Manufaktura Szczotek i Pędzli Zofia Filipowicz Łódź

Zaczęty przez gawrosz, 04 Luty 2025, 12:39:26

Przeczytano 9 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gawrosz

witajcie
Myślę, że rozmowę warto przenieść do odrębnego wątku.
Po wczorajszym zapytaniu kolegi @MacGyver o sklep z artykułami do Tg w Łodzi przypomniało mi się o zakładzie Pani Zofii Filipowicz
http://manufaktura-szczotek.pl/
Już na nieistniejącym forum były o nim małe rozmowy, ale finalnie jakoś...zleciało na gadaniu.
Rodzi się pomysł by w tych trudnych dla takich zakładów czasach może wspomóc działalność Pani Zofii kupując sobie pędzel do golenia ręcznie robiony, jedyny i na swój sposób niepowtarzalny.
Kolega @Piotr G jest już po krótkiej rozmowie z właścicielką zakładu i taki zakup dla nas tutaj byłby chyba możliwy, może to ostatnia na niego chwila bo Pani Zofia myśli o jego zamknięciu.
Nie znamy jeszcze szczegółów, jakie pędzle, jakie szerokości knotów, jakie ceny etc
Na to trzeba jeszcze troszkę poczekać, być może @Piotr G dałby radę spotkać się z Panią Zofią i porozmawiać, zrobić zdjęcia itp
Wtedy będzie już łatwiej zdecydować, może jutro koledze @MacGyver uda się odwiedzić zakład i coś dowiedzieć.
Wstępnie by oddzielić wątek i był klarowny - stwórzmy wstępną listę kto byłby zainteresowany zakupem pędzla z Manufaktury  Szczotek i Pędzli Zofii Filipowicz :)
Ja niestety z racji odległości nie jestem w stanie odwiedzić na szybko zakładu, ale sam pomysł wydaje mi się wart uwagi z tego też powodu zdecydowałem o założeniu wątku, a co dalej się urodzi to czas pokaże.

1.gawrosz
Maszynki Mercur Progress Long, Muhle R41, Gillette Aristocrat, Gillette FatBoy, Gillette Adjustable, Brzytwa  - mar79

Marcin39

•  
    Za ten post podziękował: gawrosz

TJ

Chmura

•  

Hussar

•  

SiwyDym

1.gawrosz
2.Marcin39
3. TJ
4. Chmura
5. Hussar
6. SiwyDym

E-61

1.gawrosz
2.Marcin39
3. TJ
4. Chmura
5. Hussar
6. SiwyDym
7. E-61
  •  

Janusz_Senior

1.gawrosz
2.Marcin39
3. TJ
4. Chmura
5. Hussar
6. SiwyDym
7. E-61
8. Janusz_Senior
  •  

Mokasyn86

1. gawrosz
2. Marcin39
3. TJ
4. Chmura
5. Hussar
6. SiwyDym
7. E-61
8. Janusz_Senior
9. Mokasyn86
10. T800
  •  

jarecki

1. gawrosz
2. Marcin39
3. TJ
4. Chmura
5. Hussar
6. SiwyDym
7. E-61
8. Janusz_Senior
9. Mokasyn86
10. T800
11. jarecki
  •  

gawrosz

No pięknie nam licznik nabija Panowie, może coś z tego będzie :hello3:
Maszynki Mercur Progress Long, Muhle R41, Gillette Aristocrat, Gillette FatBoy, Gillette Adjustable, Brzytwa  - mar79
  •  

Piotr G

1. gawrosz
2. Marcin39
3. TJ
4. Chmura
5. Hussar
6. SiwyDym
7. E-61
8. Janusz_Senior
9. Mokasyn86
10. T800
11. jarecki
12. Piotr G

Scalony post: 04 Luty 2025, 15:08:07
W tym tygodniu na pewno nie będę w stanie tam podjechać, tym bardziej że Pani Zofia ma otwarte tylko we środę, a ja już jestem poumawiany; ale w następną środę mogę u niej być. Myślę że się ucieszy, a jeśli nasza inicjatywa nabierze konkretnych kształtów, to i trochę wiary napełni jej serducho. W końcu od lat 50-tych kiedy firma powstała, czynią pędzle do TG, a to już ponad okrągłe 70 lat. Kurdę, oni są starsi ode mnie! :). Pojadę, wywiem się wszystkiego, dopytam o szczegóły (fotki) i narysuję ... bajkę o pędzlach, co się czasu nie bały. Pozdrawiam Piotr G  :hello:
PS: Poniżej fotka mojego "borsuczka", który 30 lat mi rotacyjnie służy i jak na razie cieszy się całkiem okazałą czuprynką. Wszelkie negatywne komentarze "borsuczka" są zakazane - chyba że będą pochwalne. Pamiętajcie że to już mocno starszy Pan.  ;D

Muhle R41, Muhle R89, Merkur 43C, Merkur Futur.

Wielebny

1. gawrosz
2. Marcin39
3. TJ
4. Chmura
5. Hussar
6. SiwyDym
7. E-61
8. Janusz_Senior
9. Mokasyn86
10. T800
11. jarecki
12. Piotr G
13. Wielebny
Old Spice for life ...

Jeśli uważasz ,że R41 jest agresywna o spróbuj golić się tępą brzytwą.
  •  

MacGyver

Jutro postaram się odwiedzić to miejsce. O ile będzie otwarte i ta Pani wyrazi zgodę, zrobię dokumentację i tu opublikuję. :hello:
Brutal - zapach prawdziwego mężczyzny.

oxen

1. gawrosz
2. Marcin39
3. TJ
4. Chmura
5. Hussar
6. SiwyDym
7. E-61
8. Janusz_Senior
9. Mokasyn86
10. T800