Ostrzę sam brzytwę

Zaczęty przez Monocero, 16 Marzec 2019, 13:57:54

Przeczytano 112 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

Chmura

Chyba nie przeczytałeś posta, wielokrotnie używałem wody z mydłem, nie ma tego samego efektu.
  •  

kwasek071

Racja , za bardzo przeleciałem po łepkach. Mój błąd.

Chmura

Mi najbardziej olej przypomina gliceryna, ale też nie daje takiego efektu na coti, nie wiem co olej ma w sobie, no ale lepiej wykończył... Chociaż może to jednorazowy jakiś fart, popróbuje więcej razy z olejem to będę wiedział czy to powtarzalne. Napewno powtarzalne rezultaty ze wszystkimi innymi płynami miałem :D
  •  

Marcin39

Olej jest najprawdopodobniej mniej gęsty niż gliceryna, także daję mniejszą amortyzację od drobinek sciernych zawartych w coti?
Jeśli się mylę to mnie poprawcie :beer2:
  •  

Chmura

Ale glicerynę też mieszałem z wodą i no konsystencje miała identyczną jak olej dla mnie, pewnie jak ktoś jakieś pomiary by robił to by się różniła ale "na oko" takie samo :D
  •  

Wielblad

W cz.3 gość kończy na oleju kameliowym...
...a minister golenia ostrzegał ???
  •  

Mokasyn86

Wiem, że nikogo to nie obchodzi, ale kamienie Coticule są tak piękne :inlove:
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.

n3dvi3d

Dzisiaj pierwszy raz użyłem Rozsutec w połączeniu z olejem.
Brzytwa była w stanie golącym, ale chciałem zobaczyć jak to wyciągnie. Prawda jest, że z kamienia tego da się wyciągnąć znacznie, znacznie więcej, bo ja tylko poszurałem 40min, ot tak dla sportu. Prędkość polerowania na Rozsutecu można mierzyć adekwatne do odrastającego zarostu  ;D Ile bym nie pierniczył, to ostrość KT wzrosła zauważanie. Jutro test na gębie.
(D.D)

Darek2626

Cześć, w sobotę siadam i spróbuję samodzielnie naostrzyć brzytwę którą do tego celu zakupiłem. Brzytwa nowa ale krzywdy dziecku nie zrobi :) Plan jest taki aby samemu potrafić naostrzyć swoje brzytewki. Mam nadzieję że za którymś razem załapię.
Pozdrawiam serdecznie  :hello2:

Chmura

Sprawdzał ktoś Ci tego chińczyka? One potrafią być tak krzywe że mogą Ci wszystkie włosy wypaść zanim coś z tego wyczarujesz :D

Arjuna

@Darek2626 co to za kamlot po prawej? MST? Jeśli Gold Dollar jest krzywy warto mieć jakiegoś tysiaka do prostowania/ wyrówniania. Ja to robię na tysiącu Nanivy. Amatorsko ofkors.

Pozdro serdeczne

Mokasyn86

Do krzywulców warto mieć jednego wąskiego kamyczka

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.

T800

To Gold monkey 777 jak się nie mylę Ogólnie Goldy to odkuwki z których można zrobić brzytwę Ten model jest z miękkiej stali Jest dużo jazdy na kamieniu 1000 grit lub nawet niżej 600 szczególnie popracuj nad czubkiem i piętą bo środek zacznie golić a krańce nie Ps Darku jak Ci się goliło brzytwami co ja ostrzyłem bo nic nie napisałeś  :(

Darek2626

Cytat: T800 w 05 Luty 2026, 16:49:05To Gold monkey 777 jak się nie mylę Ogólnie Goldy to odkuwki z których można zrobić brzytwę Ten model jest z miękkiej stali Jest dużo jazdy na kamieniu 1000 grit lub nawet niżej 600 szczególnie popracuj nad czubkiem i piętą bo środek zacznie golić a krańce nie Ps Darku jak Ci się goliło brzytwami co ja ostrzyłem bo nic nie napisałeś  :(
Goliło się kapitalnie

Scalony post: 05 Luty 2026, 16:53:12
Cytat: Arjuna w 05 Luty 2026, 16:39:11@Darek2626 co to za kamlot po prawej? MST? Jeśli Gold Dollar jest krzywy warto mieć jakiegoś tysiaka do prostowania/ wyrówniania. Ja to robię na tysiącu Nanivy. Amatorsko ofkors.

Pozdro serdeczne

Mst Müller

Chmura

@Robcyk ostatnio wstawił link do olx z Arkiem. Na początku mnie nie zainteresował ale potem pomyślałem że taki miększy ark przyda mi się do noży i może do włączenia w progresję "arkową" dla brzytw. Jedna strona prawie równa była, tylko 30 minut równania doprowadzenie jej do 1200, druga strona godzina równania i doprowadzenie jej do 400. Wziąłem więc Friodura, pojeździłem na stronie wykończonej atoma 1200. Olej, 20 minut, olej czarniał, wytarłem olej, wytarłem brzytwę. Nowy olej, 5 minut jeżdżenia normalnie, potem wytarłem papierem kamień i brzytwę i na takim "suchym" ale nie do końca kamieniu grzbietem do przodu jeszcze 5 minut pojeździłem. Poszedłem, ogoliłem się bardzo przyjemnie. Nie jest to maksimum jaki Ark daje, ale brzytwa poszła od razu po Atomie, jak się kamień dotrze to bardzo możliwe że nie będzie odstawał od chirurga czy przezroczystego bo działa bardzo bardzo podobnie jak nie identycznie, zresztą w równaniu taki sam twardy skurczybyk. Mam Soft i Hard Arkansas od Dana takie małe i są porowate, ten nie jest porowaty, wydaje mi się że to jest według Dana skali "True Hard Arkansas" który jest klasyfikowany identycznie jak transculent. Dalej są na olx za 90 zł. Jeżeli ktoś nie ma arka wykończeniowca to lepszej okazji ciężko szukać.

Tutaj porównanie, strony wszystkie kończone były 1200 atoma tylko te małe były już sporo wyszurane. Soft i Hard dalej są porowate, czuć pod palcami, Ultra fine od dana gładziutki i ten z OLX też gładziutki, nawet na stronie 400 bardziej gładki niż wyślizgane Soft i Hard. (małe od góry - Ultra Fine / Hard / Soft)

Scalony post: 07 Luty 2026, 18:03:23
Zmierzyłem mu specific gravity i wyszło 2,625. Dan podaje że Tru Hard / Transculent / Ultra mają 2,5+ więc potwierdziłem tylko moje przypuszczenie że kamyk będzie działał identycznie też pod względem gęstości.