Recenzja mydła Canada Shaving Soap

Zaczęty przez Maniacz, 21 Lipiec 2025, 21:37:14

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maniacz

Canada Shaving Soap

Dziś recenzja mydła Canada Shaving Soap.

Mydło używam od około 10 dni.

Specjalnie czekałem tak długo z recenzją, aby pierwsze wrażenie minęło.

Opis

Jest to twarde mydło, praktycznie nie ugina się pod palcami. Kolor biały. Bezzapachowe. Co prawda w pudełku wyczuwa się lekki zapach, ale ciężko mi jest określić, co to takiego. Natomiast w trakcie golenia i po, zapachu nie wyczuwam. Pudełko wykonane z plastiku, o pojemności 175 g, zapakowane w twardy karton. Wewnątrz kartonu jest list (wydrukowany) z instrukcją użycia.

Mydło wypełnione po sam brzeg plastikowego pudełka. Skład mydła porównywalny do mydła MDC.

Zanim je kupiłem, to przez kilka miesięcy zastanawiałem się, a ostatnie dwa spędziłem na jego poszukiwaniach.

Użycie/wyrabianie piany

Wg dołączonej instrukcji, zmoczonym pędzlem, tylko lekko osuszonym, należy robić koliste ruchy przez około 30 sekund. Na forach, które przeglądałem przed kupnem tego mydła, była mowa, że 30 sekund, to jest znacznie za dużo. Osobiście używam mydła MDC, gdzie 3-5 sekund wystarcza do naładowania pędzla na 2-3 przejścia. W związku z tym na początku próbowałem ukręcić pianę podobnie jak przy mydle MDC. >:(( Niestety, po 5 sekundach ładowania pędzla i wyrobienia na twarzy, piany było mało, na jakieś 1.5 przejścia (zawsze robię dwa), a piana miała konsystencję majonezu. :'( Przez następne 2-3 dni uczyłem się, jak dobrze wyrobić pianę z tego mydła. :-[ Okazało się, że Canada Shaving Soap wymaga dużej ilości wody. :D Obecnie wg mnie optymalnie jest jak bardzo zmoczonym pędzlem (używam borsuka), ładuje się pędzel przez około 10, maksymalnie 15 sekund. Po tym czasie pianę wyrabiam na twarzy przez następne 2 minuty. Wychodzi wtedy wspaniała piana, w ilości potrzebnej na jakieś 3 przejścia. Sam pędzel po moczeniu tylko lekko strzepuję, aby jak najwięcej wody zostało. Wtedy ta cała woda zostanie zamieniona w pianę.

Golenie

Golę się codziennie brzytwą. Mydło to zapewnia jedno z najwspanialszych doznań w trakcie golenia, jakie miałem. Żadne, ale to podkreślam, żadne, nawet MDC, które do tej pory uważałem za najlepsze, ani SV, czy inne, nie oferowało czegoś takiego. Pierwsze wspaniałe, a zarazem dziwne uczucie następuje w trakcie samego wyrabiania piany. Odnoszę wrażenie, że pędzel sam sunie po twarzy. Wystarczy tylko nadać lekko ruch, a pędzel pędzi. To samo dzieje się przy goleniu. Wystarczy lekko pchnąć brzytwę, a odnosi się uczucie, że ona sama sunie po twarzy. Nie czuje się żadnego oporu. Nawet w miejscach na brodzie, gdzie z reguły brzytwa potrafiła się zatrzymać. Po goleniu, twarz w dotyku przypomina, czuje się PN, ale to totalnie. Poślizg tego mydła jest niesamowity, a efekt końcowy więcej niż innych mydłach i nawet używaniu najlepszych balsamów. Jednocześnie twarz nie jest tłusta, tak jak po części balsamów/kremów. ;) :)  :)  :)

Podsumowanie

Zalety:

- krótki skład
- mydło twarde. Bardzo wydajne. Po 10 użyciach nie widzę żadnego ubytku w pudełku, po za jednym miejsce, skąd nabrałem mydła do miski.
- bez zapachowe
- nie uczula
- dość łatwo wyrabia się pianę, ale nie tak łatwo i szybko jak przy MDC
- wspaniały poślizg. Jak do tej pory, najlepszy z mydeł. Super. Odnosi się wrażenie, że brzytwa sama goli.
- bardzo dobra ochrona przed i po.

Chciałem zauważyć, że całkowicie przestałem używać pre-shave. Wg mojej oceny, wręcz lekko utrudniały wyrabianie piany. Również nie używam SV "Pro Victis" kremu, bo ochrona skóry jest bardzo dobra i ten krem jest zbędny.

Wady:

- dostępność. Mydło musiałem zakupić bezpośrednio u producenta w Kanadzie. Nikt w Europie, ani w Stanach w tym czasie tego mydła nie oferował.

Co do ceny, to pozostawiam Wam do oceny. Mydło Canada Shaving Soap kosztuje na stronie producenta 41 dolarów kanadyjskich. Do tego wysyłka, niezależna od ilości, 49.99 kanadoli. W kraju podatek, około 30 PLN plus ewentualne cło, jeśli przesyłka przekroczy wartość 150 USD.

