Co ostatnio kupiłem do golenia

Zaczęty przez Monocero, 25 Listopad 2018, 22:25:27

Przeczytano 494 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

yacek _b i 3 Gości przegląda ten wątek.

gawrosz

@zennhorst chyba tak, chyba że nie wiem że jeszcze jakieś inne produkowali :)
No bo dla przykładu taka Wapienica Sportowa, jeszcze nie tak dawno nie wiedziałem że takie cudo istnieje...
Na pokładzie Biologiczna, Popularna, Fryzjerska, Specjalna, Chirurgiczna, Sportowa i Wisła no i Bociany
Były jakieś inne Wapki?
Maszynki Mercur Progress Long, Muhle R41, Gillette Aristocrat, Gillette FatBoy, Gillette Adjustable, Brzytwa  - mar79
  •  

Turtle

Ja mam Wapkę chyba na rynek niemiecki... Z nazwą na pudełku po niemiecku.
  •  

Chmura

W temacie Wapiennic to teraz odebrałem taką:

Na papierku w pudełku z instrukcją używania pieczątka grudzień 75. Zastanawiam się czy otwierać czy zostawić na kolejne lata.

Dwa pytania mam.
1. Ktoś miał nówkę w ręku i może potwierdzić że tak były pakowane? Worek zgrzany nieuszkodzony, brzytwa mocno zawinięta w papierek w środku.
2. Jak ktoś taką otwierał to czy jest dobrze zabezpieczona i nie powinno jej nic być czy raczej będzie zardzewiałą kupą złomu pod spodem bo nierdzewna to nie dawali smaru czy coś?

Zastanawiam się czy zostawić nieotwieraną na kolejne prawie 20 lat i otworzyć sobie ją np. na 50 urodziny czy wtedy już nic z niej nie zostanie bo rdza zeżre do końca i lepiej otworzyć i zabezpieczyć po swojemu. Ewentualnie to co teraz włożyć do worka i próżniowo zgrzać żeby odciąć na 100% dopływ powietrza (wtedy to zapobiegnie dalszemu rozkładowi?).

Dajcie znać co sądzicie.
  •  
    Za ten post podziękował: Wielblad

n3dvi3d

Ja kupiłem od kolegi z naszego forum, który kupił ja w stanie nos. Była zapakowana w zgrzaną folię i wewnątrz papier cały w czymś do zabezpieczenia. Moja jak się nie mylę jest z 84 roku.
Papier do tego czasu u mnie wysechł ale jak wiadomo jest rozerwany. Myślę, że jak otworzysz i zabezpieczysz czymś i zgrzejesz folią to będzie leżeć i leżeć
  •  
    Za ten post podziękował: Chmura

Wielblad

@Chmura
Piękny widok... kiedyś swoje wapno chirurgiczne też znajdę  :beer:
...a minister golenia ostrzegał ???
  •  

Borat

Nie czekałbym 20 lat. W międzyczasie może być wojna atomowa i zakup zmarnowany  ;)
  •  

Chmura

Cytat: n3dvi3d w 04 Luty 2025, 11:33:11Papier do tego czasu u mnie wysechł ale jak wiadomo jest rozerwany
Co to znaczy? U mnie folia i papier nie są naruszone, wygląda to dobrze. Jak otworzyłeś to śladów rudej nie było? Jak to uwalone smarem było to raczej będzie trzymać. Czarne koty tylko ostrza zabezpieczone a jak się trzymają.

Cytat: Borat w 04 Luty 2025, 11:36:43Nie czekałbym 20 lat. W międzyczasie może być wojna atomowa i zakup zmarnowany
Jedną chirurgiczną podniszczoną już mam, grzbiet zjechany, trochę krzywa i chyba jakaś miękkawa jak chwilę próbowałem ostrzyć, czeka. Tą kupiłem kolekcjonersko bardziej ze względu właśnie na to że jest nieużywana i oryginalnie zapakowana (chyba?). Jakbym się atomówką miał martwić to pieniędzy w banku bym nie trzymał nie mówiąc już o jakiś inwestycjach czy koncie emerytalnym. :D
  •  

zennhorst

Panowie, załóżcie nowy watek o Wapienicach pls...bo ciekawa rozmowa się snuje.
Sam nie mam, nie zbieram ale chętnie poczytam, pooglądam Wasze skarby ...
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

n3dvi3d

@Chmura
Źle napisałem. Ja swoją mam otwartą. Przez to, że doszło powietrze to papier z konserwantem po prostu wysechł. Rdzy nie miałem ani grama. Sama brzytwa chyba nie jest smarowana tylko konserwuje ją to co jest na tym kawałku papieru. Myślę, że otwierać jej nie musisz. Ale nich się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy lepiej.

Scalony post: 04 Luty 2025, 11:58:57
Może ktoś będzie w stanie przerzuć nam te kilka postów do odpowiedniego wątku? Kto ma taką moc? Tylko admin?
  •  

gawrosz

@Chmura z pełną odpowiedzialnością napiszę tak :)
Jeśli chcesz ją zostawić i nie potrzebujesz teraz to nic nie dotykaj, ona jest bardzo dobrze zabezpieczona smarem i NIC A NIC JEJ NIE GROZI.
Tutaj Wapi która poleciała dzisiaj do @Arjuna , zobacz ile tam jest smaru zabezpieczającego...a brzytwa ma koło 50 lat :)

Maszynki Mercur Progress Long, Muhle R41, Gillette Aristocrat, Gillette FatBoy, Gillette Adjustable, Brzytwa  - mar79

Chmura

@gawrosz dzięki! W takim razie ląduje w skarbcu.  :beer3:

gawrosz

Cytat: Turtle w 04 Luty 2025, 10:49:27Ja mam Wapkę chyba na rynek niemiecki... Z nazwą na pudełku po niemiecku.
@Turtle super, tylko to pewnie któraś z wymienionych, nie wiem strzelam chirurgiczna na rynek niemiecki.
Ja myślałem o rodzaju brzytwy, nie jej dedykowaniu na rynki bo pewnie szły też na węgierski czy ruski.
Były też chyba Wapienice bez loga - posiadam i mam - tylko ciężko o jednoznaczną odpowiedź czy to Wapienica czy może Kifa :)

Scalony post: 04 Luty 2025, 14:50:35
Cytat: n3dvi3d w 04 Luty 2025, 11:57:39@Chmura
Źle napisałem. Ja swoją mam otwartą. Przez to, że doszło powietrze to papier z konserwantem po prostu wysechł. Rdzy nie miałem ani grama. Sama brzytwa chyba nie jest smarowana tylko konserwuje ją to co jest na tym kawałku papieru. Myślę, że otwierać jej nie musisz. Ale nich się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy lepiej.

Scalony post: 04 Luty 2025, 11:58:57
Może ktoś będzie w stanie przerzuć nam te kilka postów do odpowiedniego wątku? Kto ma taką moc? Tylko admin?
Pewnie tak, więc może na spokojnie posty przelecą we właściwe miejsce;)
  •  

kwasek071

Wazelina techniczna zanim straci swoje właściwości wytrzyma około 70 lat . ;) Takie zabezpieczenie brzytwy wystarczy jeszcze na długie lata.

Wielblad

Bardzo fajny maluszek, jeszcze raz dziekuje @n3dvi3d za sprawna akcje  :thank_you:

Ps. Dzisiaj będę go "katował"
...a minister golenia ostrzegał ???

Mokasyn86

@n3dvi3d @Wielblad Oczywiście nie mogło się obyć bez gratisowych "dodatków" ;D
  •