Gillette Slim Adjustable - GSA

Zaczęty przez bigmaciek, 16 Grudzień 2018, 15:33:10

Przeczytano 4 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bigmaciek

Kultowa maszynka, którą golił się sam James Bond 007 (Goldfinger - scena w samolocie) musi mieć swój wątek. W 1961r, firma Gillette rozpoczęła produkcję odchudzonego "Fatboy'a" czyli Slim Adjustable. W wersji pierwotnej produkcja trwała do 1968r. Potem nastąpił face-lifting i produkcję maszynki kontynuowano w czarnej kolorystyce jako Super Adjustable - bardziej znana pod nazwą potoczną - Black Beauty. W 1977r w ramach cost-cutting'u metalową dolną płytkę zastąpiono plastikową. Koniec produkcji nastąpił w 1988r. Mam dwie maszynki GSA z klasycznego okresu 1961-68. Pierwsza z drugiego roku produkcji 1962 (oznaczenie H2, z prawej, otwarta), a druga z ostatniego roku produkcji 1968 (oznaczenie N2, ta z lewej - pamiątka po ojcu).

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.
  •  

Marcin Es

Krótko i na temat ;) kultowa maszynka. Fajnie zachowane egzemplarze.
  •  

Carlos

Mam też GSA, bardzo fajna maszynka. O wiele bardziej łagodniejsza  i mniejsza od naszej rodzimej W11. Ostatnio zaliczyłem bardzo fajne golenie na ustawieniu na 2 i byłem zaskoczony bo przeważnie gole się na 5 jeśli używam GSA.
  •  

Robcyk

Tu moja Slimka po lekkiej kąpieli i przetarciu pastą do zębów. Idzie do mnie Lamp Doctor to polernę ją lepiej troszkę. Na razie jestem zadowolony. Ale chciałbym ją rozebrać całkiem żeby wyczyścić wszystko elegancko. Tylko nie wiem jak się za to zabrać. Wydaje mi się że ta część co leży na niej żyletka nie jest idealnie równo. Może calkowite rozebranie i czyszczenie by pomogło?

•  

Monocero

Da się to rozebrać ale niszczy się pierścień zabezpieczajacy, który potem trzeba dorabiać.
(D.D)
  •  

black731

Robcyk, wnetrza jak nie masz pilnej potrzeby ja bym nie ruszal. Fatboya chcialem tez tak w srodku czyscic ale @przemo666 zdecydowanie odradzal
  •  

bigmaciek

@Robcyk

Nie rozkręcaj, za duże ryzyko. Kiedyś @Topek pokazywał jak to się robi i nie jest to prosta czynność. Użyj myjki ultradźwiękowej. Powinna załatwić sprawę. Sam tak zrobiłem i rezultat gwarantowany.
  •  

przemo666

@Monocero da się rozebrać bez dorabiania pierścienia. W przypadku kiedy coś jest z maszynką nie-teges, rozbiórka jest wręcz wymagana, niestety ale wszystkie modele adjustable to przy zakupie spora loteria i ryzyko "slanta". Robcyk najlepiej jak byś dał foty z obu stron żyletki na ustawieniu '5' ciężko mi na gębę ocenić czy faktycznie czeka Ciebie serwis, w każdym bądź razie w żadnej adjustable gillette żyletka nie będzie tak równo jak w techu, nawet takim NOS prosto z fabryki nówce egzemplarzu. Taka natura tej bestii, lekkie zakrzywienie w dół po bokach żyletki.
  •  

