Co polecacie do dezynfekcji sprzętu TG?

Zaczęty przez Marcin Es, 08 Grudzień 2018, 01:48:12

Przeczytano 2 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marcin Es

Ja używam Aldewiru 10%, a sprawdzaliście Aerodosin 2000? Podobno dobry? Może znacie jakieś inne środki?
  •  

Beckett_1

Widzę że dawno nikt w tym temacie nie pisał więc odświeżę trochę ten temat. Zapewne sporo osób kupuje nie tylko nowe, ale także używane przybory do golenia i myślę że warto by było dokładnie wiedzieć jak przy pomocy np Aldewiru przeprowadzić proces uzdatniania maszynki/brzytwy do użytku. Ostatnio zakupiłem Aldewir koncentrat i chciałbym go wykorzystywać do odkażania maszynek z rynku wtórnego.

Osobiście stosuje proporcje 950ml wody na 5% (50ml) Aldewiru co przekłada się na 60min moczenia. Jest też druga szybsza opcja 900ml wody na 10% (100ml) Aldewiru - moczenie 15min.

Mam kilka pytań dotyczących bezpieczeństwa:

Na jakim poziomie trzeba zachować ostrożność by używać tego płynu w bezpieczny sposób. Chodzi mi o to czy dezynfekowane przedmioty można umieszczać w roztworze po prostu paluchami czy absolutnie skóra nie może mieć kontaktu z tym płynem? Ile można przechowywać rozcieńczona substancje, tak by nie straciła swoich właściwości i ile razy można ją wykorzysta do dezynfekcji?
  •  

Robert S.

Doskonale do tego celu nadaje się alkohol izopropylowy 99,99% IPA.
Po każdym goleniu warto zanurzyć w nim głowice maszynki. Odparowuje błyskawicznie, nie pozostawia żadnego osadu gdyż się nie krystalizuje, wypiera wodę, żyletki nie rdzewieją.
Szybko i prosto.
Dostępny w każdym sklepie elektronicznym, allegro itp...
Maszynki: Muhle R41/R89 na iKon Bulldog SS, Merkur Progress Long, Merkur 37C Slant.
Pędzle: Simpson Trafalgar T3, Omega 6239.
Żyletki: Tiger Platinium, Feather, KAI, Astra SP.
  •  

TYCI

•  

Morfi

A środek Barbicide, czy to w ogóle jest nic nie warte?
  •  

Monocero

Do maszynek Aldevir, do pędzli szampon, do brzytew autoklaw
(D.D)

Arjuna

Chłopaki, dostałem coś takiego i leży w szafie w pracy od czasów covidu. Wydaje się, że będzie spoko do dezynfekcji sprzętu TG. Co o tym sądzicie? Mam 10 litrów
C.V. Heljestrand Eskilstuna I Czorny Kot I Kamisori | Boker American Line | Piomet | Wapienica | TI 6/8 SC
Rockwell 6s I  R41 | Merkur 37c I Merkur Progress I Bayonetta | Muhle Rocca I Icon x3
  •  

T800

U mnie Medisept  :) Tylko nie można za długo zostawić preparatu na ostrzu bo plamy powstają To żre świeżo ostrzona stal
  •  

n3dvi3d

Używam tego samego, co mój Przyjaciel @T800 i jest elegancko.
  •  

Piotros2

Cytat: Arjuna w 26 Październik 2024, 12:27:10Wydaje się, że będzie spoko do dezynfekcji sprzętu TG.

Oczywiście, skoro na skórze ludzkiej może być stosowany, to spokojnie możesz używać do dezynfekcji, tylko nie trzymaj w tym godzinami, wystarczy 5 min.
Yates921M; Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; R41; W-11; Mokosz 007 :)
  •  

Arjuna

[mention]Piotros2 [/mention] [mention]n3dvi3d [/mention] [mention]T800 [/mention]  dzięki Chłopaki!
C.V. Heljestrand Eskilstuna I Czorny Kot I Kamisori | Boker American Line | Piomet | Wapienica | TI 6/8 SC
Rockwell 6s I  R41 | Merkur 37c I Merkur Progress I Bayonetta | Muhle Rocca I Icon x3
  •  

Piotros2

Cytat: Arjuna w 27 Październik 2024, 06:21:55[mention]Piotros2 [/mention]
Nie wiem dla czego, ale u mnie nie czyta tego BBCode {mention]Piotros2 [/mention}, często to widzę, o co tu chodzi ?
Yates921M; Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; R41; W-11; Mokosz 007 :)
  •  

oxen

Wcześniej Aldewir, ale ostatnio używałem Barbicide.
  •  

Borat

Też jest Velox. Stosowany min przez dentystów.
  •  

Robur

Panowie, tak z humorem, to, zresztą nie tylko dentyści, polecają jakąś dobrą wódeczkę. Ten, kto z Mazowieckiego, to polecam sklepy M & P i ich własną, czyli Pawlinę.  :beer2:
P. S. Wiem, że częściowo nie na temat, ale musiałem  8)  do sprzętu TG też jak znalazł
  •