Forumowe mity i bzdury

Zaczęty przez barber, 01 Luty 2026, 19:59:58

Przeczytano 4 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bednaar

Cytat: AdamS w 04 Luty 2026, 08:23:32Miałem taką kosiarkę elektryczna po roku wyrzuciłem i zakupiłem moja pierwsza🪒

Może ektryka🚗 :laugh2:
Ja swoją dałem synowi, a łeb golę taką do strzyżenia włosów na głowie.
Elektryczne auta: nie mam do nich zaufania,  bo ulegają samozapłonowi. Niedawno widziałem,  jak się taką jedna elektryczna Skoda paliła na ruchliwej ulicy w Łodzi.
888
  •  

T800

Oglądam filmy :shaving:  Kolegów na YouTube Dziwią mnie te olbrzymie ilości mydła na jedno golenie minimum pół łyżeczki do nawet pełnej łyżeczki Teraz używam próbek i tak szacuję że próbka (łyżeczka) to mi na ponad tydzień wystarczy może na 10 dni (5 goleń) Te droższe mydła są bardzo wydajne np A&E a może robię coś nie tak  :shaving:
  •  
    Za ten post podziękował: barber

Konrad

Osobiście nie odmierzam mydła do golenia i tak na oko na jedno golenie (trzy przejścia) zużywam pół łyżeczki. Nie bardzo wyobrażam sobie wykonać 5 goleń ilością mydła, która mieści się na łyżeczce. No chyba, że mówimy o łyżeczce z czubkiem  ;D 
Jedyne co odróżnia chłopców od mężczyzn to ceny ich zabawek.
  •  

Bednaar

Cytat: T800 w 04 Luty 2026, 18:41:14Oglądam filmy :shaving:  Kolegów na YouTube Dziwią mnie te olbrzymie ilości mydła na jedno golenie minimum pół łyżeczki do nawet pełnej łyżeczki Teraz używam próbek i tak szacuję że próbka (łyżeczka) to mi na ponad tydzień wystarczy może na 10 dni (5 goleń) Te droższe mydła są bardzo wydajne np A&E a może robię coś nie tak  :shaving:
A ja jako początkujący zużywam duże ilości kremu na jedno golenie, ze dwie łyżeczki by były  ;D Zwykle korzystam z kremu Warsa, ale teraz na próbę kupiłem Lidera. Jednak wolę Warsa, ładniejszy zapach i trochę lepiej się pieni.
888
  •  

AdamS

U mnie to idzie "ziarno groszku zielonego" na czubek łyżeczki od herbaty. I tylko twarz  :shaving:
Więc kolejny MIT łyżeczka mydła na 1x :shaving:  zostaje obalony :cool5:
  •  

T800

Tak mit obalony  ;D Kremu Wars clasic wystarczy pasek z 2 cm na pędzelek i dodawanie wody maczając włosie To się dobrze pieni i lubi wodę
  •  

Milas

Upodobania różne, mydła i kremy różne, pędzle różne, ilość przejść i powierzchnia golenia różna...
(nawet "łyżeczki" też różne!)

Czyli ile w końcu użyć, żeby było ok.? Wystarczającą ilość! Proste  :D

•  

loppek

Największy mit jest wg mnie taki, że istnieje jakaś jedna prawda najprawdziwsza na temat żyletki, mydła czy sprzętu.
  •  
    Za ten post podziękował: MacGyver

Poljot_87

Cytat: T800 w 04 Luty 2026, 18:41:14Oglądam filmy :shaving:  Kolegów na YouTube Dziwią mnie te olbrzymie ilości mydła na jedno golenie minimum pół łyżeczki do nawet pełnej łyżeczki Teraz używam próbek i tak szacuję że próbka (łyżeczka) to mi na ponad tydzień wystarczy może na 10 dni (5 goleń) Te droższe mydła są bardzo wydajne np A&E a może robię coś nie tak  :shaving:
To samo z kremem. Widziałem nieraz jak nakładają po dwa czy trzy kilkucentymetrowe paski na pędzel... przecież to by starczyło na kilka goleń  ???
  •  

Borat

Już za cztery lata Polska będzie mistrzem świata! To kolejny mit, z świata piłki nożnej  ;D

Armaros

Od siedzenia blisko telewizora zepsuje się wzrok" Co najwyżej oczy się zmęczą.

Jak wyjdziesz z mokrymi włosami, to na pewno się przeziębisz" – przeziębiają wirusy, nie fryzura.

5 sekund na podłodze = nadal czyste" – bakterie nie mają stopera.

Im więcej piany, tym lepiej myje" – marketing pozdrawia.

Nie pływaj po jedzeniu, bo utoniesz" – organizm ogarnia trawienie i pływanie jednocześnie.

Mężczyźni nie czują zapachów tak dobrze" – absolutny mit
Rockwell 6C – mój bolid w łazience.
Zero pit stopów, pełna moc i gładkie okrążenie bez podrażnień.
  •  

Borat

Wracając do opinii na temat zużycia mydła, że pół łyżeczki to za dużo, moim zdaniem to zależy.. Jeśli mydło jest dość miękkie i nie wyrabiamy syntetykiem to też schodzi go więcej niż przy twardym mydle wyrabianym na dodatek pędzlem z sztucznym włosiem. Oczywiście może potem zostać piany na przejście czy dwa po wyciśnięciu pędzla, lecz niemożliwym jest odmierzyć żeby było na styk. Osobiście wolę żeby zostało niż ostatnie przejście robić resztkami z ledwie zmydloną twarzą.
  •  

Milas

•  

beetleman

A ja lubię być oblepiony pianą;) Mogę użyć jednego małego paska kremu ale dam 2 bo mam radoche! Z mydłem to samo. Ja nabieram pędzlem ale zawsze tak że wiem że mam tak trochę za dużo.

Odrobina rozrzutności dla dużej przyjemności
Muhle R106, Parker Variant
  •  

Bednaar

Cytat: beetleman w 05 Luty 2026, 09:44:51A ja lubię być oblepiony pianą;) Mogę użyć jednego małego paska kremu ale dam 2 bo mam radoche! Z mydłem to samo. Ja nabieram pędzlem ale zawsze tak że wiem że mam tak trochę za dużo.

Odrobina rozrzutności dla dużej przyjemności

Zwłaszcza, gdy używa się kremu "Wars" lub "Lider": cena ok. 5-6 zł za tubkę  ;)
888
  •