Jaki pędzel podróżny?

Zaczęty przez yetisize, 29 Styczeń 2023, 11:50:17

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yetisize

Potrzebny mi jakiś pędzel do zabierania na wyjazdy.
Coś co ma w komplecie sztywne pudełko do przechowywania w kosmetyczce. Albo rozkręcaną rączkę do chowania knota. Albo, ostatecznie, pudełko do przewożenia mojego pędzla.
Jak na razie wożę swojego yaqi w strunówce, ale to tymczasowe rozwiązanie.
Syntetyk.
Jakiś nieduży.
Włosie nie gorsze, a przynajmniej nie mocno gorsze, do mojego mew brown.
Pomożecie?
  •  

marekmarek

Podpinam się. W ogóle "zestaw podróżny" to ciekawy temat. Isana Men są w takich cylinderkach plastikowych, ale może coś wytrzymalszego? Widziałem jakieś Mühle rozkręcane metalowe.

Scalony post: 29 Styczeń 2023, 12:56:12
Na szybko z rozkręcanych najciekawszy wydaje mi się MÜHLE 31M530 TRAVEL - SILVERTIP FIBRE, bo wygląda jakby się cały mieścił w tubie po skręceniu. Jednak budżet... prawie 150zł takie cacko. Ciekaw jestem innych opcji.
It was never about shaving
  •  

schizm

@yetisize bardzo sobie chwalę Muhle, idealny na wyjazdy, syntetyk, szybko schnie , twarda , mocna tuba , generalnie idealo aha rozmiar 22-23.

Jak szukasz samej tuby to Stando ma w sklepie podróżne etui na pędzel.
  •  

yetisize

Tekturowe pudełko się u mnie nie sprawdzi, brak czasu, a często i możliwości, żeby wszystko co do kosmetyczki wrzucam osuszyć.
Może doprecyzuję, wyjazdy jakie mam na myśli, to spanie na świeżym powietrzu, często po kilka tygodni. Nie ma tam szafeczki żeby odłożyć wszystko żeby sobie "poodpoczywało" :)
A jak poradzi sobie w lesie, to i w hotelu da radę.
  •  

przemo666

Jest taki pędzelek omega bambino brush, mały ale wariat długość 6,5 cm. Do tego pokrowiec dosztukować jakiś - każdy fan włosia swini będzie zadowolony
  •  

oxen

Simpsons Wee Scot. Ten maluch jest niezastąpiony podczas wyjazdów.
  •  

marekmarek

Kilka tygodni na świeżym powietrzu? Zazdro. Jak minimalizacja i do plecaka to może Cella Rapida krem bez spieniania... Albo coś w tym stylu. Rozwiązanie problemu pędzla przez krem bez użycia pędzla ;)

Albo faktycznie tuba i jakiś syntetyk. Na facetariach jest za 38 taka plastikowa tuba na pędzel i ma otwory wentylacyjne.
  •  

yetisize

Cytat: przemo666 w 29 Styczeń 2023, 22:15:56omega bambino brush
Cytat: oxen w 29 Styczeń 2023, 23:26:46Simpsons Wee Scot

Oba z naturalnym włosiem, odpadają.

Cytat: marekmarek w 29 Styczeń 2023, 23:56:29Albo faktycznie tuba i jakiś syntetyk. Na facetariach jest za 38 taka plastikowa tuba na pędzel i ma otwory wentylacyjne.

Widziałem te tuby na alle i w sklepach, ale mam z nimi bardzo duży problem. Cena tego produktu jest dla mnie nieporozumieniem. To powinno ze dwa złote kosztować. W detalu. W hurcie poniżej złotego. No ale jeżeli alternatywy nie będzie.
  •  

jaro82

Na allegro widzę tubę na pędzel z przezroczystego plastiku za 17zł oraz pędzel podróżny Omega (szkoda, że dzik) za 39zł. Tuba wygląda nieźle. Powinna być też na ali. Warto mieć na uwadze, że ten sam przedmiot na ali może być u różnych sprzedawców z zupełnie inną ceną. Można też spróbować włożyć pędzel do kartonowej rolki z papieru toaletowego czy ręcznika papierowego. Niedawno kupiłem dzika Yaqi Green Viper. Był zapakowany w bardzo twardą i sztywną kartonową tubę. Idealna w podróż.
  •  

marekmarek

Cytat: yetisize w 30 Styczeń 2023, 06:13:46Widziałem te tuby na alle i w sklepach(...) To powinno ze dwa złote kosztować.

Ta plastikowa wytłoczka owszem, ta z grubszego plastiku zakręcana mogłaby też być za piątkę, fakt. Z drugiej strony mały nakład i nisza... marża. Jak ktoś kupuje pędzel za 100zł to może sobie pozwolić na pudełeczko do niego za 30 :-) W drogerii pędzelek Isana jest już w tubce za 20zł... (Edit: żeby nie było - mnie też to boli tak samo!)

