Merkur Vision

Zaczęty przez bigmaciek, 30 Kwiecień 2020, 00:53:49

Przeczytano 4 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bigmaciek

Merkur Vision

Postanowiłem napisać co nieco o jednej z najbardziej znanych i pożądanych maszynek do golenia. Jako, że nie jest już produkowana jest traktowana jako okaz kolekcjonerski niemalże kultowy. Wyjaśniam w nim niektóre subtelności związane z różnymi wersjami modelu. Na ten temat ilość i jakość informacji pozostawia wiele do życzenia. Ten artykuł jest prawdopodobnie jedyny na świecie opisujący kompleksowo tę maszynkę.

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.
  •  

Monocero

Takie recenzję to sie czyta po kilka razy. Długa, szczegółowa, ciekawa. Przypomnialeś mi, że miałem się rozejrzeć za tą maszynką.
(D.D)
  •  

don zibi

Poluję na nią od dawna...
  •  

Monocero

Są dostępne po 300$. Ją jest niebezpiecznie kupic uzywaną jak sie nie ma jej w ręku. Jej konstrukcja jest złożona i pewne elementy się wyrabiają. Swoją drogą taka maszynka to niezłe przedsięwzięcie. Prawdziwy Vision  :)
(D.D)
  •  

zennhorst

Cytat: don zibi w 30 Kwiecień 2020, 08:04:23
Poluję na nią od dawna...

Zbysiu, Ty masz małe dziewczęce rączki ... gdzie taki potwór dla Ciebie  :facepalm:
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

don zibi

•  

Gizmuch

A czy Futur, to jest następca tej maszynki ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
  •  

bigmaciek

@Chowart

Nie. Maszynka Merkur Futur została zaprojektowana w latach 70 a seryjna produkcja datuje się od 1985r. Było to więc długo przed Merkur Vision. W tamtych latach była ona z wyglądu i z rozwiązań technologicznych dość futurystyczna, stąd nazwa. Nie jest to też maszynka TTO, a jedyna rzecz wspólna z Vision to regulacja.
  •  

waldekski

fajny rzeczowy opis, sama maszynka....
jest tak brzydka, że aż ładna  :cool4:
  •  

gregvip

Mam tę maszynkę od lat i żadnych większych wad nie dostrzegłem, oczywiście pierścień VISION i jego pozycja ale to Żadna wada. Nic nie dzieje się z powłoką. Czyściłem ją (wstyd się przyznać) może ze dwa razy w życiu i pomimo tego, że wodę mam tragicznie twardą maszynka nie straciła na płynności regulacji czy zamykania. Dla sprawiedliwości muszę dodać, że golę się nią rzadko częściej wybieram brzytwę. Oczywiście do maszynki trzeba się przyzwyczaić, ta maszynka to prawdziwy kolos jeśli chodzi o wagę więc jakiekolwiek jej dociskanie do skóry skończy się niechybnie zacięciami. Ją wystarczy przyłożyć do twarzy jak pisał kolega. Mogę tylko przyklasnąć recenzji i potwierdzić że jest to świetna maszynka.
  •  

Monocero

Czy taką maszynkę można gdzieś kupic? Ile ona może kosztować, bo nigdzie znaleźć nie mogę.
(D.D)
  •  

felo3356

Dziwne ale mimo swojej kontrowersyjności mało kto chce się jej pozbyć. Rzadko pojawiają się pojedyncze sztuki na zatoce w cenach kosmicznych w okolicach 400USD +wysyłka z chameryki. Na allegro ostatnia chyba została sprzedana w 2012 roku. Kiedyś gdy zafascynował mnie Futur chorowałem na tą maszynkę i z ciekawości teraz sprawdziłem na zatoce jest nawet jedna nowa sztuka niestety nie wysyłają poza Stany

https://www.ebay.com/itm/MERKUR-VISION-DOUBLE-EDGE-SAFETY-RAZOR-NEW/284113097458?hash=item422675d2f2:g:774AAOSweAlfyNGK
  •  

ShaveManiac

Miałem...jest nieporęczna i niewygodna...według mnie jest przereklamowana, bo była tak inna, że każdy ją chciał. Z tego co wiem wzorowa była na jakiejś vintydzowej maszynce ale nie pamiętam jakiej. Tu wygląd przyciągał uwagę golarzy a nie jej wygoda czy łatwość w goleniu. Dziś mamy o wiele więcej lepszych maszynek z regulacją... Jak ją kupowałem, też była dla mnie grałem ale nie jest warta tak dużej uwagi. Futur jest o wiele bardziej zwinny i poręczny.
  •  

barber

@ShaveManiac
bardzo pomocna opinia  :goforit:
co do futur-a się nie zgodzę
moja opinia to nieporęczny i ciężki młot  :soldiers:
z czasem doszedłem do wniosku że niemieckie produkty typu R89, R41, żyletki, mydła, czy pędzle  są nic nie warte ( utarło się niemiecka precyzja  ;D te maszynki nawet nie są stalowe )
ale co ważne ja jestem germanofobem  i wcale się tego nie wstydzę  :gangster:
  •  

Monocero

@ShaveManiac  czułem, że się znamy. Osoby w Polsce co posiadały Visiona można policzyć na palcach u rąk i KAŻDA się nim chwaliła  :)
(D.D)
  •