Manufaktura Szczotek i Pędzli Zofia Filipowicz Łódź

Zaczęty przez gawrosz, 04 Luty 2025, 12:39:26

Przeczytano 9 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

Monocero

Wydaje mi się ze skoro Pani Zofia je robi sama to nie musimy brać takich samych. Co jej za różnica jakie raczki zamówi i jak gruby zrobi knot? Zapewne żadna i każdy zapisze się na taką średnicę jaka będzie chciał. 
(D.D)
  •  

Mokasyn86

@Piotr G Tak jak napisałem na liście. Pierścień metalowy, w kolorze metalu. Białego nie było w opcjach przecież, tylko czarny ewentualnie. Jak te 45mm długości knotu jest okej, to nie będę wymyślał, wezmę 45mm. Kurde, tylko, żeby ten knot stał pionowo, nie kładł się włos na boki pod siłą grawitacji.
  •  

jarecki

Ja bym preferował z knotem 24/50mm lub nieco powyżej 50mm. Fajnie jakby był jakimś przybliżonym odpowiednikiem sprężystej Omegi 11126.  Jeśli ta pani normalnie nie oferuje 24mm to chyba będzie musiał powstać jeden egzemplarz testowy na początek.
  •  

grabi

Ja chyba bym najbardziej wolał twardą szczecinę 22/45, ale jeszcze się namyślę i jeśli trzeba to dostosuję do grupy.
  •  

Piotr G

Cytat: Mokasyn86 w 15 Luty 2025, 17:46:46@Piotr G Tak jak napisałem na liście. Pierścień metalowy, w kolorze metalu. Białego nie było w opcjach przecież, tylko czarny ewentualnie. Jak te 45mm długości knotu jest okej, to nie będę wymyślał, wezmę 45mm. Kurde, tylko, żeby ten knot stał pionowo, nie kładł się włos na boki pod siłą grawitacji.

Biały (jasny, nie malowany). Nie byłem dostatecznie precyzyjny - sorki. Zdjęcia pędzli są w #62; stoją pionowo jak żołnierze kompanii honorowej WP, na defiladzie :)

Scalony post: 15 Luty 2025, 18:32:41
Cytat: jarecki w 15 Luty 2025, 17:52:17Ja bym preferował z knotem 24/50mm lub nieco powyżej 50mm. Fajnie jakby był jakimś przybliżonym odpowiednikiem sprężystej Omegi 11126.  Jeśli ta pani normalnie nie oferuje 24mm to chyba będzie musiał powstać jeden egzemplarz testowy na początek.

Pisałem już o tym: 24mm - nie ma problemu. Powyżej 50mm - p. Zofia twierdzi że wysokie pędzle mają tendencję do mopowania i chlapią, ale zapytam ją czy może zrobić 55mm. Czekaj na odpowiedź. Piotr G :hello:

Scalony post: 15 Luty 2025, 18:35:18
Cytat: grabi w 15 Luty 2025, 18:24:22Ja chyba bym najbardziej wolał twardą szczecinę 22/45, ale jeszcze się namyślę i jeśli trzeba to dostosuję do grupy.

Myślę że 22mm jest możliwe; zapytam. Na pewno bez ringu metalowego, ponieważ on ma wymiar 20mm
Muhle R41, Muhle R89, Merkur 43C, Merkur Futur.
  •  

Hosk85

Witam, fajnie że pomysł wypalił😀

Jak dla mnie to twarda szczecina w rozmiarze 24mm z metalowym ringiem byłby w sam raz. 🙂
  •  

oxen

Cytat: Piotr G w 13 Luty 2025, 14:32:03
Mam już odpowiedź, że możliwe jest wyprodukowanie pędzla o średnicy pęku 22-24mm, na rączce drewnianej, ale  bez metalowego ringu (nie ta średnica)i z pogrubioną delikatnie ścianką, by mokry knot nie rozsadził rączki. Jeśli chodzi o wysokość pędzla (knot) to wymiar 45mm, podyktowany był przepisami Polskiej Normy; poza tym p.Zofia twierdzi że wyższe pędzle (50mm i więcej) wykonane z dobrej jakości włosia mają tendencję do mopowania i chlapią.

