Zmiękczanie zarostu - co działa najlepiej?

Zaczęty przez Marcin Es, 26 Listopad 2018, 02:02:19

Przeczytano 16 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

Martinesku

Cytat: MacGyver w 10 Listopad 2025, 18:24:11Skoro, jak piszesz, 2-3 krople robią dużą różnicę, dlaczego tej samej ilości nie dodaje się do mydeł i kremów domyślnie?
Tak, wiem, że składach wielu produktów gliceryna jest, ale co wg Ciebie sprawia, że te dodatkowe 2-3 krople mają znaczenie?
Hmm, praktyka?
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS
  •  

AdamS

@schizm Dobrze ujołeś. Żaden ze mnie ekspert tylko użytkownik.
Może za małe doświadczenie.
 :beer:
  •  

Marcin39

Ulala ale dyskusja, kurka rurka :beer2:
Niech każdy zmiękcza jak mu się podoba, ważny efekt końcowy przecież  ;)
A co do mydeł gorszych lub lepszych to oczywiście że tak jest. Jak się trochę przerobi to wyrabia się kierunek i preferencje. Każdym się ogolimy ale jednak różnica jest zauważalna. Niech każdy golarz goli się jak uważa, może być nożem i smalcem aby nie plastikiem  :beer2:
  •  

AdamS

Mieszamy chochla.
Takie dyskusje nadają różny punkt widzenia.
  •  

MacGyver

Mieszamy chochlą. No tak.
To źle na forum hobbystycznym? Zaletą takiego jest możliwość przedstawienia różnych punktów widzenia. Każdy ma zupełnie różne doświadczenia goleniowe @AdamS i Twoja wersja jest nie gorsza od każdej, ale to absolutnie każdej innej na tym forum.
  •  
    Za ten post podziękował: AdamS

Reich

Pamiętajmy Panowie, ze audiofil kupując beztlenowe kable za 30k też czuje różnice w scenie >:D
Tak przekornie napisałem, ponieważ kupując jakiś produkt szczególnie drogi z automatu programujemy się że jest lepszy i często dostrzegamy coś czego tam nie ma. Osobiście tak jak pisałem, teraz gole się jeszcze pod prysznicem czym kolwiek co nam pod ręką, i jest mi z tym lepiej niż bez kąpiel z najlepszym mydłem. Otwarty umysł i luz, golenie to tylko zabawa. Oczywiście nie rozszerzajmy toego na wszystko: żyletki, brzytwy itd. Ja tu mówię tylko o mydłach. Pod sam koniec używałem zwyklego warsa, choć dużo droższe mydła leżały na tej samej półce obok.
  •  
    Za ten post podziękował: MacGyver

Milas

Cytat: Reich w 11 Listopad 2025, 11:07:03Pamiętajmy Panowie, ze audiofil kupując beztlenowe kable za 30k też czuje różnice w scenie >:D

Zawsze się zastanawiałem, czy gdyby takiemu audiofilowi podczas jego  dłuższej nieobecności np. wakacje i jego chwilowym brakiem kontaktu ze sprzętem HI-END zmienić te kabelki na jakieś "tanie badziewia" za 20K to czy by się połapał po powrocie? ;)
  •  

Reich

20k to dalej będzie kosmos. Powiedzmy za 200 pln. Myślę że nie. Jakos w tym roku czytałem artykul o facecie i to jakims co gral w gry i co chcial zlozyc nowy komputer - pewnie zamawiał gdzieś  złożony zestaw taki jak chciał. I się pomylił wpiął monitor do zintegrowanej karty graficznej zamiast do głownej, kapnął sie po kilku latach  - to się wydaje wręcz nie pojęte, że można czegoś takiego nie zauważyć czy nie odczuć. Albo jak trzeba być no...? Ale jednak. Wprogramował sobie że skoro ma topową kartę w zestawie to tak musi być.
  •  

