Zanieczyszczenia, inkluzje, wtrącenia, szpary

Zaczęty przez Mokasyn86, 23 Styczeń 2026, 13:22:58

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mokasyn86

Pytanie czy ta czarna powłoka może być strukturą z innej skały ?
Gdy wjeżdżam na nią brzytwą jest zupełnie inny dźwięk. Co ciekawe krawędź nie zostaje skasowana. Schodzi jakby na niższą gradację. O wiele niższą. Ale dalej goli.
Kiedyś na Youtube słyszałem też, że JNATy mogą posiadać wtrącenia żelaza. To by mogło tłumaczyć rdzawy nalot dookoła, i z drugiej strony.

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Turtle

To pozostałości 'skóry' - Kawa :)
Mam dwa czy trzy kamienie -nagury- kupione czysto w celach kolekcjonerskich i mają taką właśnie pełną skórę z obu stron.
Jakieś Thuri czy Coti też bym znalazł na półkach.
  •  

Chmura

Z tego co wiem to kawa nie nadaje się do niczego i trzeba ją usunąć jak wchodzi cokolwiek na stronę roboczą. Każda plamka na kamieniu może ale nie musi być toksyczna, dlatego każdy kamień trzeba jakiś czas testować + kilka sekund na Atomie 400 i plamki mogą się inaczej zachowywać. Miałem kamień który był bardzo miękki i nie nadawał się do brzytwy a ja zjechałem go 2-3mm to nagle powierzchnia prawie jak szkło i pięknie kończy. Nie wiadomo jak po kolejnych milimetrach będzie. Te warstwowe kamienie są bardzo ciekawe i nieprzewidywalne.

Turtle

Nawet te 'niewarstwowe' potrafią sypnąć ziarenkiem piasku czasem  :D
  •  

Mokasyn86

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  
    Za ten post podziękował: Normad

Han

Kiedyś miałem Charnlley Forest od kolegi z dawnego forum co miał mnóstwo takich mini dziurek a i tak ostrzył fajnie. Co do inkluzji ziarenek itp. no cóż skala to produkt naturalny komu tu składać reklamacje za jej niedoskonałości  :I
  •  

Mokasyn86

Ja to zawsze mam pecha, jak dziury, to tylko duże i głębokie :-[

•  

Chmura

Jak to taki cienki pasek kamienia tylko to zalać kropelką albo żywicą, wyrównać i sprawdzić, jak nic z tego nie będzie to połupać na okruszki do zawiesiny  :)

Turtle

Nic nie łupać. Zaoblić krawędzie dziur żeby nie łapały KT i cieszyć się całym kamieniem  ;D
Rysę można wypełnić jakimś rzadkim klejem 'dla spokojności' :))
  •  

Mokasyn86

Najgorzej jak mamy głęboki dołek, wtedy nie wiadomo, czy drzeć czy nie. Bo szkoda tyle materiału.

•  

Han

Z tym dołkami to zawsze niewiadomo co począć. Zawsze się zastanawiam, czy takie wyżłobienie tak naprawdę ma negatywny wpływ na ostrzenie  :?
  •  

Turtle

Albo drzeć albo ciąć i na dwie-trzy w miarę równe sztuki...
Taki jak na foto to używałbym tylko jako okruch (grubsze strony) aż do wyrównania...  :D
(mam gorsze).
Ten nie wygląda na jakiś wielki więc i straty finansowe niewielkie a może i dałoby się więcej PLNów wyciągnąć z trzech okruchów niż z całego takiego krzywulca  :D
Oczywiście inna sprawa jeżeli mamy pieczątki albo jakąś rzadką warstwę. - Chociaż widziałem już okruchy z Escherów... po kawałku naklejki na każdym :))

Jutro wrzucę trochę zdjęć moich Kamoli pasujących idealnie pod temat.
  •  

Milas

Cytat: Mokasyn86 w 24 Styczeń 2026, 20:32:43Najgorzej jak mamy głęboki dołek, wtedy nie wiadomo, czy drzeć czy nie. Bo szkoda tyle materiału.

Szkoda? Może szkoda - prawnuczek będzie żałował (może) ;)
  •  

Turtle

@Milas tutaj akurat na środku prześwituje już BBW więc trochę słabo... ale gdyby nie to...
Są agenci co zbierają i suszą zawiesinę z takiego darcia.
  •  

Milas

No to jestem jednym z nich - pasta z takiego proszku daje czasami fajne kasumi na nożach...
  •