Jaki duży twardy tani kamień jako baza pod zawiesinę z JNATów ?

Zaczęty przez Mokasyn86, 26 Listopad 2024, 17:54:14

Przeczytano 693 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mokasyn86

Podążyłem myślą @Turtle , i w przyszłości chciałbym pokombinować z zawiesinami z japońskich kamieni naturalnych. I nie wiem co dać "pod spód". Na tą chwilę "number one" jest Guangxi (znowu go kupię, i pewnie znowu sprzedam :D ). Numer dwa, ale tuż za, jest Rozsutec. Nr trzy jest MST Muller.
Kamień winien być wielki (20x6 to jest minimum), twardy (Łupek Brydlicowy za miękki), tani (by kupić jak największy wymiar). I sprawdzony.
Może jakiś syntetyk 8000-12000 ? Ale wolałbym naturala. Wszelkie oryginalne pomysły mile widziane  ;) 
  •  

Turtle

Luna współczesna, Ark, Charlney... Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać.
A odwrotnie to np. na Tsushimie fajnie działa zawiesina z Coti
  •  

Mokasyn86

•  

Turtle

To chyba najpopularniejsze połączenie na forach a na Rozsutecu to nawet Henk Boss próbował i efekty były bardzo dobre (są foty w PDFie)
  •  

Chmura

Green Shadow bardzo bardzo twardy.
Syntetyk odpada, raczej w nim dziurę zrobisz nagurą niż z niej puścisz zawiesinę.
Mam MST i C12K, sprawdzę w wolnej chwili dziś/jutro czy są rysowane przez nagury. Ale z pamięci mojej jak je równałem i JNATy bazowe np. to MST i chińczyk dużo miększe niż Green Shadow czy JNATy.
  •  

Mokasyn86

Ja nie chcę na nim Nagur trzeć. Nagury pójdą na JNATy. ;)

Kamień chcę do zawiesiny właśnie z JNATów. Zrobić zawiesinę z jakiegoś dużego kamienia, na np twardym Europejczyku.

Hindostan za miękki ?
  •  

Chmura

A jaki w tym cel? To nie lepiej wytartą płytką diamentową robić zawiesinę na JNATcie bezpośrednio i na nim ostrzyć? Bo musiałbyś sporo twardszy kamień znaleźć jak nie chcesz misz maszu mieć z drobinek. Chyba że te JNATy miękkie są, ale jak twarde jak te z którymi miałem do czynienia to ciężko byłoby zrobić z nich zawiesinę pocierając o cokolwiek jak ledwo co człowiek je wyrównać umiał.
Zawsze jeszcze możesz pogadać z @RobertS1968 on może mieć jakąś polską skurczysyńsko twardą skałkę jak ten mleczny mój tylko w większym rozmiarze może. Kilka dni i nocy na równaniu spędzisz ale potem możesz na nim trzeć cokolwiek i nie powinno go ruszyć :P
  •  

Turtle

Czekaj...
chcesz zawiesinę wytworzoną nagurą na JNAT przenieść na ENATa?
Czy bazowy JNAT użyć jako slurry na jakimś ENAT?

Jeżeli to drugie to wszystko zależy od twardości JNAT :) ale z Hindo raczej bym nie sprawdzał
  •  

Chmura

Cytat: Turtle w 26 Listopad 2024, 18:25:29Czy bazowy JNAT użyć jako slurry na jakimś ENAT?
Tak go zrozumiałem czego właśnie nie bardzo widzę sensu.
  •  

Mokasyn86

Tak, chcę tak poeksperymentować. Zawiesinę z JNATa przenieść na Europejczyka.
  •  

Turtle

No to prosta sprawa. Jak chcesz się pobawić  ;)
Tylko efekty będą różne w zależności od twardości bazy ale jak chcesz efekty z czystej zawiesiny to wybrałbym coś z kwarcytów /czyli albo coś od @RobertS1968 albo Ark/Rozsutec/Turkish//.

EDIT: Ewentualnie może na szkle..? Albo wypolerowanym marmurze?
  •  

Chmura

Dr Matt na yt chyba gadał że ostrzył jakimiś proszkami czy olejkami ileś mikronów na jakimś specjalnym szkle i wtedy miał na powiększeniu 900x gładki bevel. To może takie szkło jako baza co już właściwie nic nie zrobi? XD

Scalony post: 26 Listopad 2024, 18:35:34
Nanoglass mi sie kojarzy ale nie jestem 100 procent pewien i nie wiem czym by sie roznilo od zwyklego szkla.
  •  

Mokasyn86

No właśnie polskich skał bym nie chciał testować. Chciałbym coś sprawdzonego już przez lata.

Rozsutec lub Guangxi bardzo myślę. Bo tanie, dostępne. Arkansas już droższy (duży). A to chcę raczej dla eksperymentu, raczej tak ostrzyć normalnie nie będę.
  •  

RobertS1968

@Mokasyn86 mam wrażenie, że Ty już masz odpowiedni kamień, wystarczy go tylko wykończyć, bo był tyłko wstępnie wyrównany. Mogę się założyć o porządną Whisky lub inny preferowany trunek, że nasze niczym nie ustępują tym "markowym". Wydaje mi się, że @Turtle wysłał Ci już odpowiedni polski kamień tylko trzeba go obrobić do końca. @Chmura pokazuje fotki (nie kłamią) efekty kamieni na ostrzu. W cennej lekturze Grinding &Honing cześć 2, opisane są różne rodzaje skał używanych do ostrzenia i wykańczania i one najzwyczajniej w świecie występują w Polsce. O ile wiem, @Turtle wysłał Ci też proszek w 2 wersjach. Biały (mielony) ma grubszą gradację ale dostałeś też lepszą wersję (kremowy) odzyskaną z osadu. Próbowałeś  :-\
W najbliższych dniach obydwa dostanie @Chmura i będziemy mogli zobaczyć efekty obiektywnie. Jeśli zakłada się od razu, że cudze jest lepsze, to może faktycznie szkoda próbować naszego

Mokasyn86

@RobertS1968 Próbowałem proszku, pisałem o tym na forum.
Nie napisałem nigdzie, że cudze jest lepsze. Napisałem, że chciałem coś sprawdzonego przez lata.
  •