Ostrzę sam brzytwę

Zaczęty przez Monocero, 16 Marzec 2019, 13:57:54

Przeczytano 46 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marcin39

Cytat: T800 w 01 Luty 2025, 16:56:50He he Teraz to jest w cenie Wiesz ile zarabia grabarz  :) A tylko kopie doły
🤣🤣🤣

Scalony post: 01 Luty 2025, 20:58:15
Kokejna sztuka naostrzona, taki sam schemat jak poprzednio.
Casablanca z allegro.
Tym razem bardziej się wczułem i robiłem wszystko bardziej delikatnie, z wyczuciem.

Mam wrażenie że z tą mi poszło lepiej bo włosy na nodze ścina jak zła (na rękach już mało zostało :D )

Niestety golenie chyba dopiero w poniedziałek bo jutro nie bardzo będzie co golić  ;)
  •  
    Za ten post podziękował: Chmura

Janusz_Senior

Wytrzymasz do poniedziałku  ??? :o  ;)
  •  

Marcin39

Zobaczę jutro w rano w lustrze  :D
  •  

radzyniak

A powiedzcie mi jak umieścić pas lniany i bawełniany w procesie ostrzenia? Czy lnu używa siępo ostrzeniu na kamieniach a bawełny po pastach?
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

Chmura

Ja po ostrzeniu nie używam Lnu w ogóle.

Do 3-5 goleń (po ostrzeniu) też nie, potem przy wecowaniu przed goleniem 5x len + 20-30x skóra. Jak jakaś brzytwa dawno nie używana ale pamiętam że ostrą odkładałem to może 20x len i 50x skóra pójdzie i powinna być gotowa.
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

Mokasyn86

Ja ogólnie kombinuję tak by po ostrzeniu nie używać pasów.

Pasa skórzanego używać przed goleniem. I po goleniu materiał razy 3, by osuszyć krawędź.
Tak staram się robić 8)
  •  

Poljot_87

Pytanie raczej okołobrzytwowe. Czy miał ktoś do czynienia z maszynką Rolls? Bo rozumiem że zasada ostrzenia jest podobna do ostrzenia brzytwy? Czy da się to w ogóle naostrzyć na dołączonym kamieniu żeby nadawała się do golenia? Jestem zielony w temacie brzytew więc nie mam pojęcia jak długo ostrzyć i jak sprawdzić ostrość.
  •  

Turtle

Jeżeli trafisz egzemplarz z całym kamieniem i skórą (tak, jest też 'pasek' do wecowania) to spokojnie idzie to zrobić.
O ile nie będą jakoś strasznie zapuszczone
  •  

Poljot_87

Mam egzemplarz w bardzo dobrym stanie przywieziony z Anglii, to wyżej to tylko zdjęcie podglądowe z internetu na szybko. Jutro się za to wezmę tylko tak jak mówię: nie wiem za bardzo jak długo to ostrzyć ani jak sprawdzić ostrość żeby nadawała się do golenia.
  •  

Chmura

@Poljot_87 ciakawostka wygląda prosto na YT, kiedyś oglądałem chyba
Ja bym sprawdzał jak brzytwę czy żyletka zetnie włos na nodze w locie (nad skórą) i wtedy by była gotowa do golenia ale też nie miałem tego w rękach to nie wiem.

Mokasyn86

Jaki to kamyk jest w tym zestawie ? Synth czy Arc ?
  •  

Turtle

•  

Marcin39

Dziś odebrałem mikroskop kieszonkowy z paczkomatu 😅

I teraz mam pytanie, sprawdziłem kt ostatniej ostrzonej brzytwy zakupionej na allegro:

Ogoliłem się wczoraj i było ok ale jak zerknąłem pod mikroskopem to wygląda to tak

Co zrobiłem źle, czemu się nie błyszczy? Po Mst powinno pójść wyżej? Była balsa ::)
Czy za krótko na Mst?
W sumie to pytam z ciekawości bo golenie było komfortowe ale wiadomo, jak oglądam tu Wasze łysinki to tu sporo brakuje  :D
Chcę to poprawić. Dzięki za rady.
Dla przypomnienia co się działo:
Cerax suehiro 1000, potem BBW od błotka do samej wody, na koniec mst z mgiełką i sama woda na koniec. Balsa+pas.
  •  

Mokasyn86

@Marcin39 Po pierwsze, w zależności od kąta, łysinka inaczej odbija światło.
Po drugie - jeśli masz jakąś brzytwę bardzo długo, i przez ten czas ona zaliczyła kilkadziesiąt ostrzeń finiszowych, to wiadomo, że wszystkie głębsze rysy zostaną spolerowane wyższymi gradacjami. Zostaną tylko te baaardzo płytkie, niemal niewidoczne.
  •  

Marcin39

@Mokasyn86
Czyli to nie tak że coś zjebałem tylko po prostu w miarę używania i podostrzania będzie się coraz bardziej błyszczeć?
A jakbym chciał to trochę poprawić tak dla własnej satysfakcji to teraz Mst odrazu? Sama woda?
  •