Merkur 34 Inox

Zaczęty przez Axelf, 28 Październik 2025, 10:36:58

Przeczytano 989 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

patric79

Wygląda bardzo ładnie i cena też całkiem do przeżycia, czekam na relacje z golenia @Mariusz888  :shaving:  :beer:

Retroshaver

@Mariusz888 pieką sztuka!
Będziesz zadowolony. Goli równie dobrze jak wygląda  :P
Instagram --> retroshaver

uvler

Jeśli jest tak samo delikatny jak 34C to chyba też się zdecyduje. Od tygodnia golę się 34C (nowa wersja od @Axelf) no i jestem w małym szoku jak to delikatnie i skutecznie goli.
  •  

Axelf

Nie jest tak delikatny jak 34c ale jak rocca lub ej 316. To jest łagodne golenie może nie takie fajne w odczuciu jak 34c ale za to łatwiej zbiera zarost. Takie 6/10 agresywności
  •  

ShaveManiac

Jeśli to komuś pomoże, 34C HD Inox jest łagodniejszy od Mühle Rocca i Edwina 3one6. Goli bardzo dobrze, ale nadal łagodnie.
  •  

Axelf

Dla mnie jest na równi z rocca. Oba miziaki z żyletkami Astra SP. Dla mnie r41gs z tymi żyletkami to też miziak więc to kwestia baaaardzo indywidualna gdyż niektórych rocca potrafiła pociąć konkretnie.
Jedyny minus tej maszynki to cena tak szczerze bo do jakośći 34 nie czepiałbym się tak jak przy 23 inox. Tam faktycznie o 200zł za dużo. Merkur 34 inox powiniec kosztować 350zł max.
  •  

ShaveManiac

Dla mnie Rocca jest bardziej agresywna, ale to zawsze odbiór subiektywny. Fakt, nie jest tania, może gdyby była bez etui, wyszłoby taniej, ale tak sprzedają. Myślę, że stara 34C HD też jest w porządku, tym bardziej że wyszła piękna wersja w satynie :) w bardzo dobrej cenie.
  •  

Axelf

Najnowsza wersja 34c to przepaść między wersją z lat 2004-2008. Głowica przemodelowana orsz wykończenie pierwsza klasa. Golenie inne niż stary model. Jednak 34c a 34 inox to 2 inne maszynki.
  •  
    Za ten post podziękował: Adi

ShaveManiac

Cytat: Axelf w 14 Listopad 2025, 18:33:05Najnowsza wersja 34c  to przepaść między wersją z lat 2004-2008. Głowica przemodelowana orsz wykończenie pierwsza klasa. Golenie inne niż stary model. Jednak 34c a 34 inox to 2 inne maszynki.

Nie pamiętam już, jak goli zwykła 34C HD (na pewno łagodnie tyle wiem), ale poluję na złotą... Myślę, że ją kupię, bo ten zwykły model 34C HD też mi odpowiadał. Lubię łagodne maszynki. Z tego co rozumiem, nowszy model to ten bez wystającej żyletki po bokach? Kiedyś miałem ten z wystającą żyletką. pozdro:)
  •  

Axelf

Najnowszy model nie wystaje i zajebiście gładko goli. Ten stary z lat 2004-2008 źle wspominam bo ranił mnie jak nie wiem. Nowy model idealnie trzyma żyletkę a stary no cóż jak fatip

Scalony post: 15 Listopad 2025, 19:09:41
Od środy będę testować Razorock Goat+ więc jak tylko dorwę w swoje łapska ten sprzęt to uwalę rzeczową recenzję i opiszę jak się to ma do Merkura 34 inox oraz znalowego
  •  

AdamS

Mam i Ja.

To moja pierwsza maszynka ze stali nierdzewnej.

Dużo myślałem zanim postanowilem kupić.
Czy rzeczywiście materiał z którego jest zrobiona ma wpływ na golenie.
Bynajmniej nie.
Tu ważne są kąty, naciągi i trajektorię...
Te wywody oddaje znawca tematu.
Omowilem temat z Kolegami na PW.
I ostatecznie zakup kolejnej maszynki nie miał większego sensu.
Więc na chłodno przyjąłem do wiadomości i siebie przekonałem , Daj sobie spokój masz dobry sprzęt , wystarczający.
Nawet z myślami się przespałem.
Rano w przerwie śniadaniowej wchodzę na portal, i jest 34inox, impuls Kup Teraz, Blik i po sprawie.
Dziś odebrałem przesyłkę.

