Ostrzenie - help

Zaczęty przez mazooor, 29 Grudzień 2025, 13:32:10

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wielblad

Wyciągniesz go... co prawda mój nigdy nie był aż tak pociachany... ale jak się postarasz to coś z niego będzie... w najgorszym wypadku będzie po naprawie na pod pasty...
...a minister golenia ostrzegał ???
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

T800

Ten pas jest pocięty na brzegach To pójdzie wyoblić grubszym papierem ściernym Ładny to on już nie będzie ale działał będzie  :) Może razem z ostrzeniem zrobię wiosełko dla Kolegi bo to łatwiejsze wecowanie dla młodego brzytwiarza  :)
  •  

Retroshaver

Jak sobie nie poradzisz to może kolega @DawidEs pomoże przywrócić ten pas do formy. Piękny kawał skóry.

T800

Może Kolega Dawid by go skrócił o ten pocięty fragment
  •  

mazooor

•  

T800

Tak praktycznie to do wecowania brzytwy wystarczy kawałek skóry juhtowej o wymiarach 5cmX20cm a do ostrzenia kamień o wymiarach 4cmX10cm Taki Coti żółty i kawałek skóry do tego brzytwa i będę ogolony dożywotnio Tylko ja jestem pustelnikiem i to wszystko tłumaczy  ;D
  •  

Arjuna

Wydaje mi się, że kolega "przekładał" brzytwę przez krawędź tnącą a nie przez grzbiet. Też niestety na początku tak robiłem. @T800 nauczył mnie położyć pas na stole i tak się uczyć. Dopiero później naciągałem go już "na wisząco" Pas musi być dobrze naciągnięty, bo jeśli nie jest to "zaokrąglisz" krawędź tnącą czyli po prostu brzytwa przestanie golić. Oczywiście naucz się też "przekładać" brzytwę "przez grzbiet" podczas wecowania. Wtedy będzie okej.

Pozdro serdeczne

Marcin39

Ja nie odrywam grzbietu od pasa podczas wecowania.
  •  

n3dvi3d

Cytat: Marcin39 w 30 Grudzień 2025, 12:28:59Ja nie odrywam grzbietu od pasa podczas wecowania.

O totototototo, właśnie tak  :))
(D.D)
  •  
    Za ten post podziękował: Marcin39

Retroshaver

Dlatego teraz wszedłem w wiosełko ;)

Mokasyn86

Te strzępy z prawej strony niespecjalnie będą przeszkadzać, bo nikt się przecież piętą nie goli. Poza nielicznymi miejscami.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

DawidEs

Skrócić ja bym nie skracał 😉 gorsze są jakieś wystające elementy niż wycięcia w pasie, które są przeszlifowane. Na tym pasie można się dobrze nauczyć, bo ten rodzaj skóry dużo wybacza przy wecowaniu 🙂 tak jak koledzy piszą, później będzie ewentualnie na pasty 😉
  •  

mazooor

Dzieki! Stępię pas papierem zatem eliminując te wystające fragmenty, zanim zepsuję kolejny pas ;) @T800 - przesyłka wysłana. Dzięki raz jeszcze!
  •