Gillette Slim Adjustable - GSA

Zaczęty przez bigmaciek, 16 Grudzień 2018, 15:33:10

Przeczytano 3 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TJ

Nie dane mi  było zapoznać się z tymi starszymi maszynkami. Ale kto wie co się wydarzy w przyszłości, na razie nie upolowałem old Gillette, ale może słabo polowałem. Zawsze to jakiś kawałek historii
  •  

gawrosz

Kawałek historii to jedno, ale jest też ta druga strona jak sądzę, a mam na myśli tutaj właściwości użytkowe wybranych modeli no i sam wygląd maszynek. Jak na tamten czas - a mówimy o latach 50tych powiedzmy -  to Gillette bez wątpienia produkowało sprzęt wysokiej jakości. Nie wiem, zakładam że w Polsce tylko zamożna grupa lub notable PRLowscy mogli sobie na takie cuda pozwolić :)
Maszynki Vintage - brzytwa mar79 i Wapki
  •  
    Za ten post podziękował: Borat

Han

@gawrosz ta górna na tym zdjęciu też ma napis CORONATION. Szukałem kiedyś informacji na jej temat ale nie znalazłem za wiele.

•  

Poljot_87

@Han a co to za model? Bo chyba się nie spotkałem. Co do coronation to zwykłe Techy z rączką ball end też widziałem.
  •  

Han

To jest właśnie najprawdopodobniej tech, lecz żaden z katalogu idealnie nie pasuje.

•  

gawrosz

@Han  Na spokojnie może uda się rozszyfrować zagadkę, trzeba będzie poszperać...no chyba że to jakaś hybryda z tą rączką...?
@Poljot_87 i to chyba możliwe skoro tech już w tym czasie był w produkcji?
Nie znam dokładnie tematu jakie konkretnie modele miały taką sygnaturę, bo na pewno tylko kilka i przez jakiś czas produkcji.
Ma ktoś może Gillette z sygnaturą korony zamiast tego napisu? czy takie w ogóle były?
  •  

Poljot_87

@gawrosz koronę to widziałem na etui (Tech Special Coronation Set) ale czy na maszynkach też były wybijane tego nie wiem zresztą nie zagłębiałem się nigdy w temat. Oprócz Techów spotkałem się też z koronacyjnym Aristocratem i jakimś innym motylkiem (Superspeed lub Rocket).

@Han raczej obstawiałbym jakąś inną brytyjską maszynkę. Rączka to już w ogóle dziwna.
  •  

gawrosz

@Poljot_87 @Han nie wiem bo fotka taka trochę niewyraźna, ale ta rączka to taka trochę podobna do Gem Micromatic :?
  •  

Han

Głowica to praktycznie poza kilkoma drobiazgami stary tech, nawet goli podobnie. Przypuszczam że to może być ta najstarsza seria techa, które były bardziej skuteczne i agresywne.
Natomiast rączka to faktycznie zagadka bo podobnej nigdy nie widziałem a widziałem w swoim życiu wiele maszynek vintage.
  •  

gawrosz

@Han nie wiem ale tutaj jest ogłoszenie z taką maszynką Coronation w pudełeczku,
https://www.olx.pl/d/oferta/maszynka-do-golenia-coronation-prl-vintage-super-stan-CID3647-IDWfLVK.html
Taka sama rączka jak ta z Twojego  zdjęcia, więc to co masz to raczej nie jest maszynka Gillette tylko owa właśnie Coronation, choć co to za firma to nie mam pojęcia
  •  

Han

Faktycznie to chyba taka sama maszynka, zatem zbyt wcześnie się cieszyłem, że może to być tech rocznicowy. Przypuszczalnie to jakieś podróbki "ulepszonego" techa  8)
  •  

grafi

Na GSA dawno poluje, NOS jest drogi  :(
P: Stando borsuk (bałwanek) Stando magard synt
M:  | EJ R35211SR (poległa)|  EJ R89 | Qshave progress | Fatip picolo OC | W-Lux
K: Lider Classic | Wars Clasic | Kanion | Arco
AS: Bond Export | Korsarz | Arco |
Mydła różne
Ż: Isana | Astra | Derby premium (są ok)
linux user:563627
  •  

Wielblad

@grafi napisz w wolnej chwili PW może coś poradzimy.
...a minister golenia ostrzegał ???
  •  

gawrosz

Dzisiaj było golone Bondem i zachodzę w ten swój tępy łeb dlaczego tak mało on u nas doceniany ???
Klasyczny motylek z odrobią agresywności a potrafi swoją robotę wykonać bardzo dobrze.
Obecnie mamy wybór do koloru i czego jeszcze tam kto chce, dawniej tego nie było ale Adjustable to klasyka TG
Mydełko gawrosz, cologne gawrosz,świnka,  Bond ze starym Polsilverem i mam wszystko czego mi do szczęścia było potrzeba ;D
Bardzo lubię rączkę i moletowanie Adjustable, chwyt pewny i zero nieprzewidywalności.
  •