Po otwarciu pierwsze zaskoczenie, maleństwo.
Mam 3xMekur ale to waga ciężka powyżej 100 do 130gr,  10-12cm .
A tu 8cm wagi połowa.
No tak Niemiec oszczędny, jak ze stali to robi za połowe towaru ale kasuje 2x.
Od razu rozkręcam i tylko 2części.
Załadowałem nowego Feathera, tu blaszka sztywno, patent na płaskie a nie okrągłe bolce w daszku.
Żyletka leży równiótko pod sznurek.

Do czego mam porównać golenia, hmm nie jestem znawca tematu, mam co mam.
Jak porównać to do 38C .
Pierwszy test na sucho, pociągnięcie na policzku gładko.
Dziś był pełen rytuał TG, z gorącym ręcznikiem itd.
Zarost 2.5 dnia więc coś wychodowałem.
Wystarczyły 2 przejścia , z i pod włos.
Jak się ogoliłem cóż odpada R89, 38C, 39C,  R41 jedynie dorównuje Futurowi na wyższych ustawieniach ale to Goliat.
Wykonanie  mogę porównać jedynie do 🪒 "S" bo to materiał obrabiany CNC a chińczyków nie miałem.
Patrząc na  wagę i małe wymiary a precyzję metody CNC to produkt niemiecki więc kontrola jakości na wysokim poziomie. Wszystko jest spasowane ale nie na ścisk bo są części ruchome.
Czy warto ?
Osobiście uważam że materiał obrabiany taka metoda i seryjnej produkcji to max 300zl.
A efektywność i komfort golenia?
Tu muszę zrobić test 30x wówczas skóra i technika przestawi się na to maleństwo.
Na dzien dzisiejszy zostaje.

A :thank_you:
💈Merkur 34 Inox SE1896
/38C/39C/Futur
💈Muhle R89/R41

Axelf

Super recenzja. Daj znać po paru dniach jakie wnioski. Skóra się musi przyzwyczaić do nowego sprzętu :shaving:
  •  

AdamS

Glowiczka z daszkiem raczej , metoda wtryskowa w formie, bo zauważyłem takie znaczniki .

Także to jeszcze taniej i szybciej niż skrawanie.
Rurka z pokretłem pusta na wylot, także rączka to dwie rurki.
Więc oszczędność materiału na max.
Jeszcze mogli te pokretła odchudzić o 10g.

Pamiętam jak kiedyś rozmawiałem z pracownikiem ubojni kurczaków na każdego wyliczona ilość wody, wody do obmycia , każdy gram mięsa się liczył.
40 000 szt na 8h, takze już wychodzą kilogramy...

Jak coś poprawcie mnie.
💈Merkur 34 Inox SE1896
/38C/39C/Futur
💈Muhle R89/R41
  •  

Retroshaver

@AdamS
Tak czułem, że Ci się spodoba. Widzę, że zacząłeś od Feather.
U mnie to nie był najlepszy tandem, ale odczucia podczas golenia i wyniki z dobraną w parę żyletką to bardzo osobista kwestia. Protestuj, zobaczysz  ;)
Nie wierzę, że każdemu podejdzie ta sama para. Dużo zmiennych, dużo charakterystyk zarostu, różne techniki prowadzenia.
Każdy musi dobrać coś pod siebie ;)
Miłych testów  :beer2:
Instagram --> retroshaver
  •  

AdamS

Feathera nowa to dla mnie wyznacznik.
Mam jeszcze innych kilka więc będę testował.
Jak pisałem  co najmniej 30x :shaving: daje wprawę, wyczucie, dobór blaszki, różne mydełka itd.

Tylko to maleństwo, najmniejsza w stadzie, dobrze że ja drobnokościsty :laugh2:
💈Merkur 34 Inox SE1896
/38C/39C/Futur
💈Muhle R89/R41
  •