Stando TRYGLAW - nie recenzja

Zaczęty przez Monocero, 26 Październik 2025, 16:57:19

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monocero

Są czasami na rynku TG wypusty jakiegoś produktu, który chce /warto mieć. To są produkty, które w jakiś sposób są wyjątkowe, coś przełamują albo jako pierwsze dają czemuś początek. O jednych jest głośno i stają się legendą np. Merkur VISION, inne są w szerszym gronie niezauważalne. Jedną z takich maszynek jest Stando TRYGLAW. Gdybym miał scharakteryzować tą maszynkę obrazem, figurką, rzeźbą to momentalnie nasuwa mi się na myśl charakterystyka trzech małp.

Nic nie słyszałem, nic nie widziałem i nic nie mówiłem.

W poniższym opracowaniu pominę historię producenta i skupię się na samym produkcie takim jaki jest. Dlatego nie będzie to recenzja, a raczej opis produktu. Nie chcę żadnych kontrowersji, napięcia czy innej formy emocjonalnego uniesienia związanej z tym tekstem. Unikałem od początku pisania na temat produktów Stando i dalej nie zamierzam o nich pisać ale poniżej opisana maszynka bez względu na to kto ją wykonał czy jest dobra, czy jest to może dziadostwo, warta jest opisu na tym forum, bo to pierwsza polska maszynka z regulowaną ekspozycją ostrza ze stali nierdzewnej.

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Retroshaver

Ojojoj!
@Monocero piękna, wyczerpują nie recenzja.
Bardzo dużo szczegółów dot. regulacji. Dodatkowo całość okraszona filmem. Pamiętam kiedy ja odkupiłeś więc nie miałeś dużo czasu na opis, a jednak wkład pracy powala. Jeszcze raz dzięki!  :hello:

Nawiązując do faktu, że maszynki Stando czerpią nazewnictwo z wierzeń i mitologii słowiańskiej, Trygław (Trzygłów) bardziej pasowałby mi do tej historii, ale możesz mieć info z pierwszej ręki https://pl.wikipedia.org/wiki/Trzyg%C5%82%C3%B3w

Co do spadku wartości maszynek tego producenta to również nie jestem w stanie tego zrozumieć. Ktoś pierwszy zapoczątkował spory rabat przy sprzedaży i tak już się przyjęło. Właściwie odkupiona z drugiej ręki maszynka potrafi kosztować często poniżej 50% wyjściowej wartości. Trochę tego nie rozumiem, ale ... takie prawa :)
  •  
    Za ten post podziękował: Monocero

AdamS

:thank_you:
Nie wiem czy miałeś Merkur Futur ale tam regulacja jest podobna. Możliwe, że była inspiracją dla konstruktora Tryglaw.

Ciekawy i wnikliwy opis.
Pytanie jest, czy po rozkręceniu i ponownym skręceniu tyle elementów nie zostało kilka śrubek czy podkładek :laugh2: 
Merkur Futur

Jest boleć blokujący,po  przeskoczeniu też można mieć X2
Regulacja płynna.
  •  

Monocero

Merkur Futur, Merkur Progress, Merkur Vision wszystkie mam i w każdej podczas golenia zmienisz GAP jedną ręką  ;)
(D.D)
  •  
    Za ten post podziękował: Razir

lukassonek

@Monocero świetny opis — co do sprężyny, masz absolutnie świętą rację. To dokładnie jak z kluczem dynamometrycznym – jeśli trzymasz go cały czas napiętego, to po jakimś czasie traci precyzję. Tak samo tutaj — sprężyna pod stałym naprężeniem po prostu ,,siada". Dlatego przechowywanie maszynki w stanie rozłożonym ma naprawdę sens i może jej znacząco przedłużyć życie.

Sama konstrukcja Tryglawa wydaje się bardzo przemyślana, chociaż ta regulacja to trochę inny świat — wymaga cierpliwości, ale widać, że to rozwiązanie z charakterem. Fajnie też, że producent poprawił pierwotne niedociągnięcia (jak ta kwestia z rozjeżdżającą się regulacją).

