Jaki Yaqi? Lub alternatywa

Zaczęty przez Mr. M, 21 Październik 2024, 19:56:42

Przeczytano 903 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mr. M

Yaqi z racji ceny jest polecane często na forach w kategorii budżetowych, całkiem dobrych pędzli syntetycznych. A ponieważ szukałem jakiegoś syntetyka na wyjazdy/podróże to poza pierwszym dzikiem, którego już zamówiłem, chciałem dobrać mu syntetycznego kolegę. Yaqi występuje jednak z włosiem w kilku odmianach, może ktoś ma porównanie?

1) Sagrada Familia - z włosiem Tuxedo (Black/White), czarny dół, biała góra
jeden z popularniejszych, włosie powinno mieć średni kręgosłup i miękkie końcówki

https://pl.aliexpress.com/item/32827664580.html

2) Yaqi Deep Stones - z włosiem Black Fiber (czasami włosie znane jako Gamechanger/Boss)- ciemny szary/brązowy z czarnymi końcówkami, ponoć mocniejszy kręgosłup i miękkie końcówki.

https://pl.aliexpress.com/item/1005004045150841.html

3) Yaqi Moka - z rzadziej spotykanym u producenta włosiem Synbad/Mew
z kręgosłupem małym/średnim, wrażenia ponoć zbliżone do  3 band silvertip

https://pl.aliexpress.com/item/32867063088.html

Z tego co też wyczytałem na jakimś zagranicznym forum, Yaqi dostarcza swoje włosie dla Maggard, który ma jednak nieco lepszą kontrolę jakości. Tam znajdziemy rzeczywiście zarówno Tuxedo, Black Fiber, ale również bardziej z założenia miękkie szczotki:
Cashmere/Angel (całe jasne)

Timberwolf (szare na dole, czarne na górze, czyli nieco odwrotnie niż Tuxedo)
Brown/Faux Horse, który wygląda podobnie jak końskie włosie
i najczęściej występujący i u Yaqi i u Maggard włosie Standard (a'la Plisson)

Czy ktoś ma doświadczenie z wyżej wymienionymi trzema pędzlami i one się rzeczywiście jakoś różnią na plus/minus? I jak wypadają do polecanej Omegi Roma albo Simpson Trafalgar?
  •  

barber

@Mr. M
nie wydaje się Tobiem że przesadzasz  ;D
kup syntetyk Phoenix (Mś) i nie brnij w jąkąś paranoję
  •  

Mr. M

że dwa to tak grubo? myślę, że są tu gorsi. A ten post to takie zachęcenie do dyskusji, ale jest dłuższy, żeby nie było, że nic z siebie nie daję. Może komuś się przyda  ;D
  •  

Robur

Spróbuj Simpsonów albo Omega Roma?
  •  

Robcyk

Syntetyk Trafalgar  T2 T3 ja mam T2 i to mój ulubiony syntetyk.  Pędzli mam mnogo.  Ostatnio wczoraj Świnka Omega zjadła mi pianę. A syntetyk z reszty wyrobił pianę na 3 przejścia. Trafalgar to wybitny pędzel. T2 wystarczy.dla mnie . Idealny stosunek w kostkę i wysokości. Masuje gebę i wyrabia pianę. A że ktoś słyszy jak się włokna szorstkują to mam to w dupie. Im bardziej zmieniam pędzel. A jakiš inny to się dziwię dlaczego? Trafalgar robi robotę jak žaden inny. I tak reszta pędzli leży.
  •  

Wielblad

Cytat: Robcyk w 21 Październik 2024, 21:00:24Syntetyk Trafalgar  T2 T3 ja mam T2 i to mój ulubiony syntetyk.  Pędzli mam mnogo.  Ostatnio wczoraj Świnka Omega zjadła mi pianę. A syntetyk z reszty wyrobił pianę na 3 przejścia. Trafalgar to wybitny pędzel. T2 wystarczy.dla mnie . Idealny stosunek w kostkę i wysokości. Masuje gebę i wyrabia pianę. A że ktoś słyszy jak się włokna szorstkują to mam to w dupie. Im bardziej zmieniam pędzel. A jakiš inny to się dziwię dlaczego? Trafalgar robi robotę jak žaden inny. I tak reszta pędzli leży.
Robcyk a próbowałeś knot Japan G5 od GDMG z alika? ciekaw jestem twojego porównania?
...a minister golenia ostrzegał ???
  •  

judgebien

@Robcyk Trafalgar jest sztywnym pędzlem i  jest zupełnie inny jak taki Yaqi Sagarda Famila. To są zupełnie dwa bieguny. Oba świetne, ale każdy woli być masowany inaczej  ;D  To jest tak jak lubiany przez Ciebie Semouge Torga, a zwykły dzik Omegi.

Mr. M wskazane przez Ciebie modele pędzli maja bardzo podobne włosia w mojej ocenie. Różnice są minimalne. Z każdego będziesz zadowolony. Ja mam Sagrade Familie i jest bardzo zadowolony 
  •  

SiwyDym

Alternatywnie możesz rozważyć DS Cosmetic z włosiem G7. Na Ali cena ok 50 zł. Mam z loftem 24 mm i bardzo sobie chwalę. Bez problemu trzepie pianę z każdego mojego mydła lub kremu. Wyrabiam wyłącznie na twarzy i nie ma żadnego chlapania. Jest na tyle dobry, że nie potrzebuję kolejnego syntetyka. Generalnie, bardzo polecam.

Mr. M

Ok dzięki za odpowiedzi :) Czyli rozumiem, że Sagrada Familia jest po prostu miękkim pędzlem, pewnie nieco mniej upakowanym niż Trafalgar. Nie wiem jak wypada w porównaniu do Omegi Romy, ale na podstawie Twojej rekomendacji pewnie zdecyduję się na Yaqi. Ważne, żeby szybko wysychał, więc zamówię raczej 24 niż 26mm.
  •  

Borat

Yaqi Sagrada Familia jest super. Zobacz ile jest rodzajów pędzli od Yaqi, a jak na Youtube oglądasz golarzy używających akurat pędzla od Yaqi to najczęściej jest to Sagrada Familia. Więc to też dużo mówi o tym pędzlu.
  •  

przemyslavklimek

polecenie ode mnie to Razorock Bruce Plissoft 24mm :) wyparł Simpsona T2 i Westmana z włosiem G8 od Frank Shaving :)
Le Grelot by Thiers Issard | Grawa Solingen | Horstator Solingen 1825 | Gold Dollar
Feather Artist Club SS | Rockwell 6S | Gillette Tech | LUX Nierdzewne
  •  

judgebien

Sagrada Familia w rozmiarze 26? mam 22 i 24, ale w tym rozmiarze nie widziałem. Może ktoś podesłać linka
  •  

Borat

Ma ktoś syntetyk Yaqi Night Emerald? Jeśli tak to podobny do Sagrada Familia?
  •  

tanatos72

Też go oglądam i się zastanawiam.

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie p***a,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"

Spięty-ANTYSZANTY
  •