Poszukuję kremu do golenia dla skóry wrażliwej

Zaczęty przez Jambo, 24 Styczeń 2025, 11:21:41

Przeczytano 409 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jambo

Szukam rekomendacji na krem do golenia, który będzie odpowiedni dla mojej skóry, borykam się z łojotokowym zapaleniem skóry (ŁZS). Moja skóra jest bardzo wrażliwa, szczególnie po goleniu – potrafi się łatwo podrażnić, a do tego miewam tendencję do jej przetłuszczania się lub przesuszenia, w zależności od warunków. Chciałbym znaleźć produkt, który:

Jest przeznaczony do skóry wrażliwej.
Ma łagodny skład, bez zapachów i drażniących substancji.
Nie zawiera oleju kokosowego (ze względu na reakcje na ten składnik).
Może pomóc w nawilżeniu i ochronie skóry po goleniu.
Najlepiej, aby nie zawierał zbyt wielu chemicznych dodatków, takich jak konserwanty czy silne substancje zapachowe.
Będę wdzięczny za każdą pomoc i podzielenie się doświadczeniami z produktami, które sprawdziliście przy ŁZS!

Dziękuję z góry!
  •  

Wielebny

Proraso Białe jest przeznaczone do skory wrażliwej , w składzie min ekstrakt z zielonej herbaty oraz odwar z płatków owsianych bez dodatków zapachowych.
Old Spice for life ...

Jeśli uważasz ,że R41 jest agresywna o spróbuj golić się tępą brzytwą.
  •  

Jambo

Cytat: Wielebny w 24 Styczeń 2025, 11:47:46Proraso Białe jest przeznaczone do skory wrażliwej , w składzie min ekstrakt z zielonej herbaty oraz odwar z płatków owsianych bez dodatków zapachowych.

Jest przeznaczony do skóry wrażliwej ale nie przy łzs zawiera perfumy które często mocno podrażniają, ja szukam czegoś co jest hipoalergiczne
  •  

Milas

Na Twoim miejscu szukał bym raczej mydła.
Najprostszy skład przy b. dobrych właściwościach  ma Martin de Candre Nature - nie słyszałem, żeby kogoś to mydło
uczulało, wysuszało lub wywoływało jakieś złe skutki prócz lekkiego swędzenia w momencie zakupu (nie jest tanie, ale b. ekonomiczne i zanim się skończy to zapomnisz o cenie).
Proponuję:
- umyć facjatę szarym mydłem
- MdC + miękki pędzel- syntetyk
- i na koniec Tradycyjny Płyn Ogórkowy po Goleniu

•  

Chmura

Też bym strzelał w MdC ale on ma olej kokosowy
https://martin-de-candre.com/savons-a-raser/56-savon-a-raser-nature.html

AQUA ; STEARIC ACID ; PALMITIC ACID ; COCOS NUCIFERA OIL ; POTASSIUM HYDROXIDE ; GLYCERIN ; SODIUM CHLORIDE ; ALCOHOL ; STYRAX TONKINENSIS RESIN EXTRACT

Scalony post: 24 Styczeń 2025, 12:23:56
Nie pamiętam czy czasem @marcin19883 nie ma podobnych problemów ze skórą? I on katuje Arko w sztyfcie..
  •  

Wielebny

Podstawowe mydło twarde na łoju bawolim samemu można zrobić w kilka minut bez problemu. Sezonowanie dla pewności to ok 4 tyg. Będzie tanio i na 100% bez dodatków. Można tez zrobić mydło łojowe miękkie lub mix ale już jest 1-2 kroki więcej i troszeczkę wyższe koszty. 
Większa ,lepsza piana do dodatek kwasu stearynowego wiec tez nie jest to problemem.
Old Spice for life ...

Jeśli uważasz ,że R41 jest agresywna o spróbuj golić się tępą brzytwą.
  •  

Milas

Cytat: Chmura w 24 Styczeń 2025, 12:20:21Też bym strzelał w MdC ale on ma olej kokosowy

Mimo wszystko bym spróbował... Kupił próbkę MdC (obojętnie którą) i spróbował ( były kiedyś/ może są w Dzik&Borsuk)
  •  

Progres

A czego używałeś do tej pory, wypisz cały zestaw.
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

MacGyver

Bez zapachów, łagodne...
Myślę sobie, że wybór takich produktów pewno nie jest wielki.

Ja używałem Kanion Classic Biały, ale tam też jest olej kokosowy w składzie.

Jak mówili Koledzy wyżej, może jakieś mydło? Ale jakie?
Brutal - zapach prawdziwego mężczyzny.
  •  

marcin19883

Cytat: Chmura w 24 Styczeń 2025, 12:20:21Nie pamiętam czy czasem @marcin19883 nie ma podobnych problemów ze skórą? I on katuje Arko w sztyfcie..

Tak, mam problemy skórne, ale to atopowe zapalenie skóry. To tylko nadmierna suchość skóry, przez co łatwo się kalecze. ARKO mnie nie uczula i nie powoduje szczypania. Jest to mydło proste, bez zbędnych składników. Inne mydła delikatnie mnie szczypią.
  •  
    Za ten post podziękował: Chmura

ambipur

Jak ma być bez zapachu i bez oleju kokosowego to może Wickham Unscented. Ma w miarę krótki skład, ale nie mam pojęcia jak to się ma do ŁZS.
Jak kolega @Jambo  chce sprawdzić to mogę podesłać próbkę.

Mam tylko obawy, że jak kolega zaczyna przygodę z TG to dochodzi jeszcze kwestia doboru żyletki, maszynki i przyzwyczajenia skóry do nowego sposobu usuwania zarostu.
  •