Co dziś dłubałem

Zaczęty przez Chmura, 13 Sierpień 2025, 15:54:36

Przeczytano 8 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Chmura

godzina i piętnaście minut roboty, stwierdziłem że drugą stronę mojego najtwardszego kamienia wyrównam...
jutro ciąg dalszy, pewnie jeszcze ze trzy godziny...

Scalony post: 16 Listopad 2025, 16:57:09
Wyrównana, wyszło trochę innego koloru i z jednej strony przy krawędzi ma mikroskopijne dziurki, jak mocno się dociśnie palec i przejedzie to lekko czuć. Naostrzyłem na tej stronie brzytwę TI, specjalnie jeżdżąc w tamtych miejscach (a można to ominąć bo są tylko przy jednej krawędzi blisko końca kamienia) i nic się złego KT nie stało na szczęście. Golenie było perfekcyjne. Będzie baza do nagur a strona "czysta" zostanie na samą wodę jako super-uber wykończenie.

Sucho

Mokro

Przymiar

Czysta strona

Mokasyn86

@Chmura Jak kończyłeś wyrównywanie powierzchni ? 2500 papierem czy wyżej ?
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Chmura

Atoma 1200 i potem pojeździłem najtwardsza nagura jaka mam (Ozuku od JNS) która i tak jest miększa od tego kamienia ale cośtam pomogła. Na sucho rys nie ma, na czystej stronie lekkie ryski na sucho widać tylko na krańcach kamienia góra/dół ale pewnie po jednym ostrzeniu znikną. :P
  •  

Chmura

Nie ufam takiemu przyczepieniu do drewna które nie wygląda na zabezpieczone odpowiednio przed wodą... Suite wywaliłem z podstawki, usunąłem ile umiałem kleju z pod spodu, wyrównałem trochę spód aby się nie gibał Atoma 400, zaobliłem większość ostrych krawędzi, zalałem pęknięcie wzdłuż kropelką. Jutro razem z Karasu będzie posmarowana żywicą. Jest twardsza niż się spodziewałem, twardsza niż ten duży Karasu, a miałem nadzieję że będzie na tyle miękka aby sama puszczała zawiesinę, trzeba będzie polować dalej...

Chmura

Poszło trochę żywicy.
Karasu, Suita i Nagury
Na przykładzie Botan wiem żeby następne nagury przeszlifować z boku przed malowaniem to wtedy nie będzie tak spływać po rowkach.

Scalony post: 28 Listopad 2025, 19:44:20
Kolejne nagurki zabezpieczone. Jutro będzie trochę szurania...

Wielblad

Ja wczoraj zabralem sie za regenerowanie powierzchni pasów i postanowilem zrobic patent z puneksem, mydłem i butla zrobic...
Wyszlo całkiem elegancko. Na picztku polecial papier 500 klingspor na drewnianym klocku, nastepnie odkurzacz, pumeks, odkurzacz, mikrofibra... wyrobiona piana z Tabac Tallow na pas i butelkowanie... jak podeschly teoche to odrobina olejku kameliowego na lapy i energicznie przetarte... wisialy do rana, wieczorem test  :beer:

...a minister golenia ostrzegał ???

lukassonek

@Chmura pamieć też musi być dobra by pamiętać co daje jaki kamień :D

@Wielblad pas na mikołaja :D
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  
    Za ten post podziękował: Wielblad

Chmura

Ciąłem kamień. Dość spore pęknięcie miał a że wielki strasznie to stwierdziłem, że lepiej go będzie przyciąć i mieć pasujący tomo do niego niż kleić. Na tym "okruchu" kamisori to się bez problemu naostrzy.

U góry z lewej jest kawałek z pęknięcia. Jakby ktoś chciał to niech się zgłosi oddam za darmo, jakąś ściankę będzie trzeba wyrównać i twardy slurry stone będzie. Nie testowałem kamienia jeszcze dokładnie więc nie wiem jak to wykańcza, po twardości mógłbym stawiać że jeżeli nie ma jakiś cząstek "brudnych" to powinien brzytwę dobrze wykańczać.

•  

Wielblad

•  

Marcin39

•  

Mokasyn86

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Chmura

Plecki i boczki kamyczków schną zabezpieczone żywicą.

•  

Wielblad

Postanowilem dzisiaj troche porównać oamlot ktory miałbym do zdjęć... jakis nieznany jnat. Miekki zawiesinę puszcza ekspresowo. Puściłem mu soczek atomy 400 poszuralem z 10-15 min potem umyłem kamien i brzytwe i na samej wodzie jeszcze z 10 min... no I kt ostre jak diabli... ciekawe jak bedzie na pysku. Dzisiaj bedzie test, zapowiada sie ciekawie...

Wielblad

Dzisiaj byly przygotowywane Okruchy od kolegi @Chmura
Odrazy mi sie spodobała ta twarda plamisty skala i ta z napisem tomo...
Bylo testowane na rozsutecu...

Zaraz idzie na golenie...
Jeszcze raz dzieki @Chmura za skałki  :beer:
  •  

Wielblad

Dzisiaj w końcu chyba udało soe wyrównać i prawidłowo przygotować matowa powierzchnię chirurga....
Brzytwavdostala z 400x na wodzie z mydlem i było to najdelikatbiejsze golenie przy użyciu Dovo  Art  Deco 400...