Robcyk

Mój skarb będzie jeszcze lepiej dopieszczony. Znalazłem sposób żeby równa była po obu stronach. Zrobiłem sobie taką mini brechę. Wstawię fotki jak ktoś będzie chciał. Bałem się płaskim sróbokrętem podważać. Wolałem żeby podwaźyć całością.no i w pracy zrobiłem. I.... Jest kapitalnie. Wyrównało idealnie. Nawet na słuch goli tak samo tnie zarost równo. Powiem tylko tyle. Na dzisiaj to moja ulubiena( szacunek do pana Boczka) maszynka. Łagodność i skutecznošć. Ja muszę być na PN ogolony. Ta robi to doskonałe.54 zł z przesyłką to najlepiej wydane pieniądze w moim życiu. Fakt dokupiłem Lamp Doctor ale pasta się przyda przy innych rzeczach jeszcze. Polecam.. Magda tfu polecam jako Robcyk. Jeßli znacie maszynkę co goli tak łagodnie i skutecznie napiszcie. Szczerze r41...ale to kiedy indziej....
  •  

Robcyk

•  

Carlos

@Robcyk  a jak ją stosujesz??? Tzn gdzie ją wkładasz itg.
  •  

Robcyk

Maciek sorry że dopiero teraz. Wstawiam fotkę gdzie to ustrojstwo władować żeby wyrównać. Lepiej te końce owianąć taśmą izolacyjną a najlepiej teflonową.

A tu moja Slimka po polerowaniu Lamp Doctorem.

Już umyta i odkarżona. Idę się ogolić :winner:
  •  

Carlos

Dziękuje za fotki i wytłumaczenie.
  •  

Han

Szkoda, że minęły czasy kiedy ten model można było kupić za grosze. Teraz też czasem zdarzają się takie okazje ale to raczej rzadkość. Natomiast w rozsądnej cenie można nabyć jej zagraniczne kopię jak polski W-10 czy produkty ze wschodu. Sam mam raka kopię i całkiem fajnie goli. Na oryginał niezmiennie dalej poluję  >:D
  •  

gawrosz

Kultowy sprzęt i aż dziw bierze, że na takim forum jak nasze taka cisza w temacie :)
Wiem, teraz mamy maszynek do wyboru do koloru i co tam jeszcze...wiem dzisiaj ten sprzęt z półki średniej czy wyższej jakością wykonania przewyższa stare Gillette pewnie pod każdym względem, ale to przecież już lat minęło 60 z hakiem jak ruszyła produkcja Bonda,a co mamy...
Ano moim zdaniem mamy bardzo fajną maszynkę, która nie jest zbyta agresywna ale przy tym jednocześnie goli bardzo fajnie.
Podobać się może czy nie, mi się podoba choć FatBoy bardziej;) to przyznaję bez bicia...
Tyle, że firma pewnie popularnością Boya poszła w produkcję Slima bardziej dla ludu i w większej ilości.
Jak to w hobby, z czasem sprzętu przybywa bo człowieka nosi by poznawać, porównywać, zbierać etc
Mimo wszystko jednak u mnie Adjustable zawsze ma swoje miejsce, nawet jeśli nie jakoś bardzo często to jednak sięgam bo nią i cieszę się, że jest pod ręką.
Ciekaw jestem ilu z nas posiada, ilu z nas używa, jakie Wasze opinie?
Co by nie powiedzieć to maszynka kultowa, wiele odejdzie w niepamięć, ale Gillette Adjustable na zawsze chyba pozostanie  jedną z najbardziej rozpoznawalnych maszynek ostatniego stulecia :)

Scalony post: 20 Marzec 2024, 17:37:59
Tak za bardzo nie wiem gdzie tego posta wrzucić :( więc tutaj, ewentualnie poproszę o przeniesienie...
Chciałbym jako ciekawostkę pokazać, bo być może nie wszyscy wiedzą że z okazji koronacji królowej Elżbiety Gillette wypuściło maszynki - chyba 3 modele - z sygnaturą Coronation.
Na pudełku pojawiła się korona, a na samej maszynce brak tradycyjnej sygnatury Gillette
Tutaj chyba mamy First Flare Tip Super Speed Z1 czyli maszynkę z roku 1954
Taka ciekawostka :)

Maszynki Vintage - brzytwa mar79 i Wapki
  •  
    Za ten post podziękował: Robcyk