Żyletki z Egiptu

Zaczęty przez Adrian4514, 08 Sierpień 2023, 00:04:12

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

judgebien

Ja używałem Shark Super Stainless.
  •  

Draxar

Ja propo żyletek egzotycznych to korzystałem niedawno z Derby premium z Turcji. Tanie żyletki, co prawda jestem aby po pierwszej. Ale ogólnie to jestem zadowolony.
Ale to po 5 albo 10 żyletce tak najlepiej się wypowiadać. Także to tylko taka luźna moja sugestia. Nie wiem jeszcze jak będą się spisywać następne. Czy jest u nich powtarzalność, czy nie mają wad i tak dalej. Wrzucam mój komentarz jako taki też do zastanowienia.
  •  

HaSSaN

Shark Super Chrome, Shark Platinum i Derby Premium, moje ulubione żyletki (przynajmniej jak do tej pory), dla mnie lepsze od Astry zielonej. Super gładkie golenie bez podrażnień i szarpania do 5-6 razy. Golenie na ustawieniu 4 w Parker Variant, czyli agresywnie. Jak dla mnie cena/jakość idealne i wątpię żebym znalazł coś lepszego w tak śmiesznej cenie.
Wielbiciel regulowanych maszynek
REX Ambassador | Parker Variant | Rockwell 6C | Qshave | Muhle R41 + Yagi Mellon - MR41 | Muhle R89 Rosegold
  •  

Skanderbeg

@Adrian4514
Używałem Lordów przeróżnych i Sharków też różniastych - według mnie tępe jak cholera, co staje się szczególnie odczuwalne w głowicach agresywnych (ATT H1 i H2, iKon Tek, R41/Z0).
Oczywiście najlepiej wypróbować samemu. :)
  •  

Poljot_87

Asco chyba najsłabsze a co do Sharków i Lordów to wydaje mi się że to po prostu te same żyletki tylko pod dwiema różnymi nazwami. Najbardziej przypasowały mi platynowe, przeciętniaki jakich wiele na trzy golenia bez rewelacji ale ogolić się da tym bardziej że są tańsze od większości żyletek.
  •  

Sambags

Mam zarówno Elios, jak i Asco stainless, które lubię, są bardzo gładkie i dobrze się golą.
Firma, która dystrybuuje ostrza marki Elios jest włoska, ale od około dwóch lat są one produkowane przez egipską firmę Lord.
Wcześniej były produkowane w Niemczech.
  •  

Robur

Mam i używam Big beny. Uważam je za dobre żyletki, po prostu dobre. Jak robię trzecie przejście w r41 pod włos to nie kancerują, a np Gillette platinum tak.
  •  

Adrian4514

A czym się różnią te wszystkie Sharki i Lordy z różnymi powłokami?
Chrome,Platinum i Stainess bez powłoki.
Czuć między nimi różnice?
  •  

TJ

No właśnie powłokami.
Są głosy, że to tak naprawdę 3 rodzaje żyletek pod różnymi nazwami.
A czy jest różnica to musiałbyś sam sprawdzić.
Dla mnie najlepsze są sharki super chrome i lord cool.
Takie lepsze średniaki
Chociaż ostatnio pasują mi żyletki po których bym się tego nie spodziewał, więc wracamy do tego, że najlepiej jakbyś sam sprawdził
  •  

Adrian4514

Ciekawią mnie mocno te egipskie żyletki ale najpierw muszę zużyć trochę produktów bo zamawiać tylko kilka paczek żyletek to bez sensu.
A one są w ogóle ostrzejsze od Treetów nierdzewnych albo mają poziom Astry?
  •  

TJ

Jak chcesz to mogę jakiś pakiet testowy skleić, dorzucę też coś innego żeby się przesyłka chociaż zwróciła. (Oczywiście za żyletki nic nie chcę)
Odezwij się na PW to na pewno coś wymyślimy
  •  

Robur

Jest wątek o Lordach. Dla mnie dobre albo bardzo dobre. Lord chrome platinum chyba numero uno.
  •  

Adrian4514

W ostatnim czasie odbyłem testy 3 żyletek z Egiptu.
Testowałem je w Merkurze 33C który jest dla mnie bardzo niewybredną maszynką co do żyletek.
Jak w nim coś mnie szarpie albo ciągnie to w agresywniejszych sprzętach to niemiłe uczucie jest mocno spotęgowane i często kończy się podrażnieniami albo krwawymi kropkami.

-Shark Super Chrome
Strasznie tępa,bardzo nieprzyjemnie goli  >:((

-Lord Platinum
Trochę brakuje jej ostrości ale tylko trochę.
Nie goliła przyjemnie ale też nie była to męczarnia

-Lord Super Stainless
Troszeczkę brakuje ostrości ale tylko troszeczkę i golenie tą żyletką było niemal idealne.

Także w moim przypadku nie ma sensu kupowania żyletek z Egiptu.
Za podobno pieniądze mogę kupić coś z Gilliete (Astra,Perma-Sharp) albo południowo koreańskie Dorco które w moim przypadku golą perfekcyjnie.
  •  

Marek67

W moim przypadku żyletki Lord Platinum,a więc wyprodukowane w Egipcie, doskonale się sprawdzają przy moim średnio twardym zaroście.Są w czasie golenia ostre,a jednocześnie delikatne golą gładko i bez podrażnień.Jestem z nich bardzo zadowolony i cieszę się,że mi przypasowały.Posiadam również gotowe połówki wspomnianych żyletek do maszynki SE i też jest okey. :hello3:
  •