•  
    Za ten post podziękował: Hosk85

jarecki

Zmiana średnicy knota z 20mm na 24mm jest już spora i wydaje mi się, że powinno za tym iść niewielkie zwiększenie długości włosia. Jeśli dodać do tego twardszą szczecinę to ja bym widział knot 50mm lub 55mm. Oczywiście nie będę się upierał jeśli pani Zofia odradzi takie połączenie.
  •  

Hosk85

•  

jarrrro

•  

Hosk85

Ps. Aczkolwiek, jeśli większość grupy zdecyduje się na konkretny model, to nie widzę problemu, dostosuję się ;)
Pozdrawiam🙂
  •  

Piotr G

Utworzyłem nową listę, chętnych do zakupu w firmie p. Zofii Filipowicz, sortując nicki w porządku alfabetycznym:

1.  Airacobra
2.  Arjuna
3.  Barber
4.  Gawrosz
5.  Grabi
6.  HaSSaN
7.  Hosk85
8.  Janusz_Senior
9.  Jarecki
10.  Jarrrro
11.  Klasyg
12.  Kleszczu
13.  Kris84
14.  Make
15.  Marcin
16.  Mariusz888
17.  Mokasyn86
18.  Monocero
19.  Oxen
20.  Piotr G
21.  Spectrum
22.  T800
23.  TJ
24.  Ylid

Dołaczył do nas kolega Jarrrro :)

Pozdrawiam  :shaving:

Scalony post: 16 Luty 2025, 14:07:45
Pamiętajcie proszę, że dziś późnym wieczorem nastąpi zamknięcie listy zakupowiczów. Później będą honorowane jedynie zaświadczenia z PCK i od Żon/Partnerek/Dzieci itp, (imienne upoważnienie do zakupu, najlepiej ze zdjęciem, choć ono będzie dobrowolne). :)
Piotr G    :hello:

Scalony post: 16 Luty 2025, 14:12:36
Cytat: Hosk85 w 16 Luty 2025, 08:51:34Witam, fajnie że pomysł wypalił😀

Jak dla mnie to twarda szczecina w rozmiarze 24mm z metalowym ringiem byłby w sam raz. 🙂

Przy rozmiarze 24mm, ring jest niemożliwy. Pisałem o tym wcześniej. Piotr G

gawrosz

Rozumiem @Piotr G że dopiero po zamknięciu listy będziemy indywidualnie deklarować już konkretne rozmiary i swój wybór?
Czytam z zainteresowaniem i zadaję sobie pytanie, czy w przypadku 24 mm istnieje jakieś ryzyko że gryf może rozsadzić?
Czy jednak bezpieczniejszym na lata wyborem nie jest 20mm z ringiem...bo 22mm też bez ringu prawda?
Maszynki Mercur Progress Long, Muhle R41, Gillette Aristocrat, Gillette FatBoy, Gillette Adjustable, Brzytwa  - mar79
  •  

Piotr G

Ring metalowy ma średnicę 20mm i jest wzmocnieniem (ochroną) rączki przed rozsadzeniem przez mokry (napuchnięty) knot. Jeśli powiększamy średnicę pęku (22,24mm) to sugestia p. Zofii, była taka by wzmocnić (pogrubić) ściankę, która w miejscu osadzenia knota, nie będzie niczym chroniona.  :beer2:

Tak, po zamknięciu listy i ustawieniu jej w kolejności zgłoszeń (!), pojawi się tabela, w której każdy z nas będzie wpisywał swoje preferencje. Cierpliwości, bo wszelkie zadane i nie konsultowane pytania, muszę ustalić z p. Zofią. Czekamy również na odpowiedź od @Monocero, w temacie coina  :)

gawrosz

@Piotr G mamy jakieś nowe wieści?
Ciekawi mnie bardzo czy zapadły jakieś ustalenia z @Monocero  :)
Maszynki Mercur Progress Long, Muhle R41, Gillette Aristocrat, Gillette FatBoy, Gillette Adjustable, Brzytwa  - mar79
  •