Apekt, syntetyczne włosie (Black Fibre) Recenzja

Zaczęty przez Troip, 16 Kwiecień 2020, 18:15:18

Przeczytano 2 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Troip

Wreszcie przyszedł zamówiony pędzelek z włosiem syntetycznym black fibre.
Jak tylko kurier go przyniósł to nie mogłem się powstrzymać przed przetestowaniem go i poniżej zamieszczam szybką recenzję.

A więc tak: "Producentem" recenzowanego pędzla do golenia jest firma Apekt, a włosie które są w ich pędzlach to, to samo włosie które używa firma Mühle – potentat w świecie tradycyjnego golenia.
Dowiedziałem się tego z rozmowy telefonicznej z właścicielem firmy Apekt.

Syntetyczne włosie Black Fibre zostało opracowane przez Mühle, a jego produkcję zlecono specjalizującej się w tym firmie, z której również bierze włosie firma Apekt do swoich wyrobów. Według producenta, włosie Black Fibre przebija pod każdym względem naturalne włosie borsuka.  No cóż, mam borsuka klasy silvertip od Edwina Jaggera i jestem skłonny zgodzić się z tą opinią.

Bohaterem dzisiejszej recenzji jest pędzel  z knotem 21 mm, czyli w rozmiarze ,,M".

Wygląd pędzla nawiązuje do klasycznego, ponadczasowego wzornictwa. Na boku gryfu widoczne jest logo producenta.
Tworzywo koloru bursztynowego z którego wykonana jest rączka to jakiś chyba rodzaj wypolerowanej żywicy, lub lepszej jakości plastiku nie znam się na tym, ale oceniam na plus.   

Syntetyczne włosie pędzla do złudzenia przypomina włosie borsuka. Podobieństwo syntetycznego włosia Black Fibres do naturalnego, borsuczego włosia nie ogranicza się li tylko do wyglądu, ale obejmuje również wrażenia po dotknięciu. Końcówki włosków są bardzo delikatne, ale wyraźnie wyczuwalne, mimo tego nie ma mowy o jakimkolwiek kłuciu, i chyba bym nie rozpoznał po ciemku na twarzy borsuka silvertip Edwina Jaggera od tego syntetyka.
W każdym razie wrażenie na twarzy zupełnie inne niż w przypadku Yaqi (tuxedo) które to włosie na twarzy przypomina mizianie się kocim ogonem.

Wyrabianie piany.
Wyrobiłem nim pianę  z kremu Wars , jak i z mydła Tabac. Jest delikatny i kręci pianę tak sprawnie, jak Tuxedo, a z drugiej strony ma całkiem solidną sprężystość. Podczas wyrabiania piany na twarzy, Black Fibres leciutko i przyjemnie masuje skórę nie końcówkami włosia, bo te są zbyt delikatne, ale ich środkową częścią. Czego nie da się osiągnąć w Tuxedo.

Pędzel do golenia, służy do wyrobienia piany i przeniesienia jej na goloną powierzchnię skóry. W rywalizacji o mistrza sprawnego kręcenia piany, syntetyki, szczególnie te z delikatniejszym włosiem, wygrywają  z naturalnymi kuzynami. Piana wyrobiona włosiem typu tuxedo nie tylko powstaje błyskawicznie, ale może być aksamitnie kremowa, o perfekcyjnie homogenicznej konsystencji. Nie widać w niej pęcherzyków powietrza. Taka piana jest trwała i jeśli się ją dobrze nawilży, bardzo dobrze zmiękcza zarost oraz zapewnia optymalny poślizg. Napisałem, że tak działa tuxedo i dopiszę jeszcze, że tak również działa włosie Black Fibre.

Wymiary pędzla:
- długość całkowita - 10,5 cm
- długość włosia - 5,5 cm
- wielkość knota - 21 mm
- waga - 50 gr

Oto kilka zdjęć pędzelka

Piana wyrobiona z kremu Wars, wielkości paznokcia.

