Maszynka Wilkinson Premium

Zaczęty przez Monocero, 25 Listopad 2018, 21:47:53

Przeczytano 14 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

Arjuna i 1 Gość przegląda ten wątek.

Axelf

No mnie derby zielone oraz wilkinson powodują takie zacięcia, że plastry trzeba kleić
  •  

AdamS

Ja właśnie  :shaving: kilka razy Astra zielone wschodnie, i mile zaskoczony, 4x  :shaving: .
Na poziomie Wilkinson.
Ja problemów z blaszkami nie mam.
  •  

Bednaar

@Axelf  Za pierwszym razem, jak się goliłem Derby, tzn. przedwczoraj zaciąłem się ze trzy razy, ale ałun załatwił sprawę, plastrów nie potrzebowałem. Wczoraj drugi raz goliłem się Derby i tylko jedno małe zacięcie.
888
  •  

Axelf

W 2010 derby robili takie, że to były moje żyletki nr 1. Rok później coś skopali w produkcji i wszystkie jakie zamówiłem dla siebie, taty oraz dziadka nadawały się tylko na cele techniczne.
  •  

Bednaar

Cytat: Axelf w 05 Styczeń 2026, 10:01:48W 2010 derby robili takie, że to były moje żyletki nr 1. Rok później coś skopali w produkcji i wszystkie jakie zamówiłem dla siebie, taty oraz dziadka nadawały się tylko na cele techniczne.
Pewnie dział finansowy firmy zadecydował, żeby oszczędzać na kosztach produkcji  ;)
888
  •  

Bednaar

Kolejna żyletka z zestawu do testowania: Feather New Hi-Stainless. Myślałem, że Astra pozostanie liderem, a jednak... Feather to zupełnie inna jakość golenia. Wysoka ostrość = komfortowe, gładkie golenie bez poprawek. Jak na razie zostawia konkurencję daleko w tyle. Podczas golenia uważałem bardziej, niż zwykle - ze względu na legendarną ostrość, jednak nie obyło się bez dwóch miniskaleczeń. W kategorii bezwględnej lider, ale biorąc pod uwagę cenę, czyli stosunek jakość/cena - Astra wypada lepiej. W zestawie jest jeszcze jeden Japończyk - KAI, podobno też bardzo ostra żyletka.
PS. Dodam tylko, że to wcale nie jest off topic - bo sprawdzam, która żyletka najlepiej pasuje do maszynki Wilkinsona :)
888
  •  

Axelf

Permasharp, gillette 7 oclock zolte i czarne, gillette silver blue, gillette nacet, polsilver super iridium. Te warto sprawdzic rowniez
  •  

Bednaar

Cytat: Axelf w 08 Styczeń 2026, 08:02:51Permasharp, gillette 7 oclock zolte i czarne, gillette silver blue, gillette nacet, polsilver super iridium. Te warto sprawdzic rowniez

Permasharp są w zestawie testowym, czekają na swoją kolej, zaś Polsilver chodzą mi po głowie od dawna - sentyment, bo kiedyś innych nie było, mój Tata tylko tych używał, plus krem do golenia Wars i maszynka Wizamet - chyba W-11, bo pamiętam, że była motylkowa. Teraz goli się jednorazówkami. Jak zobaczył, że kupiłem maszynkę na żyletki, powiedział: "Po co to kupiłeś, pokaleczysz się"  :D  A sam kiedyś krytykował systemówki i jednorazówki mówiąc, że jedyna ich zaleta to mniejsze prawdopodobieństwo zacięcia się, za to mniej dokładnie golą niż MNŻ. Cóż, ludzie się zmieniają. Może teraz nie ma tak pewnej ręki i dlatego woli jednorazówki - w końcu ma już 80 lat.
888
  •  

AdamS

No właśnie cięższa waga 🪒 była by lepszym rozwiązaniem przy pewniejszym chwycie w tym wieku. Pomijam fakt 👀 ale z takim doświadczeniem to nie patrzy w lusterko jak się goli 😅

Mój dziadek miał 77lat, i całe życie  🪒 , golił się zawsze z rana przed wyjściem do kościoła.
  •  

nsk1

Do tej maszynki szukaj głównie tych ostrych żyletek chociaż to co uważane jest za ostre albo łagodne i skuteczne jest mocno subiektywne w tym hobby. I nie skupiałbym się nad techniką tak bardzo, to samo przyjdzie z doświadczeniem. Ta maszynka będzie cię dziabać od czasu do czasu tak czy siak. Dobre ostrza do niej powinny być dobrze naostrzone i mieć powłokę, sprawdź Personnę albo Polsilvera.
  •  

Axelf

Dodam pewien trik od siebie. Rozkręć lekko maszynkę i zobaczysz co to znaczy efekt PN🙂 robię tak w Wizamet W6 oraz W11 ale testowałem też to z Wilkinsonem i golenie z włosem daje efekt jak r41🙂
  •  

dzeus

W sumie każdą jak poluzujesz może stać się demonem skuteczności, swego czasu bawiłem się w podkładki pod żyletkę z przyciętych odpowiednio żyletek żeby zwiększyć GAP ;)
  •  

Bednaar

Na skuteczność Wilkinsona nie narzekam. Teraz testując żyletki każdą używam 4 razy - zmieniając za każdym razem stronę, dla pewności numeruję - wg pomysłu z żyletek Derby :) Właśnie testowałem w ten sposób Feather i jestem zachwycony efektami - gładziutkie golenie jak nigdy przedtem. Następna w kolejce jest Perma-Sharp.
888
  •  

Bednaar

Perma-Sharp też mocny zawodnik - trudny wybór, na razie tłok na pierwszym miejscu: Perma-Sharp, Feather i Astra - tu tylko cena będzie decydować. Wczoraj też użyłem innej maszynki - od @jarrrro dostałem trzy głowice Yaqi i zamówiłem do nich rączkę, więc złożyłem głowicę Yaqi SRH08 z rączką Lanca 2B od Standoshop.pl - w rezultacie mam maszynkę o nieco lepszej skuteczności od Wilkinsona oraz - co bardzo ważne - dużo łatwiejszą w czyszczeniu (to pięta Achillesowa maszynek motylkowych). Golenie gładziutkie - przedtem tę samą żyletkę miałem w Wilkinsonie i się zaciąłem, tutaj bez takich efektow plus lepsza skutecznoość: dzięki @jarrrro  :)
888
  •