Ostrzę sam brzytwę

Zaczęty przez Monocero, 16 Marzec 2019, 13:57:54

Przeczytano 38 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monocero

(D.D)

Chmura

Przy wecowaniu widać kolana pozycja chyba na kucka była :D
Muzyczka i efekty wizualne w pyte z humorem.  :beer3:
  •  

Robcyk

Teraz wiem jak się wecuje noże na pasku. Mam pasndo brzytwy co ma ponad 100 lat.  Dzięki byki krase. Dziękuję będę jeszcze lepszym ostrzycielem noży dla znajomych. Dzisiaj mam 6 dla kolegi. Golą włosy w locie po ostrzeniu. . Żona kolegi mi dziękuję po stokroć chociaż Jej nigdy nie widziałem. Zawsze coś smacznego dostanę od Niej. I czasem też coś mocniejszego 👍😛
  •  

Chmura

Dziś ostrzenie pod patronatem @RobertS1968
Bengal, polski kamyk, proszek "koka" i kremowy okruch.

Ostrze było uszkodzone, więc zdzierałem KT aż do nowej na diamencie 400 (ostrze się skróciło o szerokość KT żeby wyszczerbienia się pozbyć), później naniwa 1000 i to był punkt startowy

Poszło trochę białego proszku na Kamola, spryskałem wodą, pomieszałem paluszkiem i zacząłem ostrzyć. Kamień przez swój kształt niewygodny. Zwłaszcza jak się przyzwyczaiłem do 20x8 kamieni :D Jednak dla chcącego nic trudnego.

Po jakiś 5-7 minutach KT wyglądała już bardzo ładnie aczkolwiek widać niektóre rysy są większe, znaczy proszek nie ma drobinek 100% jednorodnych. O tym mi Robert wspominał jak i o sposobie na uszlachetnienie go. Będę pewnie próbował w przyszłości.

Później kremowy okruch w dotyku jak kredka i przy kontakcie ze skałą normalnie jakby się rozpuścić miał tak szybko puszcza kremowy błotek.
Kolejne kilka minut i KT została wybłyszczona. Pod względem polerki działa jak dobre tomo nagura. Wydaje mi się że ten okruszek jest skarbem. Od razu napisałem do Roberta czy ma tego więcej...

Wecowanie i gotowe do golenia.

Po goleniu będę jeszcze sprawdzał sam kamień na zawiesinie własnej po płytce diamentowej oraz na samej wodzie jak będzie się sprawował. Na bazę napewno się nadaje, chociaż przez kształt to moim ulubionym się stać nie może. No chyba że go uciąć i do prostokąta wyrównać...  ???
Potencjał jest  :points: "Laboratoryjnie" szybkość działania i efekty nie ustępują niczemu. Morda własna resztę osądzi. :)

RobertS1968

Cieszę się, że potwierdza się, że polskie "okruchy" dają radę. Jest powód, żeby drążyć temat  :beer3:

Mokasyn86

•  

Chmura

•  

Mokasyn86

@Chmura I kończone na zawiesinie z beżowego okruszka ?
  •  

Chmura

Tak.

Nie wytrzymałem i przegoliłem się teraz. :D

Brakuje trochę ostrości i jest agresywnie. Z włosem okej, pod włos w newralgicznych miejscach czuć niedoróbki.

Pójdzie jeszcze raz na proszek, ogolę się, potem beżowy okruszek i znów się ogolę. Ale jako bazę dam teraz green shadow. Go wyślizgałem i sam z siebie nie poostrzy a na 100% skaz nie ma. Przemacałem kamyk od @RobertS1968 i niestety ma skazę w miejscu które wyrównałem i na którym ostrzyłem. Przegapiłem to, nie wiem czy wpłynęło jakoś na wynik ale muszę to porozdzielać bo za dużo zmiennych tutaj. Coś nie zagrało na pewno.
  •  

Mokasyn86

Skazę ? Pęknięcie ? Jakiś większy twardy "groszek" ?
  •  

Chmura

•  

Mokasyn86

Zedrzeć, jak nie jest głęboko.
  •  

RobertS1968

@Chmura, jeśli możesz zrób fotkę struktury kamienia jednego i drugiego. Wśród wad, spotykałem żyły (nauczyłem się eliminować), pęknięcia, puste dziurki. Niestety, na razie muszę wykorzystywać te sztuki, które są naturalnie płaskie, bo własna piła nie jest jeszcze gotowa a kamieniarz zarobiony. Problemu z niejednolitym ziarnem nie spodziewam się
  •  

Chmura

Na razie zresetowałem bengalowi krawędź i dałem na green shadow z proszkiem.
Test mój na włosach nogi podpowiada że ostrości będzie brakować bo włosów w locie nie tnie. Ale gęba pokaże. Zaraz spróbuję uchwycić na foto o co mi chodzi z kamieniem.

Scalony post: 01 Grudzień 2024, 19:27:29

•  

Mokasyn86

@Chmura Daj ten kamień z tym fragmentem pod światło lub latarkę, zobacz czy światło wchodzi w głąb.
  •