Piana z mydełka tabac około 5 sekund kręcenia pędzlem po mydle.
  •  

Monocero

:points: fajny opis. Super, że porownales do Tuxedo, ktorego nie lubie ze wzgledu na odczucie opisane przez Ciebie jako kizianie kocim ogonem. Musze poczytac coś o tym włosiu, tak z ciekawości, bo ostatnio mnie od syntetykow odchodzi ochota.
(D.D)
  •  
    Za ten post podziękował: Troip

jarrrro

Super, zatem wszyscy muszą zacząć używać syntetyków, są najlepsze, najlepiej kręcą pianę, oszczędza się na kremie i mydle, szybko schną, nie gromadzą bakterii, są miękkie i przyjemne
  •  

przemo666

Ja też nie przepadam za nachalnym hurra optymizmem, ale syntetykom tuxedo trzeba oddać szacuneczek. W porównaniu z tym co było kilka lat temu z włosia syntetycznego jest ogromna przepaść, u mnie na topie nadal świnka ale syntetyki mimo początkowej niechęci (noname'y i omega s-brush) - polubiłem
  •  

Braciach

Preferuję Świnki, ale mam kilka syntetyków (MewBrown, Tuxedo, SynBad, Silvertip od Mühle i Zenitha) i Blackfibre jest najlepsze. Mam je w pędzlu Balea, który kupiłem w Niemczech za kilka EUR.

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

•  

black731

Aż muszę sobie przypomnieć mojego blacka, kupiłem go razem z pędzlem Muhle silvertip syntetycznym, i jakoś najpierw Blackfibre bardziej mi podszedł, a pół roku temu była zamiana, teraz silvertip. Czarnego chyba zajechałem i dlatego taka odmiana :sucks: BTW, czarne włosie przy tym samym rozmiarze pędzla jest gęściejsze, przynajmniej tak wygląda jak się oba ściśnie.
@Braciach balea ma na pewno black fibre? Przed koroną często bywałem w czechach i go oglądałem w DM
  •  

Braciach

@black731 Na pewno. Wszystkie pędzledla DM robi Mühle. Schodzą z tej samej linii co HJM i NOM.

•  

Monocero

Cytat: Troip w 16 Kwiecień 2020, 18:15:18A więc tak: Producentem recenzowanego pędzla do golenia jest firma Apekt,

hmm,  >:(

Z tego co piszą to jest to sklep i hurtownia a nie producent.

(D.D)
  •  

Troip

Moim zdaniem Apekt jest takim samym producentem jak Razorock czy Maggard. 😂😂😂
Po prostu kupują w tym samym miejscu co Muhle i tylko sygnują swoim logiem.

Już parę pędzli z tym samym włosiem o dokładnie tym samym rozmiarze znalazłem.
Ale wszystkie droższe niż ten Apekt.  :hello:

1. Pędzel do golenia nom GUSTAV 21 BL z nowoczesnego syntetycznego włosia Black Fibre, renomowanego niemieckiego producenta Hans-Jürgen Müller GmbH & Co. KG, właściciela i twórcy znanej od lat marki Muhle.
Średnica knota: 21mm.
Całkowita wysokość pędzla: ok. 10,5 cm. Długość włosia: ok. 5,5 cm.

2. Pędzel do golenia Boker Black Fibre
04BO125
Producent: Boker
Kod producenta: 4045011096228
Solidna oprawa włosia ze sztucznych włókien black fibre pozwala na pewne operowanie. Syntetyczne włosie jest praktyczne i akceptuje wiele rożnych rodzajów kremów i mydeł, bez efektów ubocznych.
Całkowita wysokość pędzla: ok. 10,5 cm. Długość włosia: ok. 5,5 cm.
ROZMIAR: M (średni).
  •  

black731

@Braciach dzięki za potwierdzenie. Podchodziłem do niego sceptycznie ze względu na cenę ale w takim razie przy cenie ~35 zł jest to całkiem dobry deal. Sam mam HJM i sobie chwalę. Szkoda tylko że robią je w jednym rozmiarze, 21 mm.
  •  

Braciach

@black731 Omega na pędzle BlackFibre o średnicy knota 24mm, ale czy to to samo włosie? Nie wiem,

•  

ifoo

Omega nie ma Black Fibre tylko Black Hi-Brush. Z tego co wiem to wszystkie syntetyki Omega są robione z PBT a Muhle z odmiany PET o opatentowanej nazwie Taklon.
  •  

miklo

Kusiło mnie w pewnym momencie, żeby kupić dzika. Omega 10098 kosztuje grosze, a ponoć to król pędzli. Ale odstrasza mnie smrodek dzika. Nie chcę się męczyć z pędzlem dwa tygodnie, aż przestanie śmierdzieć. Nie mam też czasu na namaczanie. W pewnym momencie mam czas, to się golę i już. Rzadko kiedy mogę to sobie zaplanować pół godziny przed :D Za dużo się u mnie dzieje.

I dlatego syntetyk jest dla mnie ok.
  •  

Marek

•