Druga maszynka ale nie g*wnolit

Zaczęty przez MarianShave, 07 Styczeń 2026, 20:14:16

Przeczytano 313 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarianShave

Cześć
rozglądam się za swoją kolejną maszynką do TG po rozpadzie mojej dotychczasowej Muhle R89, którą używałem około roku. W obecnej, która dobrze mi się sprawowała (jesli chodzi o samo golenie) stało się to czego się nigdy bym nie spodziewał, że może zajść tj urwała się ta metolowa "śrubka" na spodzie głowicy, na którą nakręca się rączke. Od jakiegoś czasu widziałem że lączenie srubka-glowica się osłabia aż ta cała śrubka wypadła z zagłębienia na spodzie głowicy = maszynka bezużyteczna.
Zaczynam mieć podejrzenie, że to może być częstszy problem gdyż przeglądając wpisy z wyszukiwarki znalazłęm inny przypadek gdzie gość ma to samo:
link do strony:  https://www.pepper.pl/promocje/merkur-progress-570-1197112

Na zdjęciach na sklepach, aukcjach czy tutaj najczesniej nawet jeśli widać samą głowicę to widać ją od górnej strony w nie spodniej gdzie widoczna jest ta śruba - dłuższa lub krótsza zależnie od modelu -ale nie widać czy jest to jednolity kawałek czy głowica z "przyklejoną/przylutowaną" śrubką. Stąd pytanie - która maszynka ma głowice jako jeden lity kawałek z tą śrubką wystającą ?
Podoba mi się Merkur Progress i kilka podobnych po recenzjach i opisach z forum ale nie chce za jakiś czas aby dołączył do bezużytecznego na dziś dzień Muhle. Z góry dzięki za info
  •  

Piotros2

Każda maszynka wykonana na CNC powinna mieć gwint wykonany z jednego kawałka, ale to nie znaczy, że nie da jej się urwać :)
Musisz z mniejszą siła dokręcać głowicę, a jezeli nie masz wyczucia, to warto zaopatrzyć się w podkładkę silikon, plastik.
Na Stanie: Yates921M; Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; R41; W-11;  Tatara Masamune Ti; Rockwell 6C ; Muhle R96 JET ROCCA.
https://pfro.substack.com/
  •  

AdamS

Panie to masz imadła 👐
Ja swoją mam 7lat i nic.
Jak Kolega pisał, wówczas stosować podkładkę, upierdliwe.
Delikatnie, to nie hydraulika, że trzeba dokręcać aby przecieku nie było.
  •  

MarianShave

Czy wszystkiem produkowane modele maja tę "śrubkę" jako nieintegralną część głowicy ? (inaczej mówiać wklejaną, przyspawywaną czy jakkolwiek zwać to inaczej w procesie produkcji ) Wydaje mi się , że jest im łatwiej wyprodukować coś jako niejednorodny blok metalu niż jednoroibny blok a potem jeszcze nagwintować stąd takie łączenie głowicy z 2 części = sama głowica + ta wkręcana "śruba" Możliwe że rzeczywiście tam jakąs taką podkładke powinno sie dać by zamortyzowac troszke docisk, inaczej miałem nieraz wrazenie że mi latała żyletka pod głowicą :)

CZy Twój egzemplarz ma to jako jednorodną całość ? (jak model)
  •  

barber

@MarianShave - stal albo tytan trzeba kupić
ze Znal (ZnAl) na dziś dzień dobry , na jutro ????
  •  

TJ

Cytat: AdamS w 07 Styczeń 2026, 20:54:02Panie to masz imadła 👐
Ja swoją mam 7lat i nic.
Jak Kolega pisał, wówczas stosować podkładkę, upierdliwe.
Delikatnie, to nie hydraulika, że trzeba dokręcać aby przecieku nie było.

Wystarczy, że trafiła się sztuka słabiej przyklejona/ przylutowana i może się urwać po roku, 2 dniach albo nigdy. Taka technologia i może być różnie.

W stalowych chyba nie słyszałem o urwanym gwincie od dokręcania. Chociaż mi i w znalowych się nie przydarzyło. Mam podyebke progressa z Aliexpress za kilkanaście złotych i jakoś się trzyma, ale nie używam zbyt często
  •  

Adi

@MarianShave  :hello: 

Jeśli chcesz uzdrowić swoją R89 , wystarczy , że dokupisz nową czapkę do głowicy za około 40 zł  ;)
  •  

AdamS

•  
    Za ten post podziękował: Adi