JNAT/NAGURA

Zaczęty przez Marcin39, 20 Luty 2025, 10:32:21

Przeczytano 591 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Turtle

Z JNATów na sprzedaż została mi Tsushima Black - ponoć okolice 5-6k i wg. Japończyków wypada coś wyżej dać...
Chociaż da się po nim ogolić bez problemów  :D
  •  

Turtle

Czym zabezpieczacie JNATy przed nadmiernym moczeniem? Jakiś lakier?
  •  

Chmura

Dwa pomalowałem lakierem do paznokci :D
Reszty już nie ruszałem bo poczytałem że jak jest skałka dobrej jakości i nie ostrzysz na niej codziennie kilka godzin to nic się stać nie powinno. Zabezpieczenie było potrzebne jak ktoś non stop ostrzył albo jak kamienie były trzymane w nieogrzewanych warsztatach i non stop mokre były ciągle grzane i schładzane. Także dopóki któryś z moich nie zacznie pękać to reszty już nie zabezpieczam. Zrobiłbym to pewnie jakby był dostępny normalnie ten tradycyjny lakier ale on jakiś szkodliwy jest dla zdrowia i w Auchanie go nie kupię :D
  •  

Turtle

Po tym jak mi się rozlazł Chińczyk wolę dmuchać na zimne.. tj. całe.  ;D
Rysy i pęknięcia dyskwalifikują kamień u mnie  :D
Jest ten lakier na Ebay ale póki co nie znalazłem sprzedawcy, który wysłałby do PL. Pewnie z tego wzgl. że łatwopalny.

A co Ci nie podoba się w lakierze do paznokci, ze odpuściłeś reszcie?
  •  

Chmura

Ten oryginalny lakier ponoć "penetrował" kamień i wiązał bardzo dobrze. Pewnie zrobisz to samo czy lakierem do paznokci czy jakimkolwiek klejem który nie rozpuści ci się w wodzie. Minimum robisz sobie warstwę która zapobiega chłonięciu wody na całym obszarze kamienia a tylko na ją może ciągnąć w miejscu gdzie ostrzysz. Maximum to jakiś penetrujący że wiąże ze sobą bardziej dajmy na to "boczki". Ale jak jakieś naprężenie wystąpi w środku kamienia to i tak pęknie. Zabezpieczenie raczej tylko pomaga w tym żeby woda w środku potem nic nie zrobiła jak jest jakiś duży skok temperatury. Albo raczej żeby zrobiła niewiele bo mniej się jej dostanie.

Jest też inny sposób. Wyślizgaj boki i tył kamienia tak jak ja zrobiłem to z Arkansasem że powierzchnie ma naturalnie hydrofobową teraz :D :D ;D

Scalony post: 23 Kwiecień 2025, 23:27:58
Cytat: Turtle w 23 Kwiecień 2025, 23:17:40A co Ci nie podoba się w lakierze do paznokci, ze odpuściłeś reszcie?
Nic oprócz tego że kupiłem bezbarwny ale z filtrem "UV" i niebieskawo daje :D Pozatym jak go dałem na bok kamienia za wysoko i potem równałem powierzchnię kamienia i zacierałem "boki" żeby ostrej krawędzi nie zostawić to naruszyłem tą warstwę z lakieru i można było go płatami odrywać i trzeba było od nowa pomalować. Także jak malować to trzeba zostawić z milimetr albo dwa od krawędzi bo jak się po równaniu będzie chciało ją zaoblić to wtedy trzeba od nowa malować.
  •  

Turtle

Na obu moich JNATach jest piękna Kawa/Skóra, której nie zamierzam się pozbywać  ;)
Nagurę z grubsza dostałem zabezpieczoną ale niestety ten duży kamyk prosto z kopalni.
Coś wymyślę i jak będzie ok to się pochwalę.
  •  

Chmura

Ponoć też lakiery do betonu są okej. Sam myślałem o czymś w tą stronę zamiast lakierze do paznokci.
  •  

Normad

Ja swoje zabezpieczylem 2 skladnikowym epoksydem na 2 razy pedzelkiem  pieknie wyszlo i szybko wyschlo
Spelnia swoja funkcje to najwazniejsze
Kamisori Iwasaki I Brzytwa Revisor 5/8  
 Żeglarz Hybryda 2024 I Czarny Kos - brąz I Gillette Rocket HD r1953 I Gillette Super Speed r1962
  •  

Marcin39

A mój przyszedł już zabezpieczony  ;)
  •