A co do pudełka – mam podobne odczucia. Widać, że całość skupiona była na samej maszynce, a nie otoczce. Może i surowe, ale coś w tym rzemieślniczego klimatu jest.

Generalnie — świetny kawał roboty, zarówno w wykonaniu maszynki, jak i w Twoim opisie. Widać, że włożyłeś w to sporo serca i konkretnej, technicznej wiedzy.
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  

judgebien

@Monocero świetny opis jak wspomniałeś, chociaż jak dla mnie to naprawde dobra recenzja. Żałuje trochę ze sam nie kupiłem tej maszynki od Niedzwiedzia. Lubię te Twoje wnikliwe opisy z drobnymi szczegółami. Cieszę się, ze znalazłeś współczesną Polską maszynkę. :hello:
  •  

Zolkowski_Workshop

Pięknie napisany i obszerny opis, dziękuję @Monocero  :hello:  ;D

Monocero

Cytat: judgebien w 27 Październik 2025, 09:32:15@Monocero Żałuje trochę ze sam nie kupiłem tej maszynki od Niedzwiedzia.

Trochę  ??? Kolekcjonerska maszynka ze stali nierdzewnej za 750 zł  ;D Dostałem do tego jeszcze 2 paczki żyletek i mydło KENT w gratisie  8)
(D.D)
  •  

Mokasyn86

Nazwa Tryglaw odnosi się do boga słowiańskiego. Tak samo jak inne maszynki - Mokosz, Morana, Leszy, Jaga, Jarowit.
Te postacie to historia naszych przodków, mamy ich we krwi :poland:

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Monocero

Brałem pod uwagę taką ewentualność (stąd też parafraza trzech małp) ale ostatecznie stwierdziłem, że to niemożliwe, żeby poważny producent szerzył Pogaństwo. Myślę jednak, że Stando TRYGLAW to kamień węgielny firmy.
(D.D)
  •  

Mokasyn86

@Monocero Słowianie dłużej byli poganami niż chrześcijanami (są) ;)
Niemal wszystkie dziś święta kościelne to zmienione wcześniejsze obchody.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Monocero

Cytat: Mokasyn86 w 27 Październik 2025, 14:35:32@Monocero Słowianie dłużej byli poganami niż chrześcijanami (są) ;)

??? Najstarsze źródło historyczne dotyczące Słowian to VI w. (dzieła Jordanesa) Od X wieku Słowianie są chrześcijanami. Czy licząc na prędce 4 wieki byli poganami, a 11 wieków są chrześcijanami.
(D.D)
  •  

Mokasyn86

Wiadomo, że z tamtych czasów bardzo ciężko o twarde dowody czegokolwiek. Nikt wtedy nie zajmował się pisaniem tabelek, wszyscy skupiali się na przetrwaniu (głównie zimy).
Tak czy owak, Polacy nie byli nagle z dnia na dzień wierzący w coś innego. Przecież to też trwało wieki. :) A święta obchodzone w ten sam dzień i podobny sposób były specjalnie zaprogramowane tak, by społeczeństwo łatwiej się mogło przekształcić.

Tak jakby dziś przyszedł do Ciebie jakikolwiek Duszpasterz, i każe Ci zmienić wiarę na inną.
  •  

loppek

@Monocero, Słowianie pojawili się w pisanych źródłach historycznych ok VI w. n.e. To nie znaczy, że wcześniej nie istnieli. Są teorie, że jako grupa etniczna występowali (ino gdzie indziej, przed wielką wędrówką ludów) już w epoce brązu, 3000 lat p.n.e.
Także dużo wcześniej mieli swoje mity, legendy, podania, wierzenia etc.

Fajnie też, że w końcu zniesiono na forum zakaz pisania o producencie Stando. Albo że jest moratorium.
  •  

Mokasyn86

Już niedługo będziemy obchodzić Dziady.
Dziś nazwa umowna to Wszystkich Świętych. Te święto nie wzięło się z powietrza, to pogańskie obchody pod przykryciem/zezwoleniem Kościoła.
  •