak operator pizda to i R41 się ogoli
Będzie piekło  >:(( będzie czerwono , będzie swędziało
będzie drapało
🤣

Dokładnie
  •  

Robcyk

Sam pisałeś że uczy trzymania kąta. I bez problemu uczy. Jakbym miał wybrać z tego co mam jedną maszynkę wybrałbym Superslant .  Nie dlatego że najdroższa ale dlatego że nic bardziej skomplikowanego i dokładnego nie wyszło w TG w historii. Nie wolfmany czy inne Timelessy . Ale takiego krzywulca tak dokładnie spasowanego i tyle możliwości doboru grzebienia do jednej czapki. Przepraszam. Żadna firma nic takiego nie zrobiła. Tyle👍
  •  

barber

@Robcyk - i bardzo fajnie 
Mam posiadam
L+,L2,L3
Cieszę się że jesteś zadowolony z łamacza żyletek (żart)
Tak pisałem i tak uważam
---- do Wolfman raczej bym nie podchodził z ocenami - to są rarytasy
  •  

Robcyk

@Martinesku to jest autopilot ten Slant Timelessa. Naprawdę. I dlatego go nie że nie lubię ale wiesz wolę być dokładniej dogolony. Masz piękne maszynki kilka sprzedałeś. Rozumiem. Jest jeszcze takie coś jak Superslant Razorock. Nie namawiam. Nic nikomu nie wmawiam. Możesz powiedzieć że nie lubisz slantów.  Ja też nie ...  Dobra koniec😃

barber

Różne są tu sprawy  8)
ktoś potrafi założyć ostrze feather SoftGuard do maszynki RR Hawk V3
rzeźnia !!!  a tu proszę  ;D podobno goli taki zestaw  ???
do ręki bym tego nie wziął ( ani maszynki ani ostrza -  w tej konfiguracji )
zresztą bez konfiguracji też nie :) 
ostrza mi zostały a RR v3 szybciutko się pozbyłem - najgorsza  maszynek na FAC jaką miałem

•  

Robcyk

Dla niektórych Ikon Tek też jest rzeżnia... Dla innych nie jest. Niemniej jest to Ostra maszynka. Ja się cieszę że ją posiadam i kilka razy do roku zawsze mnie brzytwowo ogoli. A że trzeba uważać przy brzytwie także. Dobre mydło pomaga w goleniu takimi killerami 😋
  •  

TJ

Miałem Hensona, miałem superslanta, teraz za najlepszą uważam ATT Windsor R.
Ciekawe co będzie jutro
  •  

barber

Nie potwierdzam (jak dla mnie to nie, ale to coś innego, warto)

•  

jarrrro

Co do RR Hawk3 mam take same odczucia jak @barber . Kupiłem, spróbowałem i szybko sprzedałem, ale rozumiem, że może się bardzo podobać, bo jest mega łagodna.
@Robcyk
Jak nie namawiasz, jak namawiasz? Niby dlaczego super slant just lepszy do wrażliwej skóry od Hensona?
  •  

Milas

Cytat: TJ w 03 Marzec 2026, 22:18:39Miałem Hensona, miałem superslanta, teraz za najlepszą uważam ATT Windsor R.
Ciekawe co będzie jutro

ATT Windsor H  ;)
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

Adi

:hello:

To i ja tu wcisnę 3 grosze  ;) . Jeśli chcemy coś co goli jak Henson ( autopilot , nie wymaga uwagi , łagodne dla skóry , golące skutecznie ) , ale solidniejsze i lepiej leżące w dłoni - to mogę polecić Razorock Daily Smooth Plus . Kształt głowicy podobny  (stały kąt przyłożenia - bez kombinacji) . Maszynka stalowa , cięższa , do wyboru różne rączki .

Hensona miałem ( ++ i +++ ) . Fakt - goli skutecznie . Nie zaobserwowałem hamowania głowicy na skórze . Goli delikatnie i... płytko ( zarost odrastał mi szybciej , niż po innych maszynkach ). Dla kogoś , kto goli się codziennie to nie problem  ;) . Jeśli ktoś goli się co dwa dni i oczekuje jak najdłuższego efektu gładkości - musi poszukać innej maszynki  ;) .

Co do Superslanta - miałem i używałem - L3 , L3+ . Teraz mam i używam ( w rotacji ) L2 . L2 goli mnie tak samo skutecznie , przy mniejszym odczuciu żyletki . L3 , czy wersja z plusem - dla mnie - nie wnosi nic więcej w kierunku wzrostu skuteczności . Nie każdemu przypasuje slantowa ( skośna ) głowica .

Nie jesteśmy wytwarzani na linii produkcyjnej . Każdy ma inną skórę , inny zarost ( miękki , twardy , rosnący płasko lub na sztorc ) , oraz inną tolerancję na kontakt skóry z ostrzem .

Cieszmy się , że asortyment maszynek do tradycyjnego golenia wciąż się rozrasta . Dzięki czemu można znaleźć coś , co najlepiej sprawdzi się w naszym przypadku  :)

judgebien

Henson mialem i używałem obu wersji 2 i 3 plusy. Goliła mnie ta maszynka bardzo przyjemnie i tak jak napisał @jarrrro bez podrażnień. Niestety nie lubię jak zarost szybko odrasta, nawet goląc się codziennie wolę czuć go dopiero po 10 godzinach lub dłużej. No i u mnie wystąpił taki problem, że jak zarost odrastał to mnie siedziała skóra. Nie wiem czy to kwestia maszynki czy dobranej żyletki, ale mnie to wkurzało strasznie.
  •