Knoty syntetyczne

Zaczęty przez Monocero, 30 Grudzień 2019, 21:40:45

Przeczytano 5 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xxxWODNIKxxx

Podobno bardzo dobre,opinie w internetach świetne.Niestety cena też,bo pędzle dosyć drogie sam się zastanawiam nad kupnem,jak ściągniecie na sklep to raczej się znajdą chętni.Mają jeszcze nowe pędzelki syntetyczne model Roma Lupa
  •  

Dzik i Borsuk

No dobra, zamówione. Znaczy i Evo i Roma - ciekawi mnie Colosseo z knotem 31 mm!. Powinny być jeszcze w lutym.

Ciekawe jak Evo wypadnie w porównaniu do Trafalgara. Ktoś miał okazję porównać?
  •  

xxxWODNIKxxx

Tak z ciekawości jaka cena evo będzie ?
  •  

Dzik i Borsuk

Trochę poniżej równowartości 60 euro. Na początek będą bodaj 3 różne rączki. I do tego 2 rodzaje Romy.
  •  

xxxWODNIKxxx

Tak myślałem,raczej zostanę przy Trafalgar,omega trochę przesadziła z ceną.Ta budżetowa Roma jak dla mnie za mała rączka
  •  

Dzik i Borsuk

Pewnie postaram się porównać Trafalgar vs Evo, z tym że mam taką kolejkę do testów, że nawet nie mogę podać przewidywalnej daty :(

Roma rzeczywiście, mniejsza ma rączkę o wysokości 45 mm, większa 50 mm. Aczkolwiek jak to mawiają wielkość się nie liczy, liczy się tylko długość i grubość. Testuję teraz pędzel z włosiem konia, który ma rączkę o wysokości 45 mm ale z racji na knot 26 mm rączka jest na tyle gruba, że dla moich paluchów jest wygodniejsza niż np. Simpsons Special gdzie rączka ma 50 mm ale jest smukła.

Także na razie Romy nie przekreślam.
  •  

rafalJG

Znalezione na Badger&Blade:
"Niewiele włókien syntetycznych jest produkowanych w UE przez BASF (pędzle Silverip Fibre Muhle/EJ) i DuPont (pędzle Plisson). Ale większość pozostałych włókien syntetycznych jest produkowana w Chinach. Głównym materiałem używanym do produkcji syntetycznych włókien pędzla jest PBT (politereftalan butylenu), rodzaj poliestru."
"Włókno Silvertip używane w pędzlach Muhle/EJ , włókna Silversynth używane w Omega EVO (produkowane przez KR) oraz włókna Sovereign i Platinum Grade używane w pędzlach Simpson, AFAIK, są jedynymi specjalnie zaprojektowanymi i opracowanymi do użytku wyłącznie w produkcji pędzli do golenia. Rzeczywiście są znacznie lepsze niż jakikolwiek inny rodzaj syntetycznego włókna pędzla do golenia."
  •  

Troip

Średnie to i pisane po łebkach, bez większej znajomości tematu.
  •  

Adrian4514

A ja mam takie pytanie bo uwielbiam świnkę Omegi za to jak mocno działa na skórę i ją masuje.
Ale nie lubię używać tego pędzla bo męczy mnie to moczenie 15-20 minut w gorącej wodzie przed każdym goleniem i nie chce mi się tego robić.
Dlatego używam synetycznej Isany i jestem zadowolony z efektów,opłaca mi się kupić jakiegoś lepszego syntetyka?
Jestem ciekaw czy do 100 zł kupię coś dużo lepszego od tej Isany.
  •  

Ralf SnowY

Kupisz. Yaqi.

Polecam, fajne knoty syntetyczne...modele różne, wizualnie sobie Coś sensownego w Twe gusta dobierzesz. 💈🤜🤛💈

Troip

Adrian4514.
Syntetyk Isana, jest jak świnka, to pędzel masujący buźkę.
Większość pędzli syntetycznych jest bardzo miękka.
I musisz mieć tego świadomość.
Jednym to pasuje innym nie.

Jedynym do tej pory wyjątkiem jaki znalazłem jest knot firmy oumo.
Jest miękki ale fajnie masuje twarz.

Adrian4514

Pamiętam jak 3 lata temu interesowałem się pędzlami to wyczytałem że dobry borsuk kosztuje.
A dobra świnka i syntetyk są tanie i szczególnie w syntetykach jest niewielka różnica między tanimi a drogimi o ile są markowe a nie jakieś no name,to prawda?
  •  

marekmarek

Isana mnie podrażniała syntetyczna i lało się z niej. Rączka fajna, ale poza tym nie teges. Dostałem Yaqi Plissoft 26mm (wygląda jak ten: https://barbercompany.pl/pedzel-do-golenia-yaqi-brush-resin-handle-r1736s1-26 ) od Kolegi @sel i jestem wniebowzięty od półroku już. Polecam taki pędzel. Ja świnek już wszystkich pozbyłem się i jednego borsuka co miałem. Raz dwa syntetykiem na twarzy piana sztos ze wszystkiego. Myślałem Omegę Evo spróbować jeszcze, ale odpuściłem. A Oumo to syntetyki ma @Troip ? Warto spróbować? W tym moim nawet rączka jest super i w sumie innego nie chcę :D
It was never about shaving

Troip

marekmarek.
Isany są dwie wersje
1.0 i 2.0
Ta nowsza jest bardziej miękka.

Jeśli chodzi o oumo to knot jest tej firmy.
Zaś cały pędzel jest stando.

Z syntetyków który bardzo fajnie masuje facjatę
Jest jeszcze Frank Shaving z włosiem pur-tech.
To włosie syntetyczne jest autorskim włosiem Chińskiej firmy Frank Shaving.
Końcówki ma aksamitnie miękkie
Ale środek włosia jest sprężysty i to właśnie środkową częścią włosia tak fajnie masuje twarz.

Satynet

Na dzień dzisiejszy posiadam tylko syntetyki(5 szt.) Najtańszy jest dla mnie tak samo dobry, jak ten najdroższy. Kupiłem jeszcze 2 tanie dla porównania, ale jeszcze nie dotarły.
Świnki nie lubię, borsuka nigdy nie miałem - muszę kiedyś kupić na testy.
Obecnie interesują mnie tylko rączki, ale te które mi się podobają - są droższe od stalowych maszynek.