Moje golenie Don Jose - Coconut/Banana

Zaczęty przez delekkk, 12 Kwiecień 2021, 21:20:20

Przeczytano 647 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

delekkk

A więc po goleniu, mydełko fajne jakościowo chyba lepsze niż SV, dodatek mentolu powoduje fajny mroźny efekt na twarzy, zapach bardzo ładny (dla mnie pachnie jak kokosowy balsam do ciała) after shave bardzo wydajny wystarczy parę kropelek, zapach intensywny i słodki!

Bardzo ciekawe są te Szafranowe słupki

"Słupki są pozyskiwane z suszonych kwiatów, które są zbierane ręcznie, aby uniknąć uszkodzenia innych części rośliny. Każdy kwiat ma tylko trzy słupki. Aby wyprodukować kilogram szafranu, trzeba zebrać ręcznie około 170 000 kwiatów w ciągu sześciu tygodni (tyle trwa okres kwitnienia) i aby zachować niezmienione właściwości przyprawy, należy go zbierać w pierwszych godzinach porannych. Ogromna praca, jakiej wymaga zbiór szafranu, czyni tę przyprawę najdroższą na świecie".
Sprzęt:
Saponificio Varesino, "70th Anniversary", balsam po goleniu 100 ml  
Saponificio Varesino, "Cubebe 4.3",  mydło do golenia 150g w metalowym tyglu  
EJ DEL8714BL, rączka wydłużona w kolorze kości słoniowej  
Żyletki Feather 10szt (żółte)  
VULFIX No. 660 Medium
  •  
    Za ten post podziękował: spartis

Troip

Bardzo ciekawy ten fragment o szafranowych słupkach.  :dude:
  •  

Marek

Posiadam Don Jose (AS i mydło) od miesiąca - wskoczył u mnie na zdecydowane miejsce nr 1!!! Zapach ma jakby zrobić budyń bananowy na mleku kokosowym :D a właściwości - kosmos! Po użyciu mydła w zasadzie nic nie trzeba robić, aczkolwiek ja się nie umiem oprzeć aby wzmocnić jeszcze wrażenie zapachowe AS-em :) Gdyby kilka lat temu te mydła dotarły do golarzy z YT, blogów etc., to dzisiaj mielibyśmy inne mydło na piedestale jako najlepsze na świecie (chociaż wyznawcy nigdy nawet takiej myśli nie dopuszczą) ;)
Warto podkreślić, że obecny wypust to produkcja własna Abbate - wcześniejsze produkowało głównie TFS - opinie o mydle były i są (obu produkcji, gdyż receptura z tego co wiem się nie zmieniła, tylko Abbate dorobiło się własnej linii produkcyjnej) bardzo dobre, wręcz nieprzyzwoicie dobre :)
Zapachy mydeł Abbate są w większości dość oryginalne, aczkolwiek ja bardzo lubię tego typu połączenia. Konsystencja mydła... smalec po paru chwilach po wyjęciu z lodówki... Wyrabia się znakomicie no i AS to faktycznie jak wspomniał @delekkk kilka kropli i wystarczy - jak się przesadzi, to zapach jest bardzo intensywny i najlepiej się wtedy przejść :)
  •  

delekkk

Zaciekawił mnie tez zapach Abbate Y La Mantia, Issaco
Nuty główne : jabłko, Winogrono, Kokos, Ananas, Trawa, Truskawka, Banan, Brzoskwinia
Nuty środkowe (które parują wolniej i daje się czuć je dłużej): róża, jaśmin, konwalia, głóg, gardenia, figa

Nuty bazy (te, które wspierają i łączą wszystkie inne): Drewno, Bursztyn, Piżmo

Ale na razie brak funduszy ;)
Sprzęt:
Saponificio Varesino, "70th Anniversary", balsam po goleniu 100 ml  
Saponificio Varesino, "Cubebe 4.3",  mydło do golenia 150g w metalowym tyglu  
EJ DEL8714BL, rączka wydłużona w kolorze kości słoniowej  
Żyletki Feather 10szt (żółte)  
VULFIX No. 660 Medium
  •  

Marek

Mnie ciekawi Vegano - czy faktycznie pachnie jak marchew i sałata :D
  •