Retroshaver

Nie wiem jak koledzy, ale ze swojego doświadczenia mogę napisać, że mi najlkepiej sprawdza się gorący ręcznik. Tak wiem to sposób najbardziej angażujący i dość problematyczny w stosunki do nałożenia balsami, olejku, kostki, masła itp. ale w moim konkretnym przypadku przynosi on najlepsze efekty. Wypróbowałem już mnóstwo pre i nic nie działa dla mnie lepiej niż gorący ręcznik na twarzy. Proces wygląda tak, że nakładam ręcznik ... minuta. Znowu pod bardzo gorącą wo∂e i kolejna minuta.
To wystarczy, później szybko wyrabianie wstępne mydła w miseczce lub tygielku i hop z wyrabianiem na twarz. W ten sposób łaczę dwie przyjemności ... wyrabianie w miseczce z wyrabianiem mydła na twarzy, które uwielbiam. Bardzo lubię robić masaż twarzy sztywniejszym (lub nie to akurat zależy od dnia) pędzlem. Pędzel i koliste ruchy dokańczają rozpoczęty od ręcznika proces i takie golenia są tymi, które uważam za najlepsze. Zarost po takim zabiegu odrasta mi odczuwalnie dłużej.

Nie będę Wam ściemniał, że robię taki zabieg przy każdym podejściu bo raz nie mam czasem na to zwyczajnie czasu, a dwa czasem porostu mi się nie chce, ale kiedy mam ochotę i wykonam takim mix golenia są najdokładniejsze. Chyba tyle ode mnie w tym temacie.

Któryś z kolegów pisał o możliwości podrażnień spowodowanych higieną. Nie piorę takiego ręcznika w pralce po każdym użyciu, ale płuczę go przepierając ręcznie w miseczce z dodatkiem lekkiego detergentu. Myślę, że to wystarczy. Nigdy nie doskwiera mi uczulenie czy zmiany skórne więc chyba jest ok.

patric79

Ja tylko Gorąca woda za twarz i potem nakładanie piany.

Ale zrobię sobie zabieg z gorącym ręcznikiem, zobaczę jak to jest  :shaving:
@Retroshaver  :thank_you:
  •  

jarrrro

A ja zawsze stosuję olejek albo krem przez goleniem, bez tego mam znacznie więcej podrażnień. Jeśli ktoś ma cerę normalną, nie musi nic używać
  •  

AdamS

Już kiedyś wspominałem.
Mój dziadek golił się co niedzielę przed wyjściem do kościoła.
Robił to przy stole kuchennym, na sucho, tępa żyletka która raczej rzadko wymieniał.
Miał taką plastikowa tackę co spadło to spadło resztę zdmuchnął.
Zarost jak drut stalowy trzeszczały i strzela po całym stole.
 :laugh2:
  •  

MacGyver

Cytat: AdamS w 11 Listopad 2025, 16:06:59Już kiedyś wspominałem.
Mój dziadek golił się co niedzielę przed wyjściem do kościoła.
Robił to przy stole kuchennym, na sucho, tępa żyletka która raczej rzadko wymieniał.
Miał taką plastikowa tackę co spadło to spadło resztę zdmuchnął.
Zarost jak drut stalowy trzeszczały i strzela po całym stole.
 :laugh2:

To były inne czasy, inni ludzie. Inny poziom imaginacji własnego poziomu komfortu.
Taki mu wystarczał najwidoczniej.
  •  

lukassonek

zawsze mycie ciepłą wodą , ostatnio mydłem z SV, fajnie daje już uczucie poślizgu , potem wlatuje olejek pan drwal , tih , preshave tds lub cube , wtedy mam wrażenie że obojętnie jakiego mydła nie użyje bedzie to bardzo dobre golenie !
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

Arjuna

W mojej skromnej ocenie przygotowanie zarostu jest kluczowe, jeśli chcemy mieć dobre golenie. Po prysznicu zarost wcale tak szybko nie ,,twardnieje" jeśli po prostu nie wyciera się gęby ;D U mnie sprawdza się:
Prysznic
Preshave
Wyrabianie mydła na twarzy
Po tym golenie jest zwykle bardzo dobre. Jak nie mam czasu, to zwilżam twarz i chwilę dłużej wyrabiam mydło masując gębę pędzlem. I też jest przyzwoicie.

Pozdrowionka Załoga!  :hello2: