Równanie powierzchni kamieni

Zaczęty przez dardo2002, 01 Marzec 2021, 13:11:11

Przeczytano 3 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Han

Ja bym tak nie przesadzał zazwyczaj zaczynam od 240 jeśli kamień naprawdę wymaga sporo pracy a jak nie to odrazu 320. Zatem u mnie to wygląda tak 240/320 => 500 => 1000 => 1500/2000 => pady w tym BUFF
Oczywiście jeśli to byłoby coś pokroju Rozsutec czy Charnley forest to wtedy wszystkie gradację po kolei.
  •  

Mokasyn86

Dołków nie porobisz, bo to za wysokie gradacje, by usuwać materiał.
BUFF najmniejsze ziarno. Na sam koniec.
Nie musisz rysować ołówkiem zygzaków przy padach, bo one mają mniejszą powierzchnię od kamienia. Więc ten sposób tutaj się nie sprawdza. Bylebyś nie szorował nim w jednym miejscu, a resztę zostawił. Dasz radę przecież  ;)
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Chmura

@T800 a co myślisz o tym moim kamulcu z #21 posta? Równać go dalej? Bo się zastanawiam czy iść papierów zakupić więcej i później nie przysiąść do równania.

radzyniak

Do kamieni 1000, 5000, 8000 użyłem pady 1500, 3000 i na koniec buff. Tarłem z umiarkowaną siłą do puszczenia zawiesiny. Do polerki kamienia 12000 kupiłem dodatkowo pad o gradacji 5000 i czekam na przesyłkę. BBW wygładziłem 800, 1500 i 3000. Chyba może być?
  •  

Mokasyn86

Pewnie, że może być.
Byleby kamień był równy.
A wyrównywanie niższymi gradacjami też ma swoich fanów, i też ma swoje zalety.
Kwestie eksperymentów i przeznaczenia.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  
    Za ten post podziękował: Hosk85

Chmura

Wiertarka, pad na niej i papier 80. 3 sztuki poszły, zebrało może mikron. Zamówiłem pady z nasypem diamentowym. Będzie trzeba to kątówką na max obrotach go objadę ale wyrównam drania... kiedyś :D

Ogarnąłem tez balsę. Nie wiem skąd wy je macie że są proste. Moje dwie deski są wybrzuszone a chcę mieć proste żeby cokolwiek na nich robić. Uciąłem kawałek płytki ze szkła, podkleiłem balsę i wyrównałem na szkle. Widać wybrzuszenie na środku, mimo że jak kleiłem to położyłem ciężkie kamienie na całej długości to się nie spłaszczyła, ale nie da się tego też siłą teraz spłaszczyć, pewnie klej tam wlazł.

Przed:

Po:

Mokasyn86

@Chmura Kamień przywiązać sznurkiem do auta, jak będziesz jechał gdzieś w daleką trasę. Asfalt zrobi swoje  O0

Jaka grubość tej balsy ? Ja mam najgrubszą 8mm.
Deseczka lubi się wykrzywiać przy smarowaniu wszelkimi glicerynami, i parafinami (tu już trochę mniej), przy nakładaniu tlenków.
  •  

Turtle

@Chmura. Zbiorę się w tym tygodniu i nadam Ci mój egzemplarz. Jest znacznie równiejszy.  :git:
Tylko karton jakiś dopasuje
  •  
    Za ten post podziękował: Chmura

Chmura

Cytat: Mokasyn86 w 20 Listopad 2024, 13:32:26Jaka grubość tej balsy
11mm (teraz więc pewnie miała przynajmniej 12-13mm), opisana jako twarda, mam też "średnio-twardą" grubszą, też nie jest prosta.

T800

Ponoć na pasty i tlenki można zamiast drewna balsy używać deseczki z lipy Też to jest miękkie drewno Choć co by się stało przy jakiejkolwiek desce oheblowanej Moim zdaniem by też działała
  •  

Marcin39

Równam Mst muller, sylwester z papierami wodnymi  :D

Rozumiem że jak się przysysa to dobrze  ;)

•  
    Za ten post podziękował: Arjuna

n3dvi3d

@Marcin39 MST to fajny kamyk. Ja z nim na papierach schodzę trochę niżej i fajnie wykańcza mi KT. Jest wtedy fajna i delikatna  :beer:
(D.D)
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna