Macduffs Soap - Back Country Bourbon - recka, ale nie recenzja

Zaczęty przez septemberzg, 07 Kwiecień 2025, 12:23:40

Przeczytano 4 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

septemberzg

Hej Golarze :)

Mając świadomość ułomności w pisaniu, nazwałem to specjalnie RECKA, bo do RECENZJI to trzeba mieć ,,wygląd i pochodzenie" i jeszcze mnóstwo innych przymiotów. ;D Obiekt to mydło i as Back Country Bourbon kanadyjskiej firmy MacDuffs Soap C.O zakupione w słoweńskiej Anticaturze dzięki sprawnej akcji @Marcin39

1. OPAKOWANIE

Standardowe plastikowe, solidne opakowanie, bez fajerwerków, ale z ciekawą grafiką. As umieszczony jest w szklanej butelce.

2. SKŁAD

Mydło: kwas stearynowy, łój zwierzęcy, gliceryna, olej rycynowy, masło shea, masło kakaowe, kwas mlekowy, olej z otrąb ryżowych, mleko kozie, aloes, olej z dynii zwyczajnej, olejek z jojoby, substancje nawilżające i perfumy

As: ekstrakt z oczaru wirginijskiego, aloes, gliceryna, oliwa z oliwek, olejek z jojoby, ekstrakt z wierzby białej, wit. E, alantoina, pantenol, kwas mlekowy, olejek grejpfrutowy, substancje nawilżające i konserwujące

3. KONSYSTENCJA

Mydło jest bardzo miękkie, wręcz przypomina smar lub gęsty krem. O ile do nakładania np. MDC potrzeba szpatułki lub łyżeczki to w tym przypadku można użyć przysłowiowego palca. Mydło bez problemów daje się rozsmarować na dnie miseczki. As - to dość gęsty, lepki i półprzeźroczysty płyn.

4. ZAPACH

W opisie producent podaje, że to mieszanka ,,prażonego dębu, wanilii, paczuli, bobu tonka, drzewa cedrowego i przypraw". Jak dla mnie czuć tam głównie bób tonka z przyprawami i leciutko drzewo cedrowe. Zapach jest stosunkowo mocny, ciepły, korzenny i raczej do stosowania na jesień i zimę. As jest na szczęście bardzo podobny zapachowo. Natomiast za cholerę nie wyczułem tam nawet najmniejszej nuty nawiązującej do bourbona.

5. PIANA

Pianę wyrabia się łatwo, choć potrzebuje delikatnego dozowania wody, a wtedy jest stosunkowo gęsta, raczej śmietanowata. Daje bardzo dobry poślizg dla maszynki, a co najważniejsze nie znika na skórze. Tu jednak w przeciwieństwie do czerwonej celli, aby zrobić drobne poprawki, konieczne jest ponowne staranne nałożenie piany na skórę.

REZULTAT

Całość mydło i as jest bardzo spójna. Nie przytłacza zapachowo dzięki czemu spokojnie można użyć swoich perfum. Po użyciu mydła i as-u skóra jest dobrze nawilżona i zostaje lekko tłusty film, ale jest to zaleta a nie wada. Jak dla mnie same zalety i nie ma się specjalnie do czego przyczepić, no może do tego oczekiwanego zapachu bourbona, którego wg. mnie nie ma. ;D 
R41  |  L3++CC  |  Henson AL 13++ | Yates 921 M

TGMNŻ

grabi

Mam połowę mydła dr duff i zapachowo jestem bardzo zadowolony. Piana ok - w sumie to dla mnie konsystencja piany jest nieważna. Ochrona mogłaby być większa albo mydło mogłoby pozostawiać filtr na poprawki ale znowu tragedii nie ma.

Dzięki za reckę. Zawsze to kolejny temat na forum

TYCI

Cytat: septemberzg w 07 Kwiecień 2025, 12:23:40Natomiast za cholerę nie wyczułem tam nawet najmniejszej nuty nawiązującej do bourbona.
A może to chodzi wanilię bourbon? Wszystkim tylko jedno w głowie ;D

septemberzg

Cytat: TYCI w 07 Kwiecień 2025, 16:11:43A może to chodzi wanilię bourbon? Wszystkim tylko jedno w głowie ;D
[/quote
Cytat: TYCI w 07 Kwiecień 2025, 16:11:43A może to chodzi wanilię bourbon? Wszystkim tylko jedno w głowie ;D

No ja prosty chłop jestem to i mam proste skojarzenia ;)  ;D

Ale "silnie wanilią" to też nie daje ;D

TGMNŻ
  •  

Piotr G

@septemberzg:

Różne już recenzje i "recki" widziałem. Twoja na pewno "recką" nie jest. To pełnoprawna, dorosła recenzja. Czytałem z przyjemnością i za nią bardzo dziękuję. Pisz jak najczęściej, masz (IMO) "lekkie" pióro. Pozdrawiam Piotr G    :hello:
Muhle R41 Grande, Muhle R89 Grande, Merkur 43C, Merkur Futur.

septemberzg

@Piotr G

Dziękuję Piotrze za tak dobre słowa ale na pewno i mówię to bez zbędnej kurtuazji są dużo na wyrost. Jeszcze dużo doświadczeń przede mną , jak czytam prawdziwe recenzje kolegów to widzę słabości mojej. Raczej to luźne uwagi + fotki. Na tyle ile umiem. Jeżeli kogoś choć trochę zaciekawią, sprawią , że do czegoś się przekona lub będzie sam chciał sprawdzic - to będzie dla mnie nagroda. :hello: 

TGMNŻ
  •  

Piotr G

Jest takie dobre angielskie określenie:

Practice makes perfect

Dzięki za to, że chciałeś napisać i to zrobiłeś. Wielu chciało by, ale nie pisze. Dlaczego ?, nie wiem. Oczywiście łatwiej się czyta, niż pisze; ale jak wyglądało by nasze forum bez takich jak Ty ? Biała kartka, pusty ekran. Czytało mi się fajnie i za to podziękowałem. Rzeczowo, chronologicznie i na temat. Swoje zdanie podtrzymuję - to jest recenzja. Piotr G  :)     :hello:
Muhle R41 Grande, Muhle R89 Grande, Merkur 43C, Merkur Futur.

Ralf SnowY

@septemberzg Ciekwa Recenzja produktu, w zestaw ciekawy. Przyjemnie się czyta.
Rzeczowe i treściwe podejście do Tematu!  :beer2:

septemberzg

@Ralf SnowY

Dziękuję bardzo za kolejne dobra słowa . Będę sie starał ,żeby nie odbiła mi palma ;)  ;D

Dodam tylko, że oczywiście gdzieś tam domyślałem się ile Was robiących recenzje z prawdziwego zdarzenia czy filmy kosztuje to wysiłku ale dopiero teraz kiedy popełniłem tę swoją "reckę" to wiem ile stworzenie RECENZJI wymaga pracy i zaangażowania. :hello:

TGMNŻ
  •  

jarecki

@septemberzg: Świetnie się czytało :) Czuję się zachęcony do wypróbowania mydła w przyszłości :) Fajnie jakby inni koledzy, którzy zamawiali też podzielili się wrażeniami.

septemberzg

Cytat: Piotr G w 07 Kwiecień 2025, 19:03:50Jest takie dobre angielskie określenie:

Practice makes perfect

I tego się będę trzymać :)

Scalony post: 07 Kwiecień 2025, 19:52:47
Cytat: jarecki w 07 Kwiecień 2025, 19:48:34@septemberzg: Świetnie się czytało :) Czuję się zachęcony do wypróbowania mydła w przyszłości :) Fajnie jakby inni koledzy, którzy zamawiali też podzielili się wrażeniami.

Dziękuję bardzo :)
Fakt, chłopaki wtedy fajne rzeczy pokupowali, też jestem ciekaw.

TGMNŻ
  •  

TJ

Jako zadowolony użytkownik mydeł tej firmy z przyjemnością poczytałem co o nich sądzi ktoś inny.
Fajna recenzja

Od siebie polecam Macduffsy  :beer:

septemberzg

@TJ

Dziękuję bardzo. Myślę, że te mydła w zestawach z as-ami to udany zakup. Juz poluje na coś drzewno-fougerowego :)

TGMNŻ
  •  

Robcyk

A widzisz przyjacielu. Super się czytało i idziesz w dobrym kierunku. Tak trzymaj. Mnie trochę zniechęcila do produktu twoja ocena że Cellą można bardziej po .... Znam swoje mydła i na ile mogę sobie pozwolić. Dlatego nie chodzi chłopaki żeby się chwalić teraz ale zwyczajnie mam zwykle doskonale albo bardzo dobre golenia bez podrażnień i zacięć. Zwykle tak nie było. Miałem co miałem i jak człowiek zbierał maszynki to nie zwracał uwagi na mydła bo myślał że dziadziuś się golił jednym to i ja .. ech dopiero Wojtek @Satynet  przysłał mi próbek dużo i to zacnych mydeł. I namawiał żebym sobie nie dziechcił tylko brał żeby było dobrze. I teraz wiem że no niektórych trzeba wziąść więcej niektórych mniej. A dobra piana i dobrze przygotowany zarost to sukces nawet nie bardzo ostrą zyletką. Dopowiem wręcz tak. Będzie 10 golenie London Bridge  a wiecie dlaczego? Bo dobrze przygotowany zarost idzie lekko. Jak wziąłem tego Londona na sucho to darciuch taki że szkoda gadać. Zwykła żyletka Suneco nowa lepiej cięla ale na sucho. Na mokro i przy dobrym mydle to aż mi głupio bo i może 11 12 13 golenie zrobię. Chłopaki najważniejsze jest dobre przygotowanie zarostu. Potem ja jako okularnik z super słuchem wiem czy dobrze się przygotowałem. Słychać chłopaki. Poważnie. Czasem jak oglądam filmu z golenia na YT to wiem że będzie do dupy komuś co mimo wszystko jeśli się nie zatnie to będzie chwalił. Na słuch wezmę czy ogoli się ktoś przyjemnie. Pewnie że są maszynki co są głośniejsze tu mnie  może zmylić. Inaczej slyszę no chyba że ktoś ma druty całkowite i sierść to zrozumiem. Inaczej dobrze przygotowany zarost idzie cicho wtedy wiem że jest dobrze.  👍

septemberzg

TGMNŻ
  •