Zastanawiam się jaki byłby koszt druku 3D. Dochodzi jeszcze wysyłka, ale ewentualnie można próbować znaleźć drukarza lokalnie, znalazłem taki:
https://www.thingiverse.com/thing:3009038

Mnie się bardzo podobają jeszcze tego typu projekty na maszynkę, ale niestety nie ma miejsca na pędzel:
https://www.thingiverse.com/thing:3029584
https://www.thingiverse.com/thing:5634328

Można ewentualnie wyciąć samemu z pianki styropianowej i dopasować do jakiegoś pudełka drewnianego albo metalowego. W sumie chyba tak pokombinuję... albo czas w końcu na drukarkę 3D... i kolejne hobby :D

Scalony post: 30 Styczeń 2023, 09:35:40
Zastanawiam się jak by się sprawdził wysuwany pędzel do makijażu, jak tam ze sztywnością włosa jest... pewnie dużo za miękki, ale od biedy? I cena zacna
https://allegro.pl/oferta/wysuwany-pedzel-podrozny-do-podkladu-do-12336482188
https://allegro.pl/oferta/pedzel-do-makijazu-pudru-kabuki-wysuwany-duzy-12007235825

Z drugiej strony takim mydłem arko idzie się dobrze ogolić rozjechawszy je palcami po twarzy, czyli też w ogóle bez pędzla. Przed TG tak robiłem ze zwykłym mydłem do rąk na przejazd 3miesięczną jednorazówką z włosem wystarczało  O:-)
  •  

jaro82

Ja bym wziął tą przezroczystą tubę o ile wymiary będą wystarczające. Normalny pędzel syntetyk do środka i po problemie.

Na tej stronie mają kilka projektów tygielków. Nie powiem, chętnie bym wypróbował :)
https://www.thingiverse.com/search?q=shaving+bowl&page=1&type=things&sort=relevant
  •  

yetisize

Cytat: marekmarek w 30 Styczeń 2023, 09:16:41Mnie się bardzo podobają jeszcze tego typu projekty na maszynkę, ale niestety nie ma miejsca na pędzel:

Chyba druk 3D będzie dobrym tropem :) Cenowo wyjdzie pewnie podobnie jak te tuby, ale wolę kumplowi dać zarobić.
Podesłałem też projekt tej wkładki do altoidsów, zobaczymy, może się uda, fajny. Jakby byli chętni (w zależności od ceny oczywiście) to ogarnę więcej sztuk.

Cytat: marekmarek w 30 Styczeń 2023, 09:16:41Zastanawiam się jak by się sprawdził wysuwany pędzel do makijażu, jak tam ze sztywnością włosa jest... pewnie dużo za miękki, ale od biedy? I cena zacna

Tez już się nad nimi zastanawiałem. Włosie będzie bardzo miękkie, ale może nadrobi tym, że krótkie?

Cytat: jaro82 w 30 Styczeń 2023, 12:25:44Nie powiem, chętnie bym wypróbował :)
Który chcesz?

Edit: I już wiem. Wkładka na maszynkę

CytatCześć,
Jasne, tylko wydruk byłby z półprzezroczystej żywicy.
Przy 1 sztuce wyjdzie ok. 70zł, przy 4-6szt. po 50zł/szt., bo może mi się uda wydrukować kilka na raz.

Pozdrowionka!

Scalony post: 04 Luty 2023, 13:04:09
Post pod postem, bo pokażę na co się w końcu zdecydowałem.
Przypadkiem trafiłem na promocję w rossmanie, syntetyk isana w plastikowej tubie za jakąś dychę. Oczywiście kupiłem, oczywiście pędzel poszedł do skrzynki narzędziowej, przyda się w warsztatowych pracach, bo do golenia to on się nie nadaje.
Nakupowałem kilka syntetyków na alle, większość wróciła do sklepów bo od razu widziałem że to nie to, dziś dotarły dwa Mühle: Rytmo 21M226 i Kosmo 31H870.
I oba są fajne. Przynajmniej na sucho wydają się fajne.
I oba świetnie pasują do mojej tuby. Chyba oba zastawię, jeden od siebie, drugi w prezencie od żony :)

•  

2PieR

Cytat: yetisize w 29 Styczeń 2023, 11:50:17Potrzebny mi jakiś pędzel do zabierania na wyjazdy.
Coś co ma w komplecie sztywne pudełko do przechowywania w kosmetyczce. Albo rozkręcaną rączkę do chowania knota. Albo, ostatecznie, pudełko do przewożenia mojego pędzla.
Jak na razie wożę swojego yaqi w strunówce, ale to tymczasowe rozwiązanie.
Syntetyk.
Jakiś nieduży.
Włosie nie gorsze, a przynajmniej nie mocno gorsze, do mojego mew brown.
Pomożecie?

Ja mam taki podróżny Omegi. Ten jest z dzika, ale widziałem również syntetyki.

Knot 22-24mm, długości 45z

Tuba jest jednocześnie stojakiem i przedłużeniem rączki jeśli trzeba.
W hotelu schnie szybko.

Pozdrowienia
Radek
  •  

Robur

@2PieR mam tę Omegę składaną z dzika. Jest bardzo dobra. Ja biorę na wyjazd pędzle, jakie akurat mam ochotę. Nawet biorę więcej niż jeden. Wtedy zostaje tuba.
  •