Pierwsza szawetka na ostrza Artist Club

Zaczęty przez HaSSaN, 15 Kwiecień 2025, 10:48:32

Przeczytano 719 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HaSSaN

Cześć

Czy istnieje jakaś tania (chińska) alternatywa szawetki czy to prostej (kamisori) czy standardowej łamanaej brzytwy na ostrza Artist Club? Pytam, bo nie uśmiecha mi się płacić 400-500zł za Feathera, żeby tylko zobaczyć czy w ogóle mi to przypasuje, próbowałem się golić szawetką Feather na ostrza Japońskie (podobno bardziej agresywne niż AC) ale nie mam z tym totalnie doświadczenia. Jeżeli macie jakieś linki z Ali to byłbym wdzięczny, dodatkowo czy jest jakaś różnica w samym goleniu pomiędzy tanią chińską szawetką a szawetką np. Feather za 500zł? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że cena pomiędzy nimi jest w główniej mierze podyktowana jakością wykonania, materiałami itp., wiadomo pewnie lepiej się trzyma, jest wygodniejsza, profilowana, ale wydaje mi się, że o ile maszynka do golenia może mieć różne parametry, GAP, ekspozycja, kąt ostrza, tak szawetka to szawetka i chyba tutaj liczą się po prostu umiejętności w 99% zamiast samego urządzenia golącego. Jeżeli się mylę to proszę wyprowadźcie mnie z błędu 😉. Dodatkowo jakie ostrza AC polecacie kupić na początek? No i czy skoro golenie szawetką na te japońskie ostrza mi nie podeszło to czy w ogóle jest sens próbować z AC?
REX Ambassador | Razorock GC 1.05-P | TGS Styletto 316Ti | TGS Bayonetta | Razorock Cyber | Wizamet Junior P-1 | Muhle R41 + Yagi Mellon - MR41 | Muhle R89 Rosegold

Chmura

Możesz szukać czegoś podobnego do tego
https://www.golarze.pl/index.php?topic=310.0
Ale wszystkie chińskie pewnie będą podobne (głowice pewnie takie same?). Może ktoś ma polecanego "sprzedawcę" to chyba bardziej w tą stronę u chińczyków...

Cytat: HaSSaN w 15 Kwiecień 2025, 10:48:32o ile maszynka do golenia może mieć różne parametry, GAP, ekspozycja, kąt ostrza, tak szawetka to szawetka
Szawetki tez mają różne profile, materiały. Grubsze głowice np. wymuszają większy kąt golenia co może powodować agresywniejsze odczucie na twarzy. To jak jest wyważona wpływa na komfort golenia. Jak za ciężko będzie na głowicy to będzie mocniej opadać na skórę sama i tez może być kłopot. Wydaje mi się że niuanse są podobne jak w maszynkach do golenia czy brzytwach.

ShaveManiac

Polecam tania i lepsza niż chinczyki:
https://barbercompany.pl/brzytwa-szawetka-do-golenia-na-zyletki-the-shave-factory-razor-sleek/

Ostrza polecam: feather soft guard te z ochroną oraz bez ochorny Kai mg Titan mild

Wielblad

@HaSSaN
Miałem tą najtańszą chińską... była całkiem spoko... nie mam co prawda doświadczenia z innymi modelami... ale jak @ShaveManiac poleca tą z linku to bym brał w ciemno...
...a minister golenia ostrzegał ???

jarecki

@HaSSaN: Ta kopia Kai z Ali dobrze się trzyma i można w razie potrzeby dokręcić okładki. Ma szeroką wygodną szyjkę. Jest bardzo wygodna w operowaniu. Klon Feather z drewnianymi okładkami z linka wyżej jest jej dokładnym przeciwieństwem. Zbyt ciężkie okładki i nie ma możliwości skręcenia. Szyjka za wąska i niewygodna.

Akatovskyyy

Jest kilku sprzedawców na Ali, którzy mają całkiem dobrej jakości klony Kai R7 i Kai RW. Jeżeli chodzi o klony Feathera SS, to chyba wszystkie dostępne są średniej jakości. Sprawdzałem kilku sprzedawców i za każdym razem ta jakość mocno odbiegała, nawet jak na podróbkę. Odpuściłbym sobie także klony z drewnianymi okładzinami. Te najczęściej są nitowane i później loteria, czy przyjdą luźno zamontowane, czy na sztywno  C:-) Plastik rulez!  O0
Najlepiej wykonane są wyżej wspomniane klony R7 i RW - te występują również z wersji japońskiej, tj. kamisori.
Jeden sprzedawca ma również kopię Irving'a, ale to specyficzna budowa szawetki i nie każdemu będzie pasować - jeśli jednak chcesz spróbować, to na pewno polecam dla samej zabawy  C:-)
Linki do itemów podeślę Ci na PW  C:-)

Co do samych ostrzy, to ciężko coś doradzić. Najlepiej przetestować sobie wszystkie i wybrać odpowiednie. Mi najbardziej leżą Feather ProGuard, Kai Titan Mild Pink i Kai Titan Mild ProTouch.
Raz spróbowałem chińskich ostrzy, ale zrezygnowałem. Z moim typem zarostu takie ostrza mi nie siedziały, a nie chodzi o to żeby się denerwować podczas golenia  O0 Jeżeli masz rzadszy zarost, miękki, to jak najbardziej możesz spróbować. Może akurat Tobie takie ostrza spasują.
Jak golisz się codziennie, to ostrza z ochroną na pewno pomogą. U mnie na dłuższy zarost osłonki powodują szarpanie, ale to taka specyfika tego typu ochrony. Wszystko musisz dopasować indywidualnie, ale z racji małej ilości dostępnych żyletek, nie powinno być to jakieś mega trudne  C:-)
  •  
    Za ten post podziękował: HaSSaN

Janusz_Senior

@HaSSaN
Mam chińskie klony Feathera z drewnianymi okładzinami i KAI plastikowego.
Jak będziesz chciał oczywiście tylko za kod. To pisz na priv :beer:
Ostrza też dorzucę  ;)
  •  

HaSSaN

Dziękuję Panowie za szeroki odzew i propozycje, zarówno tutaj jak i na PW  :thank_you: A z doświadczenia do nauki golenia tego typu wynalazkiem co byście bardziej polecali, brzytwę prostą typu kamisori czy jednak klasyczną łamaną? Powiem szczerze, że chyba wolałbym prostą bo tą Feather na japońskie ostrza którą podarował mi kolega @Mokasyn86 jakoś nie umiałem się ogolić, ta rączka mi latała, ślizgała się, pewnie źle to trzymałem bo podszedłem do tego pierwszego golenia bez żadnych filmików instruktażowych itp., golenia nie skończyłem tą japońską bo nie umiałem ogolić lewej strony twarzy bo sobie ręką zasłaniałem w lusterku obszar golenia  :D  :D  :D . Wiadomo to oczywiście kwestia mojego braku techniki, ale tak się zastanawiam, co jako pierwsze byłoby mi łatwiej opanować prostą czy jednak iść w klasykę? 
REX Ambassador | Razorock GC 1.05-P | TGS Styletto 316Ti | TGS Bayonetta | Razorock Cyber | Wizamet Junior P-1 | Muhle R41 + Yagi Mellon - MR41 | Muhle R89 Rosegold

Akatovskyyy

Z łamanej szawetki możesz równie dobrze zrobić prostą. Fakt, będzie  znacząco dłuższa, ale... Da się i tak ogolić :D Szczerze, to polecałbym to, co Ci się bardziej podoba. Golenie będzie bardzo podobne, bo ten chwyt nie różni się jakoś mocno. Z czasem zauważysz, że palce same się układają na sprzęcie i nie będzie znaczenia czy prosta, czy łamana  C:-)
Najlepiej kup prostą i łamaną, będziesz zadowolony z obu  C:-)
  •  

septemberzg

Czytam Was i czytam i nie powiem, mam co raz większa ochotę na spróbowanie się z taka szawetką . Mam tylko wątpliwości i pytanie czy ktoś ćwiczył golenie głowy taką maszyną ? U mnie golenie to 10 % szyja i 90 % głowa. Jestem ciekaw czy warto kruszyć kopie z szawetką.
R41  |  L3++CC  |  Henson AL 13++ | Yates 921 M

TGMNŻ
  •  

Mokasyn86

Mam oryginalną japońską Feather w słabym stanie wizualnym. Ale technicznie 100% sprawna. Gdyby był ktoś zainteresowany, to wyślę mu foty. Bardzo tanio :hello:

Scalony post: 15 Kwiecień 2025, 14:13:32

•  

ShaveManiac

Ta którą poleciłem ma okładki jakby lekko "ogumione". Jest dostępna za niedużą kasę i od razu bo z Polski.
  •  

HaSSaN

Cytat: ShaveManiac w 15 Kwiecień 2025, 23:58:07Ta którą poleciłem ma okładki jakby lekko "ogumione". Jest dostępna za niedużą kasę i od razu bo z Polski.

Dzięki za link ;). NA chwilę obecną jadą już do mnie 3 szawetki od kolegi @Janusz_Senior, za co jestem mega wdzięczny  :thank_you: Jak się wkręce w temat to pewnie nabędę też tą z Twojego linku :).

septemberzg

Chwaliliście, chwaliliście i namówiliście  ;D Mówią też, że jak pies się nudzi to.....wiadomo co ;)  ;D  Niespecjalny widok , no gorzej tylko jest jak były pies się nudzi ale to inny temat ;) . Za radą @ShaveManiac poszedłem na razie budżetowo w kwestii szawetki. Jeżeli się nie pociacham, nie utnę sobie łba jak wspominał @tanatos72 i ogólnie się nie zniechęcę to powinno być dobrze. Po wstępnych przymiarkach, ćwiczeniu na "sucho" bez ostrza ;D  i lekkich wprawkach już po założeniu Fethera jest.... zajebiście i prawie może na pewno sie w to dam wkręcić. Ale nie chwalę dnia przed zachodem słońca , kiedy to przede mna golenie wspomnianego łba. Na razie oglądam golenie @kwasek071 i przyswajam technikę.

I jak to mówił Stanisław Anioł w "Alternatywach" " albo rybka albo pipka jak powiedział Hamlet" ;D

R41  |  L3++CC  |  Henson AL 13++ | Yates 921 M

TGMNŻ

kwasek071

@septemberzg może będę nudny ,bo się powtarzam. Miesiąc około i będziesz się golić bez zastanowienia ,co i jak. Bardzo się cieszę że chcesz tak się golić ,dzięki Kolego. Tylko się nie zniechęcaj jak Ci początkowo nie będzie szło,to minie po kilku goleniach.