Czy je kupię ponownie? Na 100%, jeśli będzie jeszcze dostępne i będzie możliwość. Wg mojej skromnej oceny, jest to jak na razie najlepsze mydło do golenia. Tak jak ktoś napisał na jednym z portali: jakbym wiedział, to co wiem obecnie o mydle Canada Shaving Soap, to bym już niczego innego nie szukał. :'( I tu się całkowicie zgadzam. :shaving:  :hello2:  :beer2:

lukassonek

@Maniacz świetna recenzja,
250 zł to nie ma też tragedii patrząc że to 175g, porównywalna do innych mydeł na naszych sklepach, myślę że to dobra cena jeśli mydło robi Ci taka robotę  :shaving:  :shaving:
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  
    Za ten post podziękował: Maniacz

Robcyk

Super recenzja świetnego z tego co czytałem na innych forach mydła.
Super się czytało- dziękuję👍 @Maniacz .
  •  

Troip

Świetna i
merytorycznie napisana recenzja 👌
  •  

septemberzg

@Maniacz

Dzięki za fajną i merytoryczna recenzje  :thank_you:

Ustrzegles mnie przed ewentualnym zakupem. Akurat dla mnie bezzapachowość to wada.

:beer3:
R41  |     Henson AL 13++   |   Yates 921 M  |   RR Hawk SE V3  |  Feather Artist Club Scotch Wood SS  |    Feather Artist Club SR Japanese Razor 

BRZYTWA CHALLENGE MAJ 2025
  •  

MacGyver

Ładna recenzja. Zastanowił mnie czas ładowania mydła. Pięć sekund z twardego mydła? Dobrze słyszę? Muszę kupić sobie jakieś twarde mydło i poeksperymentować.
  •  

Marcin39

@Maniacz
Dziękuję za opis mydełka, pewnie wielu z Nas zaciekawił Twój zakup.
Brawo dla Ciebie  :beer2:
Inspirujesz do takich działań więc może ja też kiedyś coś opiszę  :beer:
  •  

Maniacz

Cytat: MacGyver w 22 Lipiec 2025, 08:27:53Ładna recenzja. Zastanowił mnie czas ładowania mydła. Pięć sekund z twardego mydła? Dobrze słyszę? Muszę kupić sobie jakieś twarde mydło i poeksperymentować.
:hello3:

Nie 5 sekund, tylko 10-15.
5 było na początku, jak próbowałem różnych podejść.
Dziś, przy pędzlu bardzo nawodnionym, zajęło to około 10 sekund, a piana gęsta i wspaniała.
Ale najlepsze czeka na koniec. :D

Scalony post: 22 Lipiec 2025, 08:35:55
Cytat: lukassonek w 21 Lipiec 2025, 22:13:34@Maniacz świetna recenzja,
250 zł to nie ma też tragedii patrząc że to 175g, porównywalna do innych mydeł na naszych sklepach, myślę że to dobra cena jeśli mydło robi Ci taka robotę  :shaving:  :shaving:
Ciągle się zastanawiam, na ile wystarczy, ale z tego co widzę, to na przynajmniej 9 miesięcy, a może i dłużej.
  •  
    Za ten post podziękował: Robcyk

MacGyver

Cytat: Maniacz w 22 Lipiec 2025, 08:34:22:hello3:

Nie 5 sekund, tylko 10-15.
5 było na początku, jak próbowałem różnych podejść.
Scalony post: 22 Lipiec 2025, 08:35:55Ciągle się zastanawiam, na ile wystarczy, ale z tego co widzę, to na przynajmniej 9 miesięcy, a może i dłużej.

Właśnie to miałem na myśli: że można wyobrazić sobie 5 sekund nabijania z twardego mydła. Ja miałem mydełka Muhle i nabijałem minutę z tego czegoś, he, he... :-)
  •  

Maniacz

Cytat: Robcyk w 22 Lipiec 2025, 02:59:06Super recenzja świetnego z tego co czytałem na innych forach mydła.
Super się czytało- dziękuję👍 @Maniacz .
Dziękuję.
Trochę poczytałem i pooglądałem, ale do końca nie byłem przekonany.
Wcześniej też kupowałem mydła zachwalane przez innych, a później okazywało się, że uczulają, zapach lub właściwości nie takie, a najgorsze, jak wszystko było dobre, a zapach był tak intensywny, że nie szło się golić.
To mydło przebiło wszystko, co do tej pory miałem i testowałem.
W szczególności ochrona, poślizg i efekt po są super, hiper.
Przynajmniej dla mnie. Skóra po jest jak PN, ale naprawdę. No i utrzymuje się ten efekt prze kilka godzin.
Wg mnie warte nawet zapłacenia podatku i extra za przesyłkę.
Szkoda tylko, że obecnie jest dostępne tylko u producenta.
Ale przesyłka zajęła jedynie 14 dni (łącznie). Zamówiłem w piątek wieczorem, a w piątek za 2 tygodnie listonosz przyniósł już do domu.
Proszę jedynie pamiętać, że jeśli nie macie zlecenia stałego na clenie na poczcie, to ten czas się wydłuży o kilka dni robocze.
Pozdrawiam.
  •  

schizm

Super recenzja , merytoryczny opis , dobrze się czyta , dzięki @Maniacz  :cool7:
  •  

Sambags

@Maniacz Dziękuję za zwrócenie mojej uwagi na to kanadyjskie mydło do golenia. :)
  •  

judgebien

@Maniacz trzeba zdobyć to mydło . Zachęciłeś mnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  •  

Maniacz

Cytat: judgebien w 23 Lipiec 2025, 20:32:48@Maniacz trzeba zdobyć to mydło . Zachęciłeś mnie

Śmiało.
Wg mojej skromnej oceny, to najlepsze mydło z jakimi miałem do czynienia.
Oczywiście może inni będą mieli inne zdanie.
Pozdrawiam. :beer:

lukassonek

@judgebien
Cytat: judgebien w 23 Lipiec 2025, 20:32:48@Maniacz trzeba zdobyć to mydło . Zachęciłeś mnie

@Maniacz pisał że ilość nie ma znaczenia koszt paczki jest taki sam, jeśli bedziesz zdecydowany na 100%, możemy zamówić je razem , a nóż może jeszcze ktoś się znajdzie :)
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold