Ostrzę sam brzytwę

Zaczęty przez Monocero, 16 Marzec 2019, 13:57:54

Przeczytano 120 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Chmura

Jak zrobiłeś atoma to nie ruszaj kamienia wątpliwej jakości kruszynkami bo to miękki kamień i bardzo łatwo żeby coś w niego wlazło. Naniwy SS są miękkie, można równać 400 i po kilku ruchach brzytwą i tak nie ma różnicy czy równałeś 400 czy 1200.

n3dvi3d

Dzisiaj takim zestawem wykończyłem KT. Wygląda dość obiecująco. Średnia zawiesina na koniec trochę rozwodniona i tak wypracowana, na sam koniec do końcówki zawiesiny dodałem 4 krople gliceryny i chwilę poszurałem.
Coraz bardziej podobają mi się te matowe wykończenia na łysinkach..

(D.D)

radzyniak

Czy kończąc na Naniwa 12k da się uzyskać coś wyżej za pomocą Ms Muller jako baza i jakiejś nagury? Bo tego jeszcze nie próbowałem.  :) A pomysł @Chmura  z odstawieniem papieru ściernego świetny- w końcu Naniwa 5k zbiera bez robienia szczerb.
  •  
    Za ten post podziękował: Chmura

Chmura

Müller wyżej nie wypoleruje niż naniwa 12k. Jak po Naniwie użyjesz Mullera to pod mikroskopem będziesz widział rysy, ale czy to pogorszy krawędź? To zależy co kto lubi, ja wolę krawędź po naturalnym kamieniu.
  •  

T800

radzyniak Kolego :)  Mst Muller jest trochę za miękki jako baza dla soczków z japońskich nagur Będzie puszczał swoje i pomiesza się z japońskim Będzie i tak lepiej niż po syntetyku
  •  

radzyniak

Cytat: T800 w 01 Marzec 2026, 22:39:18radzyniak Kolego :)  Mst Muller jest trochę za miękki jako baza dla soczków z japońskich nagur Będzie puszczał swoje i pomiesza się z japońskim Będzie i tak lepiej niż po syntetyku

czyli Rozsutec? i jaki japończyk?
  •  

Mokasyn86

Z zawiesiną będzie zawsze niżej niż na samej wodzie.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

T800

Rozsutec i te polerujące nagury Mejro lub Koma Na Rozsuteca dawałem różne zawiesiny Najbardziej wyciągał ostrze jednak na samej wodzie tylko że bardzo wolno Nawet kiedyś dałem zawiesinę z chińskiego syntetyka 15000 co popękał jak wyschnął

Chmura

Przeostrzona na jutrzejsze golenie. Nakayama Maruka, uczucie przy szuraniu przecudowne, slurry za pomocą atomy 1200 zrobiłem, na zdjęciu KT na środku widać że drobinki mają tendencję do takiego rozbijania że krawędź miejscami bez rys zostaje, dziś krótko bo szurane jakieś 5 minut ale muszę przysiąść kiedyś i siedzieć aż wyciągnę z tego kamienia wszystko bo potencjał ma prawdopodobnie największy wśród skał jakie miałem przyjemność używać.

Mokasyn86

Brzytwa od @Robcyk od wczoraj na Piaskach w okładzinach, dziś wieczorem będę ostrzył.

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.

n3dvi3d

14nastka miała 5 goleń po ostatnim odświeżeniu na czarnym chirurgu, a żeby utrzymywać ostrze w należytym stanie wziąłem ją na Wako z zawiesiną tomo. Na koniec do zawiesiny dodałem glicerynę i na koniec 20x na pasie lnianym, 40x na cordovan.
Czas operacyjny to 11min z włączonym timerem.
Od razu odbyło się golenie. Ostrość wystarczająca, łagodność duża. Po chirurgu czuć jak ta KT jest cieniutka, przy nagurach tego nie czuję. Takie wykończenie bardziej mi pasuje. Następne odświeżenia sama woda i na koniec woda + gliceryna. Ta sama baza tylko może zwiększę ilość X na pasie skórzanym. Tak co pięć goleń. Taki test długodystansowy sobie wymyśliłem.  :hello:

(D.D)

Normad

Pytanko Koledzy

Jaka Gliceryne używacie oraz ile jej dajecie i gdzie najlepiej nabyć ją
Dziękuje
Brzytwy ; Kamisori x12 I Revisor I Friodury I Bökery I
Maszynki: Rocnel Sailor I Rex Konsul Prospector I Blackland-Blackbird - Brąz I Gillette Super Speed r1962 I Gillette Fatboy r1959
  •  

n3dvi3d

Jeżeli chodzi o mnie to kupuje ją w aptece. Na wilgotny kamień daje 3 krople gliceryny i już całość rozprowadzam KT na kamieniu.
(D.D)
  •  
    Za ten post podziękował: Normad

n3dvi3d

Tsushima/Meijro/Koma/Tomo

Taka sytuacja. Próbowałem przeciąć włos wzdłuż, ale nie da rady. Co włos przyłożę to od razu pęka. To że jest ostra wiem napewno, ale ciekaw jestem jaka będzie w odczuciach. Jutro rano sprawdzam  >:D

(D.D)

ShaveManiac

Ostatnio o włos byłem od zakupu brzytwy... od powrotu do zabawy z brzytwą... jak dobrze, że ten dział istnieje... szybko zostałem przy moich maszynkach i shavette na FAC... pozdrawiam