Kącik mateisty

Zaczęty przez oxen, 26 Styczeń 2025, 09:58:03

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

oxen

Pomyślałem, że fajnie byłoby utworzyć miejsce gdzie można by się wymienić doświadczeniami w temacie. Jest tu kilka osób, które czynnie popijają napar i może chciałyby podzielić się spostrzeżeniami na temat swoich ulubionych odmian.
Może jakieś zdjęcia narzędzi? Fotki bombilli, mater itp. mile widziane.
Później sam postaram się coś dorzucić.

Borat

Przed pandemią kilka kroków ode mnie był sklepik z dużym wyborem akcesoriów oraz suszów. Lockdowny wykończyły sklep i wtedy też przestałem pić yerbe, czyli wygodny jestem :)
  •  

Wielki Ojciec

Yerba jest na allegro i to taniej niż w sklepach  ;)
  •  

Borat

Cytat: Wielki Ojciec w 26 Styczeń 2025, 10:10:24Yerba jest na allegro i to taniej niż w sklepach  ;)

Nie chodziło mi o względy finansowe, za mało mnie chyba wciągło żeby szukać jak już nie było pod nosem, gdzie przy okazji doradzili czy coś ciekawego powiedzieli. To był taki sklepik z klimatem 🙂
  •  

Wielki Ojciec

Ostatnio żona kupila chyba Greenmate, w pracy mam CBS :hello:
  •  

Piotros2

Naście lat temu próbowałem się przekonać do Yerby, kupiłem dwie mieszanki polecane przez panią w sklepie ,matero, bombile i jakoś nie pykło, albo nie trafiłem na dobrą, albo jednak jestem kawoszem  :coffee2: :)
Ale podziwiam pijących yerbę, tak samo jak brzytwiarzy.
Yates921M; Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; R41; W-11; Mokosz 007 :)

Borat

@Piotros2

Yerba daje inne pobudzenie niż kawa. Porównując do yerby to z niej jest takie bardziej klarowne a z kawy takie jakby przy okazji ktoś w głowę młotkiem puknął  :)
  •  
    Za ten post podziękował: Razir

Piotros2

Tak, ale kawa ma piękny aromat i smak, a ja jako początkujący nie znalazłem tego w Yerbie, ale przecież nie wszyscy muszą to lubić.
Yates921M; Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; R41; W-11; Mokosz 007 :)
  •  

oxen

Dokładnie i inaczej rozkłada się w czasie. Mniej kopie, ale działa dłużej. Chociaż na początku przygody odczucia miałem podobne do spożycia dwóch kieliszków :)
Poza tym w przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje mikroelementów, ale je uzupełnia.

Ostatnio wpadły takie odmiany. Dwóch jeszcze nie piłem. Ulubione odmiany to Kurupi i Rosamonte. Ze smakowych tylko te z miętą i boldo. Nie podchodzą mi wygóle dodatki cytrusowe. Mdli mnie po nich niestety :/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wielki Ojciec

widzę że u Ciebie rządzi Argentyna i Paragwaj ;D
  •  

Borat

Najczęściej piłem Pajarito, innych nie pamiętam w tym momencie.

Teraz tylko kawa, 3-4 dziennie.
  •  

oxen

@Wielki Ojciec tak czasem wchodzą mi te dymne, gorzkawe smaki, ale ogólnie wolę Argentynę :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Borat

Pajarito jest w różnych opakowaniach z tego co pamiętam i piłem też Cruz de Malta.
  •  

n3dvi3d

Ja też popijam, co prawa robię przerwy.. na kawę bo również ją lubię. Yerba jednak daje innego kopa. Być może wmawiam sobie ale czuję, że mózg przy jej picu lepiej mi pracuje, jest pobudzony.

Kiedyś poszukiwałem, bawiłem sie w rożnie odmiany ,,czystej", czy smakowanej, natomiast nieustannie od 4 lat, a może i więcej korzystam z jednej yerby, jednego naczynka.  Jest to: Rosamonte Lienz w takim szmacianym woreczku.
Naczynko, z którego piję to

Wypełnienie w środku to palo santo i ma bardzo fajny wpływ na smak :)

Mam jeszcze takie coś jak yerbonos 5.0 i bardzo dobrze sprawdza mi się latem przy przejażdżkach rowerem czy wypadach na noc pod gołym niebiem.

Arjuna

Kiedyś piłem duuuużooo yerby, ale zaczął boleć mnie brzuch. Jak odstawiłem wszystko wróciło do normy. Nie wiem dlaczego, mam teraz przerwę w jerbowaniu 😎
C.V. Heljestrand Eskilstuna I Czorny Kot I Kamisori | Boker American Line | Piomet | Wapienica | TI 6/8 SC
Rockwell 6s I  R41 | Merkur 37c I Merkur Progress I Bayonetta | Muhle Rocca I Icon x3
  •